Sastanak Igmanske inicijative

Šefovi država SCG, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastali su se danas je u Beogradu tokom 10. sastanka Igmanske inicijative.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.06.2005.

09:15

Default images

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsedavajući Predsedništva BiH Borislav Paravac i predsednik SCG Svetozar Marović u Beogradu potpisali su zajedničku izjavu "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost", u kojoj su nabrojana otvorena pitanja u odnosima država regiona i predlozi njihovih rešenja. Trojica predsednika zalažu se uključenje regiona u EU i punu saradnju sa Hagom.

Trojica predsednika, učestvujući na 10. sesiji Igmanske inicijative, saglasili su se da su zajednički strateški pravci i ciljevi spoljne politike punopravno članstvo u EU i evroatlantskim integracijama.

Predsednici SCG, Hrvatske i BiH saglasni su da je potrebno ubrzati i ohrabriti povratak izbeglih i prognanih, kao i uspostaviti bezrezervnu i punu saradnju sa Haškim sudom: "Zahtevamo krivičnu odgovornost svih koji su, ne samo u Srebrenici, činili ratne zločine li su ih organzovali i naređivali. Zločinci ne mogu biti heroji. Svaka odbrana zločina pod bilo kojim izgovorom takođe je zločin", kazao je novinarima Svetozar Marović.

Povodom predstojeće godišnjice zločina u Srebrenici, Marović je rekao da se taj zločin u svetu, a posebno u regionu, doživljava kao paradigma za sva nedela tokom rata u BiH. "Oni koji su ubijali u Srebrenici i koji su naredili i organizovali taj masakr nisu predstavljali ni Srbiju ni Crnu Goru jer je to zločin pojedinaca, a ne naroda i zato se za zločin mora i pojedinačno odgovarati", rekao je Marović, prenosi Beta.

Predsednik Hrvatske, Stjepan Mesić, skrenuo je pažnju na važnost dobre volje u procesu pomirenja i suočavanja sa zločinim: "Nisu narodi krivi. Činjenica je, međutim, da su zločini činjeni u ime naroda i pod plaštem imena cijelih naroda. Stoga je i logično da izrazi isprike, dolaze u ime naroda, odnosno država. One koji isprike izriču treba primiti u dobroj vjeri, a ne napadati ili bojkotirati".

Mesić je dodao da je na građanima Srbije da osude zločin u Srebrenici, jer nema nikakvog opravdanja za taj zločin, kao ni za zločin nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara, kod Vukovara, 1991. godine.

Upitan kako će Hrvatska obeležiti godišnjice vojnih akcija "Bljesak" i "Oluja", Mesić je rekao da su to bile legitimne akcije u cilju oslobađanja dela teritorije, ali da je "u njima svakako bilo i zločina".

Predsednik Predsedništva BiH Borislav Paravac rekao je da su sve tri strane odgovorne su za preduzimanje nužnih koraka i mera kako bi se postupno prevladali i uklonili mržnja i nepoverenje i na taj način olakšali svi procesi individualnih i grupnih konataka građana triju zemalja.

Mreža nevladinih organizacija sa područja bivše Jugoslavije, Igmanska inicijativa, dobila je ime po putu grupe beogradskih intelektualaca u Sarajevo tokom najtežih dana opsade, na čelu sa predsednikom Beogradskog kruga nezavisnih intelektualaca, pokojnim profesorom Miladinom Životićem.

Zajednička izjava

U zajedničkoj izjavi Marovića, Mesića i Paravca navodi se da su izručenja svih optuženih Haškom tribunalu preduslov za individualizovanje krivice za zločine koji su u sukobima na prostoru SFRJ počinjeni na sve tri strane. Naglašava se neophodnost pune saradnje s Haškim tribunalom, potreba omogućavanja trajnog povratka izbeglih i progranih, zaštite nacionalnih manjina i trajno institucionalizovanje bezviznog režima.

"Puna i bezrezervna saradnja s Haškim sudom, ne samo u slučajevima optuženih koji se svojom voljom stavljaju na raspolaganje Sudu nego i onih koji u bekstvu traže spas od pravde, nezaobilazna je stepenica ka potpunoj eliminaciji teorije o kolektivnoj krivici i odgovornosti i preduslov individualizovanja krivice za zločine koji su u nedavnim ratovima počinjeni na sve tri strane", navodi se u izjavi, prenosi Beta. Ocenjuje se da je, po završetku ratova na području SFRJ, ostvaren značajan napredak u odnosima SCG, BiH i Hrvatske i da je normalizacija u "Dejtonskom trouglu" danas zahvatila praktično sve sfere života.

"Nema alternative punom obnavljanju dobrosusedskih odnosa, evropskim standardima zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina, regionalnoj saradnji zasnovanoj na punoj ravnopravnosti i načelu zadovoljavanja uzajamnih interesa i učlanjenju u EU kao krajnjem cilju kome teže sve tri zemlje. U cilju daljeg napretka u normalizovanju uzajamnih odnosa, što je jedan od ključnih preduslova za ulazak u evropske integracije, nužno je ukloniti i poslednje hipoteke ratova u kojima se raspala SFRJ. Objektivan odnos prema prošlosti, kako onoj nedavnoj, tako i onoj iz vremena Drugog svetskog rata, te prenošenje istine o prošlim događajima na mlade generacije, jedan je od ključnih preduslova da naše države prestanu da budu taoci prošlosti i da se, neopterećene istorijskim mitovima i težnjama revizionista istorije okrenu budućnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Predsednici SCG, Hrvatske i BiH su naglasili da sva sporna pitanja treba rešavati razgovorima i pregovorima, uz uvažavanje sopstvenih, ali i zajedničkih interesa. "Mentalne, kulturne, istorijske, privredne i druge barijere koje bi mogle da ometaju uspešnu normalizaciju odnosa tri zemlje treba ukloniti strpljivo i uz dobru volju sve tri strane, ali i uz pomoć međunarodne zajednice kada je ta pomoć potrebna i dostupna. Sve tri strane su odgovorne za preduzimanje nužnih koraka i mera kako bi postupno bili prevladani i uklonjeni mržnja i nepoverenje, proizašli iz nedavnih ratova", navodi se u izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: