Prvi papa u sinagogi u Nemačkoj

Papa Benedikt XVI, posetio je jednu sinagogu u rodnoj Nemačkoj i tom prilikom upozorio na porast antisemitizma.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

11:20

Default images

Papa je pozvao na "veću budnost" i apelovao na hrišćane i Jevreje da "udruže snage" kako ne bi opet bila masovno prihvaćena rasistička ideologija, koja je u prošlosti omogućila pojavu nacističkog holokausta. Papa Benedikt potvrdio je i svoju privrženost putu kojim je krenuo njegov prethodnik, papa Jovan Pavle Drugi.

Jovan Pavle II je bio prvi papa koji je posetio jedan jevrejski hram, 1986. godine: "Želim da iskoristim ovu priliku da istaknem svoju svesrdnu privrženost nastavku rada na poboljšanju odnosa sa jevrejskom zajednicom, koji je započeo moj prethodnik papa Jovan Pavle Drugi"- rekao je Benedikt XVI.

Papa Benedikt je dodao i da je katolička crkva privržena toleranciji i miru među svim narodima, kulturama i verama.

Lider jevrejske zajednice u Nemačkoj Paul Špigel, rekao je da je posebno impresioniran govorom pape Benedikta i njegovom nedvosmislenom osudom nacističkih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: