Petak, 03.06.2005.

16:02

Ograničenje izlaska za maloletnike

Slobodan Vuksanović tvrdi da postoji opšta saglasnost roditelja za ograničenje kretanja maloletnika posle ponoći.

Izvor: B92

Ogranièenje izlaska za maloletnike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Mobelek

pre 18 godina

Mislim da je zadnja sansa da se nesto pametno uradi za omladinu tj, buducu generaciju. Nasa omladina vec godinama danju spava a nocu zivi u kaficima, za razliku od zapada gde omladina preko dana zavrsava svoje obaveze a vece koristi za izlaske u diskoteke a koje u principu rade vikendom. Ne vidim sta ce mladi sa casom alkohola dobro napraviti sutrasnjeg dana? Verovatno bolju formu pa ce napraviti bolje rezultate svoga rada i poboljsati svoju materijalnu situaciju. Nadam se da cemo se svi zapitati gde li vodimo svoju decu sa nocnim zivotom i da ako tako nastave postavimo sebi pitanje kako li ce oni svoju decu odgajiti i vaspitati i ko li ce zaraditi novac za nocni dzeparac, pa sam misljenja da bi trebalo i nesavesne roditelje sankcionirati.

Danijel,Paracin

pre 18 godina

E pa ja sam iz Paracina i takodje zelim da vam dam informaciju iz prve ruke. Imam 30 godina. Klinci iz Paracina, a sada takodje i iz Cuprije i Jagodine, kada popiju neko svi se transformisu u Van Dama, Stivena Sigala i Brus Lija i svi su najjaci, pa je zato jedan moj skolski drugar koji radi u obezbedjenju na bazenu Prestiz u Paracinu dobio vise udaraca nozem u stomak od tih klinaca koje je pokusao da udalji jer su pravili gluposti i izazivali tucu, bas pod uticajem alkohola. Verujte mi da mi nije svejedno da li cu da odem tamo i budem izboden od maloletnika (koji i ne odgovaraju pred zakonom u punoj meri) a koji su naliveni "do vrha". Apsolutno podrzavam ovu akciju, s tim da punoletnim licima ne treba ogranicavati izlaske zatvaranjem kafica.

Observer-Koka

pre 18 godina

G-odine Markovichu-"Palma", ovaj potez vam sigurno nece pòmoci u obustavljanju istrage u vezi ubistva novinara Panticha, koja ce ubrzo da pocne.

punoletanBG

pre 18 godina

Dakle, ja kao nepunoletan mogu već u 16-toj da budem pozvan da ubijam ali ne mogu da odlučujem gde, kad i dokle da izlazim. Ispod 18-te mogu zakonski da odgovaram, ali ne mogu da se zezam. Maloletan smem da se upuštam u seks sa punoletnim licem, jednog ili drugog pola, ali ne smem da se nadjem na ulici - to sme samo u spavaćoj sobi. Licemerje, gospodo, suvo licemerje.
Stalno im popujemo 'u Titino vreme ovo, u Titino vreme ono' - e pa, u to Titino vreme (dok je bilo shita a ne lobe) niko nam nije odredjivao dokle smemo da budemo na trotoaru, ili pored.

nikola

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, konzumiranje alkohola i njegova distribucija maloletnim licima je protivzakonito odavno. Mozda ne postoje kazne pa ako bi se malo poostrile to ne bi bila nikakva novina u odnosu na dosadasnju zakonsku regulativu. Niko ne predlaze zabranu kretanja, samo zabranu pristupa objektima gde se toci alkohol. U drugim zemljama, glede amerika i engleska, mladji od 21 ne mogu da ulaze u kafice i diskoteke ako ovi unutra toce alkohol i to u bilo koje doba dana, a u restoranima se izricito zahteva licna karta da se utvrdi starost ukoliko lice naruci alkoholno pice. Nije to nista novo niti je udar na licne slobode.

Ljuba

pre 18 godina

Fasciniran sam da ekipa ljudi kao sto su DSS, SRS i SPS imaju taj konzervativni i zaostali nacin razmisljanja "najbezbedniji si u svojoj kuci, nemoj nigde da izlazis"
Ako neko izadje napolje i nesto mu se desi onda ide cuvena recenica "a sta je trazio napolju tako kasno".
To je samo pogresan nacin razmisljanja a mi moramo biti glasniji od njih!!!

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

Sta drugacije ocekivati od kretena, nego da promase i kad hoce da naprave nesto dobro. Bravo, mamlazi, kroz istoriju se pokazalo da ogranicavanja necega dovode do gubitka interesovanja za isto, kako da ne. Da se pitam, a ne pitam se kao nikad niko normalan sto se ne pita, poslao bih tvorce te genijalne ideje na temeljno doshkolavanje u koriscenju mozga u kreativne svrhe. "Roditelji se slazu", pa naravno da se slazu kad su po definiciji isti kao nekadasnji lopovi koji su postali policajci - secaju se svojih gluposti, pa ne daju to isto svojoj deci, a zaboravljaju da te gluposti nisu slucajne, nego svi treba da ih prodju dok je vreme, da ih ne bi pravili kasnije.
Nemam reci kakvi se pitaju o razvoju mladih ljudi. Pokrijte se usima i vecno se stidite svojih pilecih mozgova. Btw, ja prvi nikad ne bih pozeleo da 'nasledim' jednog dana doticnog genija koji je to izjavio.

Milos

pre 18 godina

Mladima ne treba uskratiti izlaske posle ponoci, jer i ako se to usvoji, to znaci da ce svako od nas morati da "cima" roditelje da se vracaju s nama kuci. Morate priznati da je to malo glupo. Bas bih voleo da pitam ministra Vuksanovica da li je i njega pratio njegov otac!!! To nije ni normalno ni moralno, s tim mogu samo da postignu "kontra-efekat".

Hristina

pre 18 godina

Ma dajte, pa vi za primer uzimate Jagodinu i Palmu, pa ovde su na primer ostali da rade nocu samo lokali po selima, a mladi taksijem ili svojim kolima idu do okolnih gradova, Cuprija, Paracin i sta sad hajde da ukinemo taksi sluzbu, da im zabranimo da prevoze u vecernjim satima vise od dvoje maloletnika ili da uvedemo policiski cas, a kiosci koji su dobili dozvolu da rade nocu pripadaju podobnima ili njegovim partijasima. Ovo je smesno, ove odluke ce trajati samo dok su ove garniture na vlasti, jer ja necu da mi drzava odredjuje kad cu ja da spavam, dokle da izlazim.

Pera

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, zabranjeno je tocenje alkohola i prodaja cigara maloletnicima. Pored toga postoji i vazeci zakon koji zabranjuje reklamiranje cigara i alkohola.
Dakle, ne treba donositi nove zakone nego primenjivati postojece.

Dragan

pre 18 godina

Potpuno podrzavam ove predloge. Ne radi se o ogranicavanju slobode kretanja, radi se o odredjenom zivotnom dobu (maloletnici) za koje svugde u svetu pa i kod nas postoje odredjene vrste ogranicenja. Zaista ne vidim sta maloletna osoba treba da radi na ulici u kasnu noc, ako nije u pratnji roditelja. Kazna ne treba samo da se odnosi na ugostitelje ili na maloletnike, nego i na roditelje koji ostavljaju decu bez nadzora. To sve nije nista novo, u nekim drzavama ne smete da ostavite dete do odredjene starosti ni samo u stanu, roditelji ce platiti kaznu ako ih neko prijavi. Price u stilu "Moje je dete, imam pravo da mu dozvolim ili zabranim sta god hocu" nisu sasvim u redu. To dete je takodje i deo drustva, a posledice nepravilnog vaspitavanja ili roditeljske nebrige odrazavaju se na drustvo. Narocito podrzavam predlog da se zabrani tocenje alkohola maloletnim osobama. Mislim da bi starosnu granicu trebalo pomeriti na 21 godinu, i zabraniti ne samo tocenje u klubovima i kaficima, nego i prodaju alkohola maloletnim osobama u prodavnicama. Neko je prokomentarisao da drustvo deci treba da pruzi kvalitetne sadrzaje. Slazem se i sa tim, mislim da restrikcije nemaju smisla ako se drzava vise ne potrudi da se deci ponudi bolji kvalitet zivota.

Gordana

pre 18 godina

I jos nesto... Odrasli bi trebali na svom primeru da pokazu mladima kako se zdravo zivi. Ne mozemo da ocekujemo da nam deca budu "andjelcici" kada odrasli izlaze, piju, puse, drogiraju se, ne rade nista, ratuju...

Gordana

pre 18 godina

Treba spustiti loptu na zemlju. U pravu je citalac koji kaze da treba mladima ponuditi alternativu - sport, umetnost, citanje knjiga, volontiranje, zaposljavanje - od toga ce imati koristi i oni sami i celokupno drustvo. Ogranicenje izlazaka je dobro, ali ne treba da se pretvori u policijski cas. U svakom slucaju, treba zabraniti mladjima od 18 godina da kupuju i konzumiraju alkohol i cigarete. Takodje, ulaz u klubove i diskoteke bi trebao da bude uz "ID" gde bi se videlo da je osoba punoletna - tako se radi i u svetu. Nije to nista dekadentno. Znaci - ogranicenje izlazaka, ali uz ponudjenju zdravu alternativu!!!

Лале, Беч

pre 18 godina

Уместо по несавесним родитељима и починиоцима, санкције су уперене према угоститељским објектима, радницима у њима и потрошачима!
У ЕУ је уобичајено да сви угоститељски објекти могу бити отворени до 02 после поноћи (викендом и празником дуже, а посебно радно време важи са барове).
Зашто због разузданих малолетника без кућне и ине контроле, ограничавати некоме могућност да заради а онемогућити старије да користе угоститељство и после поноћи?
Са друге стране, инспекције и полиција би требало да обављају свој посао и контролишу точе ли се алкохолна пића малолетницима, као и да проверавају (после 23 сата) јесу ли малолетници у пратњи старијих или на своју руку крше закон.
Заиста нисам да се са прљавом водом из корита избаци и дете (а то је изгледа законодавцима најлакше)!

profesor

pre 18 godina

koje su ovo gluposti?
zabranite bre prodaju alkohola i duvana mladjima od 18, to je bar lako, ko proda, odmah mu zatvoris radnju/kafanu, a ne ovako...

Lazar Krstic

pre 18 godina

A sto se jednostavno ne uvede zakon da svi moraju u 1:00am da budu u krevetu i ne smeju da izlaze do svitanja? Uvodjenje ovakvih restriktivnih mera je dekadentno i ne postoji nigde u svetu i to sa dobrim razlogom. Probleme koji postoje i koji su inspirisali planiranje ove opresije treba resavati na potpuno druge nacine -- ozbiljnim sprovodjenjem zakona o nesluzenju alkohola maloletnicima, restriktivnijim izdavanjem dozvola za otvaranje kafica, promocijom sporta medju mladima, odgovornijom socijalnom politikom...

goofy

pre 18 godina

i ja sam roditelj, i moju saglasnost nemaju !!! policijski čas !!! sramota !!! mojoj deci hoću sam da određujem dokle ostaju napolju.

Dovla

pre 18 godina

Oni koji nisu umeli da vaspitaju i da kontrolišu vlastitu decu sada traže od države da zavodi represivne mere koje će pogoditi sve. Zašto bi zbog delikventnog poroda kojekakvih primitivaca starijim ljudima koji žele da se zabavljaju, troše svoj pošteno zarađen novac i unapređuju ekonomiju to bilo onemogućeno zato što policija i inspekcije ne rade dobro svoj posao? Zašto bi normalnim tinejdžerima koji hoće da ostanu na nekom partiju do jedan ili dva to bilo onemogućeno zato što gomila njihovih vršnjaka od zla oca i od gore majke raste divlje, krade i drogira se? Za takve i njihove roditelje postoje popravni domovi i zatvori a paušalno ograničavati kretanje nekoj kategoriji građana, pa makar bili maloletni je čist fašizam - kada bih na svoju štetu i sramotu živeo u toj prokletoj zemlji sudio bih se do Strazbura sa takvom državom i takvim ministrima (u to da će domaći ustavni sud reagovati nemam ni najmanje nade, jer znam ko otprilike tamo sedi). Onemogućiti kriminalcima da drže ugostiteljske objekte bi, doduše, bilo simpatično, ali i ta inicijativa predstavlja flagrantno ograničavanja prava na preduzetništvo iz vrlo tankih i eminentno populističkih razloga, tj. kao i sve ostale briljantne ideje g. Vuksanovića nešto poput lova na pacove oko obdaništa višecevnim raketnim bacačima. Sramota je da političaru u zemlji koja pretenduje da bude demokratska uopšte padaju na pamet takve budalaštine, ali odavno je jasno da se od ove vlade može očekivati samo sve najgore.

Iz Prve Ruke

pre 18 godina

Ja sam iz Jagodine pa da vam dam precizniju informaciju, da, kod nas su kafici poluprazni svako vece nevezano za to dali je radni dan ili vikend, ali to zato sto sada svi izlaze u Cupriju,Paracin,Kragujevac ili okolna sela npr. Koncarevo, gde ne postoje ova ogranicenja.

klanfa

pre 18 godina

"...posle incidenta u kome je tokom prepodneva nastradao učenik beogradske gimnazije "Sveti Sava" Nikola Kovačević i ranjavanja maloletnog N.B, da se maloletnicima zabrani da posle ponoći budu na ulici i na javnim mestima" - dete nastradalo tokom prepodneva, a oni uvode zabranu nocnih izlazaka? Znaci, zabrana sluzi nekim drugim ciljevima, a ne zastiti dece, jer ih de facto ne stiti ni od cega. Pa i oni sto su bacili druga sa Brankovog mosta to nisu ucinili u kasnim nocnim satima, nego u rano jutro! E, mnogo ste isti, bre!

Sasa

pre 18 godina

Sigurno je Dragan Markovic Palma iz Jagodine pravi primer. Covek je zavrsio visoke skole, a sada kao predsednik opstine od septembra nije dinar prebacio skolama za redovne troskove. Bravo ministre, imate pravo drustvo.

klanfa

pre 18 godina

A sta se toj deci nudi kao alternativa? Nista. Samo im se uskracuje jedini "ventil sigurnosti", gde mogu malo da se opuste od svakodnevnih stresova. Sada ce poceti da lude, porasce broj ubistava po porodicama, porasce broj maloletnicke trudnoce i ostale "blagodeti" nase civilizacije. Zivi bili pa videli. A koliko se secam, onaj decko u skoli Sv.Sava je izgubio zivot u toku radnog vremena skole i u njenoj blizini, njegova smrt nema veze sa nocnim izlascima, niti ce zabrana tih izlazaka nesto da utice na pocinioce krivicnih dela. Njih bas briga za zabrane. Dajte detetu loptu i igraliste, organizovano, besplatno, svakodnevno, cisto, osvetljeno, pa ne brinite o njegovim nocnim izlascima - nestace sami od sebe. A sada se deci nude lopta i igraliste samo povremeno, u sklopu neke naduvane reklamne kampanje, gde je sve u nekom grcu i osvajanju ne znam kakve titule, u funkciji podcenjivanja protivnika i ostalih ucesnika. Nije pitanje kako se stvari rade, to je sve naucno obradjeno i zna se, jedino pitanje je - sta zelite da postignete.

Nikola

pre 18 godina

Dobro, maloletnicima možda i treba zabraniti neke slobode, ali mislim da nije u redu ograničiti i ostalu populaciju na izlaske do nekog određenog vremena time što će ugostiteljski objekti biti zatvarani ranije.

Sasa

pre 18 godina

Sigurno je Dragan Markovic Palma iz Jagodine pravi primer. Covek je zavrsio visoke skole, a sada kao predsednik opstine od septembra nije dinar prebacio skolama za redovne troskove. Bravo ministre, imate pravo drustvo.

Iz Prve Ruke

pre 18 godina

Ja sam iz Jagodine pa da vam dam precizniju informaciju, da, kod nas su kafici poluprazni svako vece nevezano za to dali je radni dan ili vikend, ali to zato sto sada svi izlaze u Cupriju,Paracin,Kragujevac ili okolna sela npr. Koncarevo, gde ne postoje ova ogranicenja.

