Zbog "ubistva" svinje na sud

U Opštinskom sudu u Kuršumliji počelo je suđenje novinarki agencije Beta i B92 Ljiljani Danilović zbog ubistva divlje svinje.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2005.

16:59

Default images

Naime, nju je tužilo lovačko udruženje Soko, jer smatraju da je počinila krivolov kad je u decembru na magistralnom putu Niš – Priština, svojim automobilom naletela na divlju svinju i usmrtila je. U decembru prošle godine, novinarka Ljiljana Danilović imala je nesvakidašnju saobraćajnu nesreću zbog koje se danas i našla na optuženičkoj klupi.

“Kolega i ja smo se kretali na magistralnom putu Niš-Priština prema Merdaru. Kretala sam se dozvoljenom brzinom, međutim, divlja svinja je izletela iz šume i udarila je u auto. Mi smo zadobili lakše telesne povrede. Policija je bila, izvršili su uviđaj i ustanovili da ja nisam kriva. U zapisniku policije stoji da je zapravo svinja udarila moj auto, a ne ja autom svinju”, kaže Ljilja Danilović.

Međutim, lovačko udruženje Soko traži da Liljana Danilović plati 220 hiljada dinara, na ime vrednosti usmrćene divljači. Oni ističu da je u krivolovu uništen kapitalac sa trofejnim kljovama od 100 do 109.99 CIC poena i da neće odustati od zahteva za nadoknadu štete.

Sa druge strane Lijljana Danilović podnela je tužbu protiv ovog lovačkog udruženja, kojom zahteva da nadoknade štetu od 223 hiljada dinara, koliko je procenio veštak, zbog uništenog automobila, budući da se izjašnjavaju kao vlasnici ubijene divlje svinje: “Ono što najviše zbunjuje u celoj ovoj situaciji je to što sam ja od odeljenja za saobraćajne prekršaje iz Kuršumlije dobila rešenje u kojem stoji da sam ja 'odgovorna zato što sam upravljala motornim vozilom marke Fiat Tipo i udarila svinju'. Svinja je bežala pred krivolovcima, tako sam ja kasnije saznala. Koliko imam informacija, ove godine je na teritoriji Kuršumlijske opštine u krivolovu ulovljeno oko 300 divljih svinja a ovo je jedina tužba za, kako oni kažu, krivolov. Međutim, u Zakonu o lovstvu, magistralni put ne može da bude lovište, već 200 metara sa jedne i druge strane ne pripada lovištu. Nije postojalo nikakvo obeležje da je tu rezervat, da postoji bilo kakva opasnost od divljači. Očekujem da će sud uzeti u obzir ovu činjenicu.”

Suđenje se nastavlja 26. septembra, kada će se spojiti obe tužbe i pozvati očevidi i veštaci. Veštak za štetu na kolima kao i veštak za utvrđivanje trofejne vrednosti kapitalca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: