Pozvan na sastanak, pa uhapšen

Obradović: Vladimir Božović mesec dana pre izricanja presude članovima Makine grupe je rekao da će oni biti oslobođeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2005.

08:58

Default images

Bivši načelnik beogradske policije Milan Obradović ovo tvrdi u emisiji “Insajder”, koja je večeras na programu TV B92. "Lično se osećam ugroženo. Znam da treba da me ubiju. To zna i beogradska policija, što znači da bi trebalo da znaju i rukovodioci MUP-a", kaže u “Insajderu” Obradović. Na ovu izjavu Milana Obradovića policija još nije reagovala, iako je obavezna da mu pruži adekvatnu zaštitu.

Obradović kaže da o saznanjima koje poseduje o tome se sprema njegova likvidacija niko od odgovornih ne želi da razgovara, kao i da je po izlasku iz zatvora pisao i tražio prijem kod ministra policije, ali da odgovora još uvek nema.  

Milan Obradović proveo je dva meseca u pritvoru kako ne bi uticao na svedoke koji su u istrazi Službe generalnog inspektora MUP-a, na čijem je čelu Vladimir Božović, trebalo da budu saslušani o navodnom mučenju pripadnika Makine grupe, optuženih za ubistvo generala policije Boška Buhe 2002. godine.

Nekada prvi čovek beogradske policije, koji je ubrzo posle formiranja kabineta premijera Koštunice prebačen na dužnost u Kuršumliju, za "Insajder" objašnjava kako je došlo do njegovog hapšenja: “Krajem marta, tačnije 22. marta pozvan sam sa šefom štaba za Kosovo i Metohiju gde sam radio, na sastanak u MUP Srbije u Beogradu, i znao sam da ću biti uhapšen. Znao sam da ću biti uhapšen i to sam rekao šefu štaba”.

Na pitanje kako je znao, Obradović odgovara: “Pa zato što sam policajac i radim u toj firmi, tako sam i znao. Došao sam na sastanak i rekli su mi da sam uhapšen. Nije mi jasno iz prostog razloga što, da apstrahujemo činjenicu da sam ja general policije, ali sam vrlo dostupan, da niko nikada nije sa mnom ni o čemu razgovarao, da nije ni pokušao da razgovara”.      

Božović imao sukob interesa

Istragu o zloupotrebama ovlašćenja policije nad članovima Makine grupe inicirao je generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović. Milan Obradović u “Insajderu” kaže da se Božović našao u sukobu interesa, jer je radio u advokatskoj kancelariji Borivoja Borovića, koja je branila članove Makine grupe, kao i da je unapred znao kakva će biti presuda:

“Vratiću se nekoliko meseci unazad kada mi je gospodin Božović u Kuršumliji gde sam proveo prethodnih godinu dana rekao da će presuda biti oslobađajuća, a to mi je rekao nekih mesec, mesec i po dana pre oslobađajuće presude što predstavlja za mene malo čudnu okolnost. Durgim rečima nejasno mi je da je on to znao mesec dana unapred”.

Nisam ga pitao odakle zna, rekao mi je da će oni biti oslobođeni a da ću ja biti kriv. Nije mi jasno ni jedno ni drugo, nije mi jasno da je znao da će biti oslobođeni kao što mi nije ni jasno zbog čega sam ja kriv zbog toga”.

Milan Obradović sumnja i da je njegov dvomesečni boravak u pritvoru vrsta pritiska na Vrhovni sud koji treba da donese konačnu reč o presudi kojom su optuženi za ubistvo generala policije Boška Buhe oslobođeni.

Razgovor sa Milanom Obradovićem o tome kako je i zašto čovek koji je vodio akciju hapšenja “Makine grupe” završio u zatvoru, a osumnjičeni za ubistvo genarala policije Boška Buhe na slobodi, biće emitovan večeras u 21, u emisiji “Insajder”.

DS traži zaštitu za Obradovića

Zaštitu Milana Obradovića danas je zatražila Demokratska stranka, koja od nadležnih organa traži da pruže adekvatnu zaštitu bivšem šefu beogradske policije generalu Milanu Obradoviću.

"Imajući u vidu da je general Obradović obavestio beogradsku policiju da mu je život ugrožen i da su s tim upoznati i najviši funkcioneri MUP-a Srbije, tražimo da, u skladu sa Zakonom, zaštitite Milana Obradovića. Dužnost države je da svojim građanima obezbedi bezbedan život", kaže se u saopštenju DS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: