Eide: Povratak što pre

Diplomata Kai Eide kaže da proces povratka raseljenih na Kosovo treba da počne što pre.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

14:45

Default images

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za procenu standarda je, posle sastanka sa ministrom Vlade Kosova za povratak i zajednice Slavišom Petkovićem, rekao da povratak nije samo tehničko pitanje, već je povezan sa vladavinom prava, bezbednošću, političkom klimom, obrazovanjem, zdravstvom i drugim pitanjima.

On je pozitivno ocenio pokušaj kosovskog premijera Bajrama Kosumija da, posetom mesta gde bi ljudi trebalo da se vrate, pokuša da uspostavi dijalog. Prema njegovim rečima, važno je uspostaviti dijalog Prištine i Beograda kako bi se problemi brže rešavali.

Ejde je sa Petkovićem razgovarao i o planu za decentralizaciju vlasti koji je predložila kosovska Vlada i koji ne prihvata srpska zajednica. "Smatram da u ovom trenutku nije pametno da procenjujem situaciju", rekao je Eide.

Kosumi: Neprihvatljive etnički čiste opštine

Premijer Kosova kaže da njegov kabinet ne prihvata "nastojanja nekih političara" da se formiraju etnički čiste srpske opštine.

"Mi smo protiv nastojanja nekih srpskih političara u Beogradu ili na Kosovu da se stvaraju etnički čiste opštine sa Srbima. Ova tendencija bi produžila proces enklavizacije i dezintegracije Srba na Kosovu", izjavio je Bajram Kosumi za Radio Slobodna Evropa. Kosumi je dodao da je urađeo suprotno - "stvarili smo multietničke opštine gde će zajedno živeti Srbi i Albanci".

"U tim opštinama većinu će činiti Srbi, ali biće i znatan broj Albanaca i to je slika koju stvaramo, ne samo na primeru tih opština već i čitavog Kosova. Na Kosovu mogu zajedno živeti Albanci i manje etničke zajednice, kao što su Srbi, Bošnjaci, Romi i drugi", rekao je Kosomu.

Premijer Kosova je ocenio da je "Beograd često igrao lošu ulogu" i da je "sadašnji zvanični Beograd često slika pređašnjeg Beograda koji je koristio kosovske Srbe za svoje političke ciljeve, ne vodeći računa o njihovim realnim interesima".

"To se i sada dešava. Srpski političari sa Kosova često mi kažu da je određen projekat dobar i koristan, ali da ga oni ne mogu prihvatiti jer nemaju zeleno svetlo iz Beograda. To je žalosno i ja sam ih nekoliko puta molio da sami donosu odluke o sojoj sudbini i da budu odgovorni pred svojim biracima, a ne pred centrima van Kosova", rekao je Kosumi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: