Privedeni osumnjičeni za Suvu Reku

Devet osumnjičenih za ubistvo civila u Suvoj Reci privedeno istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2005.

12:05

Default images

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je jutrošnjim pritvaranjem osumnjičenih, među njima šest aktivnih policajaca MUP-a Srbije, otvoren slučaj masovne grobnice u Batajnici, u koju su svojevremeno prebačeni leševi iz Suve Reke.

„Tužilaštvo za ratne zločine 3. oktobra je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv devet osoba za koje se sumnja da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva u martu 1999. na Kosovu i Metohiji. Te osobe privedena su istražnom sudiji i Tužilaštvo je tražilo da im bude određen pritvor. Taj zahtev obuhvata događaj u Suvoj Reci, gde je, prema našem saznanjima, života lišeno 48 osoba, među njima 14 mlađih od 15 godina“, kaže Vekarić. Među ubijenima su i jedna dvadesetčetvorogodišnja trudnica i jedna starica.

Prema izjavama koje je prikupilo Tužilaštvo za ratne zločine, masovno ubistvo u Suvoj Reci dogodilo se 26. marta 1999. godine, kada su srpske snage krenule u detaljan pretres tog kosovskog gradića, s objašnjenjem da traže oružje. U dokumentarnom filmu "Suva reka", o ovom događaju govorile su dve žene koje su preživele taj zločin: "26. marta oko 12 časova ušle su srpske vojne i paravojne snage u naše dvorište i opkolili su nas i tražili novac. Sutradan, policajci su se opet vratili, ali sa drugim namerama. Kada su se ponovo došli, odmah su opkolili našu kuću i podmetnuli požar. Nije prošlo ni 2-3 minuta, opkolili su susednu, stričevu kuću u koju su takođe podmetnuli požar, a nama su rekli da brzo izađemo napolje. Mi smo se uputili ulicom peške. Sve su bile blokirane. Muškarci su streljani odmah u dvorištu. Čuli smo padanje ali nismo smeli da okrenemo glave da pogledamo".

"Otvaranje i drugih postupaka"

Nataša Kandiæ
Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić očekuje da će slučaj Suva Reka otvoriti krivične postupke koji se odnose i na druga veća masovna ubistva. "Slučaj u Suvoj Reci je samo jedan od događaja u nizu koji su bili vrlo organizovani i usmeravani iz policijske stanice u Suvoj Reci i to je bio deo plana da stanovništvo iz Suve Reke bude proterano prema Albaniji.

"Prema podacima FHP-a, tokom NATO-bombardovanja iz opštine Suva Reka proterano je više od 25.000 ljudi, više od 300 osoba vodi se kao nestalo, a mnoga tela nađena u masovnoj grobnici u Batajnici još nisu identifikovana. Ono što bih ja volela da vidim jeste šta mi danas radimo s policijom u kojoj su i dalje oni koji su učestvovali u direktnim zločinima", kaže Nataša Kandić za Betu.

"Znak suočavanja sa odgovornošću"

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da je hapšenje osumnjičenih za Suvu Reku dobar znak da Srbija hoće da se suoči sa odgovornošću. "To je značajan potez Vlade Srbije i veoma je važno za buduće pregovore o statusu Kosova. Međutim, akcija je došla sa zakašnjenjem, to trebalo uraditi mnogo ranije", prenosi Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: