"Afera Pancir": Počela saslušanja

Istražni sudija vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu počeo je saslušanje svedoka u aferi oko nabavke vojne opreme.

Izvor: Beta, Radio Beograd 202

Petak, 23.09.2005.

11:15

Default images

Kako B92 saznaje, danas je na predlog javnog tužioca saslušan pukovnik Milovan Andrić iz službe Uprave za snabdevanje sektora za materijalne resurse. Andrić je, prema rečima Radivoja Paunovića, advokata Mileta Dragića, u iskazu rekao da je elemente iz ugovora koji se odnose na cenu, količine i rokove isporuke, sastavio na osnovu izveštaja koji je dobio od Saveta ministara.

„Nije tačna tvrdnja javnog tužioca, data u zahtevu za sprovođenje istrage, u kome stoji da je te elemente koji čine osnovu ugovora dao pukovnik Vučković i da je zbog toga primio mito. Pukovnik Vučković ni na koji način nije učestvovao u formiranju bitnih elemenata ugovora, i to je svedok Andrić kategorički potvrdio", rekao je Paunović. Paunović kaže da bi osnov za davanje mita mogao potpuno otpasti, a time bi pukovnik  Jovica Vučković bio amnestiran.

Advokat Mileta Dragića kaže i da se za sada ne zna da li se i za kada planira saslušanje Davinića, Paskaša ili još nekoga. Prema rečima Paunovića, plan suda je da od sutra pa do kraja sledeće nedelje radi na saslušanjima svedoka.

Svedočiće i Davinić

"Očekivao sam da će danas biti saslušani direktor hotela, direktor servisa automobila i šef računovodstva pošto su oni jedini u vezi sa određivanjem pritvora Dragiću, ali oni nisu dobili poziv. Mislim da je to saslušanje suvišno jer Dragić nije osporio da firma plaća, na ime prezentacije, troškove svih svojih gostiju", kaže on.

I Politika navodi da je Davinić predložen za svedoka u istrazi oko nabavke vojne opreme. Davinić bi trebalo da bude saslušan narednih dana, a za svedoke su predloženi i načelnik Generalštaba Vojske SCG, general Dragan Paskaš, general Dragan Živanović, pukovnici Mile Bogdanović i Milovan Andrić, radnici Dragićeve firme Milenko Borljan i Milenko Vujičić, vlasnik autoservisa Ćiko i direktor hotela Vojvodina u Zrenjaninu.

Zamenica okružnog tužioca Mira Ilić izjavila je da se protiv Davinića ne vodi nijedan postupak. "Protiv Davinića nije podneta nijedna prijava. On do sada nije, i sigurno neće biti do ponedeljka, saslušan kao svedok u slučaju finansijskih malverzacija u Ministarstvu odbrane", kaže ona.

Ispitivanje trošenja u Ministarstvu

Inspektorat odbrane Srbije i Crne Gore danas počinje ispitivanje trošenja sredstava u Ministarstvu odbrane. Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo odbrane je zatražilo od Inspektorata da ispita sve relevantne činjenice u vezi sa nenamenskim trošenjem novca iz Budžeta Srbije i prebacivanjem sredstava u Crnu Goru, kao i sklapanjem ugovora sa firmom Mile Dragić.

Po završetku istrage, Inspektorat će podneti izveštaj Savetu ministara, Vrhovnom savetu odbrane i Odboru za odbranu državne zajednice SCG. Inače, Inspektorat odbrane, na čijem čelu je viceadmiral Jovan Grbavac, radi nezavisno od Ministarstva odbrane, a nalazi se u nadležnosti Vrhovnog saveta odbrane.

Marović: Nedostaju činjenice

Predsednik SCG Svetozar Marović kaže da niko iz Crne Gore, pri sklapanju ugovora s firmom Mile Dragić, nije učinio ništa na štetu SCG. Marović kaže da "aferu panciri" treba rasvetliti do kraja i da je on od početka, s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, insistirao na tome da ta stvar bude razjašnjena.

"Bojim se da će se od svih tih optužbi pokazati samo jedno, da nedostaju činjenice. To ne znači da nije bilo grešaka i da u nekom postupku nije bilo neke slabosti, ali ono što znam jeste da je ta stvar svakako u rukama zakona i neka ostane u rukama zakona, a ne samovoljnih i samoljubivih pojedinaca koji ne otvaraju u velikoj meri naša vrata Evropi", kaže Marović.

"Novac pran preko Dragićeve firme Fabrilis"

Branimir Nikolić iz vojvođanskog Otpora, koji je na malverzacije preduzeća Mile Dragić i štetne ugovore s vojskom, ukazivao još 2001. godine, rekao je da je preko Dragićeve firme Fabrilis, registrovanoj u Švajcarskoj oprano oko 350 miliona dolara.

On je istakao i da je drugi čovek u celoj priči sklapanja štetnih ugovora bivši načelnik generalštaba vojske Srbije i Crne Gore Nebojša Pavković. "On je direktno, sklapanjem štetnih ugovora sa Miletom Dragićem oštetio budžet za tadašnjih 60 miliona maraka. Podatke smo dostavili Vojno-bezbednosnoj agenciji 2003. godine, kada je na čelu VBA bio gospodin Momir Stojanović", kaže Nikolić.

On je naveo i kako su zahvaljujući falsifikovanju dokumenata za dobijanje atesta proizvodi Mileta Dragića dobijali najbolje ocene za kvalitet, a da je poslove sa vojskom sklapao zbog veza s pokojnim kumom Radovanom Stojčićem Badžom. Nikolić je dodao da bi se, ukoliko nadležni organi budu radili svoj posao, u zatvoru moglo naći još mnogo poznatih imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: