Ograničenje izlaska za maloletnike

Slobodan Vuksanović tvrdi da postoji opšta saglasnost roditelja za ograničenje kretanja maloletnika posle ponoći.

Izvor: B92

Petak, 03.06.2005.

16:02

Default images

Mlađi od osamnaest godina, uskoro neće moći napolje posle ponoći bez roditelja. Ovo najavljuje Ministarstvo prosvete kao deo svoje politike stvaranja zdravih uslova za odrastanje dece. Nameru ministra Slobodana Vuksanovića, podržali su Saveti roditelja u gotovo svim školama u Srbiji, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

Vuksanović predlaže da se splavovima i kafićima, zabrani da posle ponoći primaju goste koji su mlađi od osamnaest godina, kao i da se zabrani da im se toči alkohol.

Svi saveti roditelja u školama u Srbiji odreda su podržali predlog, a ministar se i sa predstavnicima lokalnih vlasti dogovorio kako će sprovesti svoju zamisao.

Kafići će plaćati drastične kazne ako u kasne sate ugoste maloletnog gosta, bez roditeljske pratnje. Beograd najavljuje da će svim snagama podržati zabranu: "Mi smo vrlo zabrinuti situacijom koja je u Beogradu sa aspekta bezbednosti naše dece i trudićemo se da ono što jeste u opisu posla grada Beograda kao lokalne zajednice uradimo maksimalno", kaže Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Gradonačelnik koji je u svom mestu već uveo ograničenje jeste Dragan Marković Palma, koji je u Jagodini uveo je kaznu od 150 hiljada dinara, za one ugostitelje koji u ponoć ne pošalju decu njihovim kućama: "Ja želim da zaustavim onu modu da se izlazi u 11 a da se dolazi u 6 ujutru. Ako tako jedan mlad čovek navikne svoj organizam da živi nekoliko godina onda onda mi ne možemo da očekujemo da će tu mladi ljudi jednog dana da nas zamene".

Dok se najavljuje da više neće moći da piju u kafićima, učenici osnovnih i srednjih škola, barem za maturu piju u školama, toliko da je hitna pomoć danas imala daleko više posla nego inače.

U srednjoj trgovačkoj školi maturanti su završili proslavu kraja školske godine. Direktor nije dozvolio ekilpi B92 da uđe u školu, ali se u Hitnoj pomoći moglo saznati da je nekoliko učenika prevezeno u Urgentni centar u pijanom stanju.

Pre nego što uvede ograničenja izlaska za maloletne, Ministarstvo Prosvete mopraće da reši problem pijančenja u samim školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: