Sreda, 18.01.2006.

08:37

Beč i Beograd o Mobtelu

Premijer Srbije i vicekancelar Austrije dogovorili se o formiranju mešovite grupe radi rešavanja situacije u Mobtelu.

Izvor: B92

Beè i Beograd o Mobtelu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Ljiljana

pre 18 godina

Ljudi, pa nemamo samo mi kontraverzne ministre i kontraverzne biznismene. Ni EU nije iuna na te stvari, i ocigledno imaju slicnih problema po pitanju borbe protiv istih. Lepo je znati da mi nismo uvek najgori od sve dece.

oliva loznica

pre 18 godina

Treba ipak ostaviti sudu/sudovima pa cemo videti ko je u pravu ko je u krivu sa Mobtelom a vrlo mi je zanimljiva izjava g. Kostresa kroz koju se vidi kakvu politku vodi DS, ili sutra mozda nece imati veze sta su izjavili, po sistemu puj pike ne vazi onda kad to njima odgovara kao i mnogo puta do sada.

Srdjan@PA

pre 18 godina

Knfuzna vlada, konfuzna drzava, konfuzni premijer i sta dalje da se prica. Slika i prilika, a inostrani ulagaci se plase =, normalno, za svoje uloge. Smesno.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

A zasto nadlezni organi ne zovu i glavu porodice "na razgovor" nego obilaze oko Bogoljuba kao kisa oko Kragujevca? Niti je Bogoljub cist niti ova vlast ima tri ciste. A sto se tajkuna tice oni su pregrmeli 6. oktobar upravo zbog svadje oko vlasti izmedju DSS i DS. Tada je DSS stitio kriminalce a sada to isto radi DS.

Mile

pre 18 godina

Čini se, ipak da će ovo biti veliki poen za Srbiju, a ogroman problem za Bogija. Šta znači formiranje zajedničke komisije? Pa, upravo način da se stvar gurne pod tepih i zabašuri, što se tiče države. Što se tiče Bogija, on će u doglednoj budućnosti morati da objasni poslovnom parteru šta mu je to prodao. Zaštita ulaganja ne podrazumeva da država treba da garantuje za kupoprodajne ugovore privatnih firmi. Mislim da se Šlaf ovaj put malo preigrao.
Najgori su mi komentari Bogijevih koalicionih partnera na Vojvođanskom nivou. Oni isti koji zameraju Dinkiću i Koštunici na neprincipijelnoj koaliciji sa SPS su u koaliciji sa produktom tog istog SPS-a, novim JUL-om zvanim PSS. Podrška koju je PSS nakon kampanje na privatnom tv-u dobio, pokazuje da je biračkim telom Srbije i dalje jako lako manipulisati, i to stanje će ,na žalost još dugo da potraje. Svođenjem Bogija na pravu meru će opet profitirati samo radikali.

Tanja

pre 18 godina

Meni se sve ovo čini besmislenim jer ne zaboravite da vladu podžava SPS i radikali, oni koji su ovu zemlju i doveli do kraha. Ono što me uverava da se radi o političkom progonu Karića (iako nisam njegov miljenik) jeste da Vučelić sedi u Skupštini i predsedava raznim komisijama. Šta da kažemo za druge!! Karić je više evropski nastrojen nego SPS ili radikali.

nsv

pre 18 godina

Ovo je drugi veliki gaf V. Kostunice na medjunarodnom planu. Prvi je bio neodlazak u Rusiju na sajam srpske privrede. Rusija i Austrija su prakticno dve najvaznije zemlje za Srbiju. To bi Kostunica i njegovi savetnici morali da znaju. Britanski ambasador je nedavno ocenio da je Mobtel velika kompanija. Cak i u evropskim razmerama. Umesto da se cuva vrednost onoga sto je stvoreno, na pomolu je velika steta. Izgleda da je Kostunici i njegovima jedini krtiterijum sopstveni opstanak na vlasti. Ovim potezima oni su se u stilu Milosevica stavili na bespovratnu stazu politickog sunovrata.

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Politika je politika, a biznis je biznis. Kontroverzni biznismen Martin Slaf je potpuno svesno usao u posao s velikim rizikom (i velikom potencijalnom dobiti), i ako se na kraju ispostavi da je kupio macku u dzaku, tj. jedno veliko NISTA, sta mi tu da radimo? Da se sazalimo na gramzive bogate investitore, pa da im poklonimo nesto sto je po zakonu nase? Uostalom, da vidimo sta ce arbitraza reci. Zbog ovakvih stvari i postoji medjunarodna arbitraza. Mozda bi austrijski vicekancelar mogao u medjuvremenu da razgovara i sa harmonikasima iz Peci, kako zastiti austrijski kapital, i sta su oni to od njih u stvari kupili. Ni oni sami ne znaju sta su kupili, niti mi znamo sta su platili i kome su platili. Znamo samo da je salatar genije za kreiranje mutne vode i prodavanje magle. Srbija mora da zastiti svoj kapital, bez obzira ko je druga strana u sporu. A najveci nonsens, koji uvek prati vesti o ovoj aferi, je da je Austrija trenutno predsedavajuci EU. Pa sta? Koja ekstra ovlascenja time dobija Austrija, pogotovo po pitanju zemalja van EU? Uostalom, imace predsedavajucu poziciju narednih 6 meseci, a onda se ona rotacijom seli u neku drugu zemlju. Da je Grcka predsedavajuci EU, jel mislite da bi to nesto menjalo stvari u odnosima izmedju Srbije i Austrije? Povrh svega, uplitanje pitanja Kosova u celu pricu je vrhunska demagogija. Pa sve i da poklonimo pola Srbije Austriji ili bilo kome u EU, jel mislite da bi to znacilo nesto za ishod pregovora? Sta ce Srbija dobiti pregovorima najvise zavisi od umesnosti srpskog tima, i od lobiranja u SAD.

senka

pre 18 godina

Vlada ako je pokrenula pricu neka je i dokrajci jer samo tako moze svoju ozbiljnost da dokaze.
Asutrija i kao presedavajuca ne moze nista sama u EU da odluci. A Kosovo je vec davno odluceno samo se na parcence odvija.
Prema tome Srbija je suverena drzava sa svojim poreskim sistemom. Austrijski kupac vec ima svoje afere.

Njusi

pre 18 godina

Posle SAD, Austrija je najveći investitor na našim prostorima i osim interesa za profitom i zainteresovanošću za stabilizacijom prostora radi zaštite svojih investicija druge stvari ih ne interesuju. Kao predsedavajuća članica EU, biće nam veoma važna u odlučivanju o konačnom statusu naše rak rane - Kosova. I zato Vojo, ako nećeš da platiš na mostu, platićeš na ćupriji. 30 miliona Eura mesečnog prihoda od Mobtela nije mala para i morali ste se mnogo ranije dogovoriti sa Bogijem oko preuzimanja cele firme , a ove komisije su samo kupovina vremena, jer očigledno nemate svoj stav ili čekate da vam MF gurne neku kintu ispod stola kako biste se obezbedili do kraja života.

Milos M.

pre 18 godina

Investitor iz Austrije nije bas toliko naivan da ne zna kakva je bila situacija sa Mobtelom. Znalo se da je mnogo toga najblaze receno u neskladu sa zakonom a takodje je bio i upozoren. Meni nije jasno da li samo Srbija, zato sto je u stanju raspadanja, mora da uvazava ulagace(otimace) tipa Slaf ili bi ista procedura bila postovana i u nekom obrnutom slucaju. Nisam siguran da bi se neko nas usudio da kupi macku u dzaku i da ocekuje da ce izaslanici vlade resiti stvar dolaskom i protestom, navodno zastita prava ulagaca. Da li je jos neka investicija Austrije ili bilo koje druge drzave ugrozena u Srbiji. Naravno da nije, iako je i dosada bilo sumnivih privatizacija, ali ovo je nesto na sta se ne moze zazmuriti jer je Bogoljub ipak ojadio gradjane ove zemlje. I to bi Austrija kao demokratska zemlja svakako trebala da ima u vidu.

Djole

pre 18 godina

Ako neko vrsi finansijski kriminal i firma mu je zasticena samo zato sto ima strane investitose ili je pojedinac zasticen samo sto je strani drzavljanin, onda cemo kao zemlja daleko da doguramo.

Bojan

pre 18 godina

Ovu posetu treba posmatrati iz malo drugačijeg ugla.
Gospodin koji je došao na pregovore sa Koštunicom ne samo da je ministar saobraćaja Austrije, nego se slobodno može reći da je on Velja Ilić te vlade. To je ministar sa najvećim brojem afera u ovoj Austrijskoj vladi (tražio je policijska ovlašćenja za svoj službeni auto, povećanje maksimalne brzine na auto-putevima, prodao je državnu flotu jahti sa jednog jezera privatnoj firmi u kojoj će biti direktor po završetku mandata i sl.) tako da on svoju šansu vidi u još nekoj provizijici. Vlada Srbije, ovakva kakva je, idealan je partner za tako nešto.
Što bi naš narod rekao: "Našla vreća zakrpu".

pedja

pre 18 godina

Ni sa Izraelom ne stojimo bas najbolje. Uostalom seca li se neko zadnjeg Vojinog puta u inostranstvo. A u posete mu dolaze samo zbog uvrtanja ruke. Na zalost Srbi ce na kraju svi biti ispod jedne sljive. Verovatno u Belanovici.

Maja

pre 18 godina

Potpuno je u redu da je ova drzava vec jednom usla u bitku sa tajkunima, pitanje koje se postavlja, jedino umesno, jeste zasto to nije ucinila i ranije.
Austrijski ili vec ciji se pokazu investitori u MOBTEL su na vreme upozoravani da je taj posao sa stanovista drzave sumnjiv i to ih nije sprecilo da "sa djavolom tikve sade". Ne vidim zasto bi ova drzava trebalo da cuti i dopusta lopovluke onima koji se udruze sa stranim investitorima. Nebitno je da li nas Karic cedi sam ili uz "finansijsku inekciju" sa zapada, bitno je da se svemu mutnom i prljavom stane na put.
A Schlaf je, ili kako mu ime kaze, duboko spavao, ili je svesno mislio da ce kao famozni predstavnik drzave iz famozne EU moci da vasari kako stigne u ovoj napacenoj zemlji.

Juzni_front

pre 18 godina

Kostunica je usao u sukob sa Austrijancima bas kada oni predsedavaju sa EU gde ce se voditi i razgovori o Kosovu. Da je ova vlada nesigurna i da se boji gubitka te jadne vecine u Skupstini vidi se ovom akcijom protiv svega Karicevog.
Hajka protiv Karica zbog toga sto trguje sa Albancima je takode prica u sebi!!

Slađana

pre 18 godina

Долазак вицеканцелара Аустрије говори управо о томе да је Влада Србије била брзоплета. Ово ме подсећа на Галенику и мислим да сам оправдано забринута да ће цех ове брзоплетости плаћати грађани Србије више него Карић, јер он се обезбедио.

bora

pre 18 godina

Investitor je firma sa Kipra. Ispada da je Austrijska vlada stala u zaštitu interesa investotora sa Kipra.
Šlaf je očigledno računao da će u svojim visokorizičnim investicijama biti zaštićen time što je predsedavajući EU Austrija. Tu se preračunao jer su reakcije protokolarne i imenovana komisija (mešovita grupa) je tu da nepristrasno informiše o toku raspetljavanja sa Mobtelom.
Verovatno se Šlaf kaje što je uopšte pregovaro sa Karićem a još više što je kupovao firmu sa sumnjivim aktivnostima.
Nije realno očekivati da Šlaf bude više zaštićen od drugih poslovnih ljudi tim pre što je upozoren na sporne momente.

Slađana

pre 18 godina

Долазак вицеканцелара Аустрије говори управо о томе да је Влада Србије била брзоплета. Ово ме подсећа на Галенику и мислим да сам оправдано забринута да ће цех ове брзоплетости плаћати грађани Србије више него Карић, јер он се обезбедио.

bora

pre 18 godina

Investitor je firma sa Kipra. Ispada da je Austrijska vlada stala u zaštitu interesa investotora sa Kipra.
Šlaf je očigledno računao da će u svojim visokorizičnim investicijama biti zaštićen time što je predsedavajući EU Austrija. Tu se preračunao jer su reakcije protokolarne i imenovana komisija (mešovita grupa) je tu da nepristrasno informiše o toku raspetljavanja sa Mobtelom.
Verovatno se Šlaf kaje što je uopšte pregovaro sa Karićem a još više što je kupovao firmu sa sumnjivim aktivnostima.
Nije realno očekivati da Šlaf bude više zaštićen od drugih poslovnih ljudi tim pre što je upozoren na sporne momente.

Juzni_front

pre 18 godina

Kostunica je usao u sukob sa Austrijancima bas kada oni predsedavaju sa EU gde ce se voditi i razgovori o Kosovu. Da je ova vlada nesigurna i da se boji gubitka te jadne vecine u Skupstini vidi se ovom akcijom protiv svega Karicevog.
Hajka protiv Karica zbog toga sto trguje sa Albancima je takode prica u sebi!!

Njusi

pre 18 godina

Posle SAD, Austrija je najveći investitor na našim prostorima i osim interesa za profitom i zainteresovanošću za stabilizacijom prostora radi zaštite svojih investicija druge stvari ih ne interesuju. Kao predsedavajuća članica EU, biće nam veoma važna u odlučivanju o konačnom statusu naše rak rane - Kosova. I zato Vojo, ako nećeš da platiš na mostu, platićeš na ćupriji. 30 miliona Eura mesečnog prihoda od Mobtela nije mala para i morali ste se mnogo ranije dogovoriti sa Bogijem oko preuzimanja cele firme , a ove komisije su samo kupovina vremena, jer očigledno nemate svoj stav ili čekate da vam MF gurne neku kintu ispod stola kako biste se obezbedili do kraja života.

Djole

pre 18 godina

Ako neko vrsi finansijski kriminal i firma mu je zasticena samo zato sto ima strane investitose ili je pojedinac zasticen samo sto je strani drzavljanin, onda cemo kao zemlja daleko da doguramo.

pedja

pre 18 godina

Ni sa Izraelom ne stojimo bas najbolje. Uostalom seca li se neko zadnjeg Vojinog puta u inostranstvo. A u posete mu dolaze samo zbog uvrtanja ruke. Na zalost Srbi ce na kraju svi biti ispod jedne sljive. Verovatno u Belanovici.

Maja

pre 18 godina

Potpuno je u redu da je ova drzava vec jednom usla u bitku sa tajkunima, pitanje koje se postavlja, jedino umesno, jeste zasto to nije ucinila i ranije.
Austrijski ili vec ciji se pokazu investitori u MOBTEL su na vreme upozoravani da je taj posao sa stanovista drzave sumnjiv i to ih nije sprecilo da "sa djavolom tikve sade". Ne vidim zasto bi ova drzava trebalo da cuti i dopusta lopovluke onima koji se udruze sa stranim investitorima. Nebitno je da li nas Karic cedi sam ili uz "finansijsku inekciju" sa zapada, bitno je da se svemu mutnom i prljavom stane na put.
A Schlaf je, ili kako mu ime kaze, duboko spavao, ili je svesno mislio da ce kao famozni predstavnik drzave iz famozne EU moci da vasari kako stigne u ovoj napacenoj zemlji.

Milos M.

pre 18 godina

Investitor iz Austrije nije bas toliko naivan da ne zna kakva je bila situacija sa Mobtelom. Znalo se da je mnogo toga najblaze receno u neskladu sa zakonom a takodje je bio i upozoren. Meni nije jasno da li samo Srbija, zato sto je u stanju raspadanja, mora da uvazava ulagace(otimace) tipa Slaf ili bi ista procedura bila postovana i u nekom obrnutom slucaju. Nisam siguran da bi se neko nas usudio da kupi macku u dzaku i da ocekuje da ce izaslanici vlade resiti stvar dolaskom i protestom, navodno zastita prava ulagaca. Da li je jos neka investicija Austrije ili bilo koje druge drzave ugrozena u Srbiji. Naravno da nije, iako je i dosada bilo sumnivih privatizacija, ali ovo je nesto na sta se ne moze zazmuriti jer je Bogoljub ipak ojadio gradjane ove zemlje. I to bi Austrija kao demokratska zemlja svakako trebala da ima u vidu.

Bojan

pre 18 godina

Ovu posetu treba posmatrati iz malo drugačijeg ugla.
Gospodin koji je došao na pregovore sa Koštunicom ne samo da je ministar saobraćaja Austrije, nego se slobodno može reći da je on Velja Ilić te vlade. To je ministar sa najvećim brojem afera u ovoj Austrijskoj vladi (tražio je policijska ovlašćenja za svoj službeni auto, povećanje maksimalne brzine na auto-putevima, prodao je državnu flotu jahti sa jednog jezera privatnoj firmi u kojoj će biti direktor po završetku mandata i sl.) tako da on svoju šansu vidi u još nekoj provizijici. Vlada Srbije, ovakva kakva je, idealan je partner za tako nešto.
Što bi naš narod rekao: "Našla vreća zakrpu".

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Politika je politika, a biznis je biznis. Kontroverzni biznismen Martin Slaf je potpuno svesno usao u posao s velikim rizikom (i velikom potencijalnom dobiti), i ako se na kraju ispostavi da je kupio macku u dzaku, tj. jedno veliko NISTA, sta mi tu da radimo? Da se sazalimo na gramzive bogate investitore, pa da im poklonimo nesto sto je po zakonu nase? Uostalom, da vidimo sta ce arbitraza reci. Zbog ovakvih stvari i postoji medjunarodna arbitraza. Mozda bi austrijski vicekancelar mogao u medjuvremenu da razgovara i sa harmonikasima iz Peci, kako zastiti austrijski kapital, i sta su oni to od njih u stvari kupili. Ni oni sami ne znaju sta su kupili, niti mi znamo sta su platili i kome su platili. Znamo samo da je salatar genije za kreiranje mutne vode i prodavanje magle. Srbija mora da zastiti svoj kapital, bez obzira ko je druga strana u sporu. A najveci nonsens, koji uvek prati vesti o ovoj aferi, je da je Austrija trenutno predsedavajuci EU. Pa sta? Koja ekstra ovlascenja time dobija Austrija, pogotovo po pitanju zemalja van EU? Uostalom, imace predsedavajucu poziciju narednih 6 meseci, a onda se ona rotacijom seli u neku drugu zemlju. Da je Grcka predsedavajuci EU, jel mislite da bi to nesto menjalo stvari u odnosima izmedju Srbije i Austrije? Povrh svega, uplitanje pitanja Kosova u celu pricu je vrhunska demagogija. Pa sve i da poklonimo pola Srbije Austriji ili bilo kome u EU, jel mislite da bi to znacilo nesto za ishod pregovora? Sta ce Srbija dobiti pregovorima najvise zavisi od umesnosti srpskog tima, i od lobiranja u SAD.

nsv

pre 18 godina

Ovo je drugi veliki gaf V. Kostunice na medjunarodnom planu. Prvi je bio neodlazak u Rusiju na sajam srpske privrede. Rusija i Austrija su prakticno dve najvaznije zemlje za Srbiju. To bi Kostunica i njegovi savetnici morali da znaju. Britanski ambasador je nedavno ocenio da je Mobtel velika kompanija. Cak i u evropskim razmerama. Umesto da se cuva vrednost onoga sto je stvoreno, na pomolu je velika steta. Izgleda da je Kostunici i njegovima jedini krtiterijum sopstveni opstanak na vlasti. Ovim potezima oni su se u stilu Milosevica stavili na bespovratnu stazu politickog sunovrata.

senka

pre 18 godina

Vlada ako je pokrenula pricu neka je i dokrajci jer samo tako moze svoju ozbiljnost da dokaze.
Asutrija i kao presedavajuca ne moze nista sama u EU da odluci. A Kosovo je vec davno odluceno samo se na parcence odvija.
Prema tome Srbija je suverena drzava sa svojim poreskim sistemom. Austrijski kupac vec ima svoje afere.

Tanja

pre 18 godina

Meni se sve ovo čini besmislenim jer ne zaboravite da vladu podžava SPS i radikali, oni koji su ovu zemlju i doveli do kraha. Ono što me uverava da se radi o političkom progonu Karića (iako nisam njegov miljenik) jeste da Vučelić sedi u Skupštini i predsedava raznim komisijama. Šta da kažemo za druge!! Karić je više evropski nastrojen nego SPS ili radikali.

Mile

pre 18 godina

Čini se, ipak da će ovo biti veliki poen za Srbiju, a ogroman problem za Bogija. Šta znači formiranje zajedničke komisije? Pa, upravo način da se stvar gurne pod tepih i zabašuri, što se tiče države. Što se tiče Bogija, on će u doglednoj budućnosti morati da objasni poslovnom parteru šta mu je to prodao. Zaštita ulaganja ne podrazumeva da država treba da garantuje za kupoprodajne ugovore privatnih firmi. Mislim da se Šlaf ovaj put malo preigrao.
Najgori su mi komentari Bogijevih koalicionih partnera na Vojvođanskom nivou. Oni isti koji zameraju Dinkiću i Koštunici na neprincipijelnoj koaliciji sa SPS su u koaliciji sa produktom tog istog SPS-a, novim JUL-om zvanim PSS. Podrška koju je PSS nakon kampanje na privatnom tv-u dobio, pokazuje da je biračkim telom Srbije i dalje jako lako manipulisati, i to stanje će ,na žalost još dugo da potraje. Svođenjem Bogija na pravu meru će opet profitirati samo radikali.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

A zasto nadlezni organi ne zovu i glavu porodice "na razgovor" nego obilaze oko Bogoljuba kao kisa oko Kragujevca? Niti je Bogoljub cist niti ova vlast ima tri ciste. A sto se tajkuna tice oni su pregrmeli 6. oktobar upravo zbog svadje oko vlasti izmedju DSS i DS. Tada je DSS stitio kriminalce a sada to isto radi DS.

Srdjan@PA

pre 18 godina

Knfuzna vlada, konfuzna drzava, konfuzni premijer i sta dalje da se prica. Slika i prilika, a inostrani ulagaci se plase =, normalno, za svoje uloge. Smesno.

oliva loznica

pre 18 godina

Treba ipak ostaviti sudu/sudovima pa cemo videti ko je u pravu ko je u krivu sa Mobtelom a vrlo mi je zanimljiva izjava g. Kostresa kroz koju se vidi kakvu politku vodi DS, ili sutra mozda nece imati veze sta su izjavili, po sistemu puj pike ne vazi onda kad to njima odgovara kao i mnogo puta do sada.

Ljiljana

pre 18 godina

Ljudi, pa nemamo samo mi kontraverzne ministre i kontraverzne biznismene. Ni EU nije iuna na te stvari, i ocigledno imaju slicnih problema po pitanju borbe protiv istih. Lepo je znati da mi nismo uvek najgori od sve dece.

Slađana

pre 18 godina

Долазак вицеканцелара Аустрије говори управо о томе да је Влада Србије била брзоплета. Ово ме подсећа на Галенику и мислим да сам оправдано забринута да ће цех ове брзоплетости плаћати грађани Србије више него Карић, јер он се обезбедио.

bora

pre 18 godina

Investitor je firma sa Kipra. Ispada da je Austrijska vlada stala u zaštitu interesa investotora sa Kipra.
Šlaf je očigledno računao da će u svojim visokorizičnim investicijama biti zaštićen time što je predsedavajući EU Austrija. Tu se preračunao jer su reakcije protokolarne i imenovana komisija (mešovita grupa) je tu da nepristrasno informiše o toku raspetljavanja sa Mobtelom.
Verovatno se Šlaf kaje što je uopšte pregovaro sa Karićem a još više što je kupovao firmu sa sumnjivim aktivnostima.
Nije realno očekivati da Šlaf bude više zaštićen od drugih poslovnih ljudi tim pre što je upozoren na sporne momente.

Juzni_front

pre 18 godina

Kostunica je usao u sukob sa Austrijancima bas kada oni predsedavaju sa EU gde ce se voditi i razgovori o Kosovu. Da je ova vlada nesigurna i da se boji gubitka te jadne vecine u Skupstini vidi se ovom akcijom protiv svega Karicevog.
Hajka protiv Karica zbog toga sto trguje sa Albancima je takode prica u sebi!!

Njusi

pre 18 godina

Posle SAD, Austrija je najveći investitor na našim prostorima i osim interesa za profitom i zainteresovanošću za stabilizacijom prostora radi zaštite svojih investicija druge stvari ih ne interesuju. Kao predsedavajuća članica EU, biće nam veoma važna u odlučivanju o konačnom statusu naše rak rane - Kosova. I zato Vojo, ako nećeš da platiš na mostu, platićeš na ćupriji. 30 miliona Eura mesečnog prihoda od Mobtela nije mala para i morali ste se mnogo ranije dogovoriti sa Bogijem oko preuzimanja cele firme , a ove komisije su samo kupovina vremena, jer očigledno nemate svoj stav ili čekate da vam MF gurne neku kintu ispod stola kako biste se obezbedili do kraja života.

Djole

pre 18 godina

Ako neko vrsi finansijski kriminal i firma mu je zasticena samo zato sto ima strane investitose ili je pojedinac zasticen samo sto je strani drzavljanin, onda cemo kao zemlja daleko da doguramo.

pedja

pre 18 godina

Ni sa Izraelom ne stojimo bas najbolje. Uostalom seca li se neko zadnjeg Vojinog puta u inostranstvo. A u posete mu dolaze samo zbog uvrtanja ruke. Na zalost Srbi ce na kraju svi biti ispod jedne sljive. Verovatno u Belanovici.

Maja

pre 18 godina

Potpuno je u redu da je ova drzava vec jednom usla u bitku sa tajkunima, pitanje koje se postavlja, jedino umesno, jeste zasto to nije ucinila i ranije.
Austrijski ili vec ciji se pokazu investitori u MOBTEL su na vreme upozoravani da je taj posao sa stanovista drzave sumnjiv i to ih nije sprecilo da "sa djavolom tikve sade". Ne vidim zasto bi ova drzava trebalo da cuti i dopusta lopovluke onima koji se udruze sa stranim investitorima. Nebitno je da li nas Karic cedi sam ili uz "finansijsku inekciju" sa zapada, bitno je da se svemu mutnom i prljavom stane na put.
A Schlaf je, ili kako mu ime kaze, duboko spavao, ili je svesno mislio da ce kao famozni predstavnik drzave iz famozne EU moci da vasari kako stigne u ovoj napacenoj zemlji.

Milos M.

pre 18 godina

Investitor iz Austrije nije bas toliko naivan da ne zna kakva je bila situacija sa Mobtelom. Znalo se da je mnogo toga najblaze receno u neskladu sa zakonom a takodje je bio i upozoren. Meni nije jasno da li samo Srbija, zato sto je u stanju raspadanja, mora da uvazava ulagace(otimace) tipa Slaf ili bi ista procedura bila postovana i u nekom obrnutom slucaju. Nisam siguran da bi se neko nas usudio da kupi macku u dzaku i da ocekuje da ce izaslanici vlade resiti stvar dolaskom i protestom, navodno zastita prava ulagaca. Da li je jos neka investicija Austrije ili bilo koje druge drzave ugrozena u Srbiji. Naravno da nije, iako je i dosada bilo sumnivih privatizacija, ali ovo je nesto na sta se ne moze zazmuriti jer je Bogoljub ipak ojadio gradjane ove zemlje. I to bi Austrija kao demokratska zemlja svakako trebala da ima u vidu.

Bojan

pre 18 godina

Ovu posetu treba posmatrati iz malo drugačijeg ugla.
Gospodin koji je došao na pregovore sa Koštunicom ne samo da je ministar saobraćaja Austrije, nego se slobodno može reći da je on Velja Ilić te vlade. To je ministar sa najvećim brojem afera u ovoj Austrijskoj vladi (tražio je policijska ovlašćenja za svoj službeni auto, povećanje maksimalne brzine na auto-putevima, prodao je državnu flotu jahti sa jednog jezera privatnoj firmi u kojoj će biti direktor po završetku mandata i sl.) tako da on svoju šansu vidi u još nekoj provizijici. Vlada Srbije, ovakva kakva je, idealan je partner za tako nešto.
Što bi naš narod rekao: "Našla vreća zakrpu".

Posmatrac, NL

pre 18 godina

Politika je politika, a biznis je biznis. Kontroverzni biznismen Martin Slaf je potpuno svesno usao u posao s velikim rizikom (i velikom potencijalnom dobiti), i ako se na kraju ispostavi da je kupio macku u dzaku, tj. jedno veliko NISTA, sta mi tu da radimo? Da se sazalimo na gramzive bogate investitore, pa da im poklonimo nesto sto je po zakonu nase? Uostalom, da vidimo sta ce arbitraza reci. Zbog ovakvih stvari i postoji medjunarodna arbitraza. Mozda bi austrijski vicekancelar mogao u medjuvremenu da razgovara i sa harmonikasima iz Peci, kako zastiti austrijski kapital, i sta su oni to od njih u stvari kupili. Ni oni sami ne znaju sta su kupili, niti mi znamo sta su platili i kome su platili. Znamo samo da je salatar genije za kreiranje mutne vode i prodavanje magle. Srbija mora da zastiti svoj kapital, bez obzira ko je druga strana u sporu. A najveci nonsens, koji uvek prati vesti o ovoj aferi, je da je Austrija trenutno predsedavajuci EU. Pa sta? Koja ekstra ovlascenja time dobija Austrija, pogotovo po pitanju zemalja van EU? Uostalom, imace predsedavajucu poziciju narednih 6 meseci, a onda se ona rotacijom seli u neku drugu zemlju. Da je Grcka predsedavajuci EU, jel mislite da bi to nesto menjalo stvari u odnosima izmedju Srbije i Austrije? Povrh svega, uplitanje pitanja Kosova u celu pricu je vrhunska demagogija. Pa sve i da poklonimo pola Srbije Austriji ili bilo kome u EU, jel mislite da bi to znacilo nesto za ishod pregovora? Sta ce Srbija dobiti pregovorima najvise zavisi od umesnosti srpskog tima, i od lobiranja u SAD.

nsv

pre 18 godina

Ovo je drugi veliki gaf V. Kostunice na medjunarodnom planu. Prvi je bio neodlazak u Rusiju na sajam srpske privrede. Rusija i Austrija su prakticno dve najvaznije zemlje za Srbiju. To bi Kostunica i njegovi savetnici morali da znaju. Britanski ambasador je nedavno ocenio da je Mobtel velika kompanija. Cak i u evropskim razmerama. Umesto da se cuva vrednost onoga sto je stvoreno, na pomolu je velika steta. Izgleda da je Kostunici i njegovima jedini krtiterijum sopstveni opstanak na vlasti. Ovim potezima oni su se u stilu Milosevica stavili na bespovratnu stazu politickog sunovrata.

senka

pre 18 godina

Vlada ako je pokrenula pricu neka je i dokrajci jer samo tako moze svoju ozbiljnost da dokaze.
Asutrija i kao presedavajuca ne moze nista sama u EU da odluci. A Kosovo je vec davno odluceno samo se na parcence odvija.
Prema tome Srbija je suverena drzava sa svojim poreskim sistemom. Austrijski kupac vec ima svoje afere.

Tanja

pre 18 godina

Meni se sve ovo čini besmislenim jer ne zaboravite da vladu podžava SPS i radikali, oni koji su ovu zemlju i doveli do kraha. Ono što me uverava da se radi o političkom progonu Karića (iako nisam njegov miljenik) jeste da Vučelić sedi u Skupštini i predsedava raznim komisijama. Šta da kažemo za druge!! Karić je više evropski nastrojen nego SPS ili radikali.

Mile

pre 18 godina

Čini se, ipak da će ovo biti veliki poen za Srbiju, a ogroman problem za Bogija. Šta znači formiranje zajedničke komisije? Pa, upravo način da se stvar gurne pod tepih i zabašuri, što se tiče države. Što se tiče Bogija, on će u doglednoj budućnosti morati da objasni poslovnom parteru šta mu je to prodao. Zaštita ulaganja ne podrazumeva da država treba da garantuje za kupoprodajne ugovore privatnih firmi. Mislim da se Šlaf ovaj put malo preigrao.
Najgori su mi komentari Bogijevih koalicionih partnera na Vojvođanskom nivou. Oni isti koji zameraju Dinkiću i Koštunici na neprincipijelnoj koaliciji sa SPS su u koaliciji sa produktom tog istog SPS-a, novim JUL-om zvanim PSS. Podrška koju je PSS nakon kampanje na privatnom tv-u dobio, pokazuje da je biračkim telom Srbije i dalje jako lako manipulisati, i to stanje će ,na žalost još dugo da potraje. Svođenjem Bogija na pravu meru će opet profitirati samo radikali.

Branislav Zekic Zeka

pre 18 godina

A zasto nadlezni organi ne zovu i glavu porodice "na razgovor" nego obilaze oko Bogoljuba kao kisa oko Kragujevca? Niti je Bogoljub cist niti ova vlast ima tri ciste. A sto se tajkuna tice oni su pregrmeli 6. oktobar upravo zbog svadje oko vlasti izmedju DSS i DS. Tada je DSS stitio kriminalce a sada to isto radi DS.

Srdjan@PA

pre 18 godina

Knfuzna vlada, konfuzna drzava, konfuzni premijer i sta dalje da se prica. Slika i prilika, a inostrani ulagaci se plase =, normalno, za svoje uloge. Smesno.

oliva loznica

pre 18 godina

Treba ipak ostaviti sudu/sudovima pa cemo videti ko je u pravu ko je u krivu sa Mobtelom a vrlo mi je zanimljiva izjava g. Kostresa kroz koju se vidi kakvu politku vodi DS, ili sutra mozda nece imati veze sta su izjavili, po sistemu puj pike ne vazi onda kad to njima odgovara kao i mnogo puta do sada.

Ljiljana

pre 18 godina

Ljudi, pa nemamo samo mi kontraverzne ministre i kontraverzne biznismene. Ni EU nije iuna na te stvari, i ocigledno imaju slicnih problema po pitanju borbe protiv istih. Lepo je znati da mi nismo uvek najgori od sve dece.