klanfa

pre 18 godina

A sta se toj deci nudi kao alternativa? Nista. Samo im se uskracuje jedini "ventil sigurnosti", gde mogu malo da se opuste od svakodnevnih stresova. Sada ce poceti da lude, porasce broj ubistava po porodicama, porasce broj maloletnicke trudnoce i ostale "blagodeti" nase civilizacije. Zivi bili pa videli. A koliko se secam, onaj decko u skoli Sv.Sava je izgubio zivot u toku radnog vremena skole i u njenoj blizini, njegova smrt nema veze sa nocnim izlascima, niti ce zabrana tih izlazaka nesto da utice na pocinioce krivicnih dela. Njih bas briga za zabrane. Dajte detetu loptu i igraliste, organizovano, besplatno, svakodnevno, cisto, osvetljeno, pa ne brinite o njegovim nocnim izlascima - nestace sami od sebe. A sada se deci nude lopta i igraliste samo povremeno, u sklopu neke naduvane reklamne kampanje, gde je sve u nekom grcu i osvajanju ne znam kakve titule, u funkciji podcenjivanja protivnika i ostalih ucesnika. Nije pitanje kako se stvari rade, to je sve naucno obradjeno i zna se, jedino pitanje je - sta zelite da postignete.

Nikola

pre 18 godina

Dobro, maloletnicima možda i treba zabraniti neke slobode, ali mislim da nije u redu ograničiti i ostalu populaciju na izlaske do nekog određenog vremena time što će ugostiteljski objekti biti zatvarani ranije.

Lazar Krstic

pre 18 godina

A sto se jednostavno ne uvede zakon da svi moraju u 1:00am da budu u krevetu i ne smeju da izlaze do svitanja? Uvodjenje ovakvih restriktivnih mera je dekadentno i ne postoji nigde u svetu i to sa dobrim razlogom. Probleme koji postoje i koji su inspirisali planiranje ove opresije treba resavati na potpuno druge nacine -- ozbiljnim sprovodjenjem zakona o nesluzenju alkohola maloletnicima, restriktivnijim izdavanjem dozvola za otvaranje kafica, promocijom sporta medju mladima, odgovornijom socijalnom politikom...

klanfa

pre 18 godina

"...posle incidenta u kome je tokom prepodneva nastradao učenik beogradske gimnazije "Sveti Sava" Nikola Kovačević i ranjavanja maloletnog N.B, da se maloletnicima zabrani da posle ponoći budu na ulici i na javnim mestima" - dete nastradalo tokom prepodneva, a oni uvode zabranu nocnih izlazaka? Znaci, zabrana sluzi nekim drugim ciljevima, a ne zastiti dece, jer ih de facto ne stiti ni od cega. Pa i oni sto su bacili druga sa Brankovog mosta to nisu ucinili u kasnim nocnim satima, nego u rano jutro! E, mnogo ste isti, bre!

Dovla

pre 18 godina

Oni koji nisu umeli da vaspitaju i da kontrolišu vlastitu decu sada traže od države da zavodi represivne mere koje će pogoditi sve. Zašto bi zbog delikventnog poroda kojekakvih primitivaca starijim ljudima koji žele da se zabavljaju, troše svoj pošteno zarađen novac i unapređuju ekonomiju to bilo onemogućeno zato što policija i inspekcije ne rade dobro svoj posao? Zašto bi normalnim tinejdžerima koji hoće da ostanu na nekom partiju do jedan ili dva to bilo onemogućeno zato što gomila njihovih vršnjaka od zla oca i od gore majke raste divlje, krade i drogira se? Za takve i njihove roditelje postoje popravni domovi i zatvori a paušalno ograničavati kretanje nekoj kategoriji građana, pa makar bili maloletni je čist fašizam - kada bih na svoju štetu i sramotu živeo u toj prokletoj zemlji sudio bih se do Strazbura sa takvom državom i takvim ministrima (u to da će domaći ustavni sud reagovati nemam ni najmanje nade, jer znam ko otprilike tamo sedi). Onemogućiti kriminalcima da drže ugostiteljske objekte bi, doduše, bilo simpatično, ali i ta inicijativa predstavlja flagrantno ograničavanja prava na preduzetništvo iz vrlo tankih i eminentno populističkih razloga, tj. kao i sve ostale briljantne ideje g. Vuksanovića nešto poput lova na pacove oko obdaništa višecevnim raketnim bacačima. Sramota je da političaru u zemlji koja pretenduje da bude demokratska uopšte padaju na pamet takve budalaštine, ali odavno je jasno da se od ove vlade može očekivati samo sve najgore.

goofy

pre 18 godina

i ja sam roditelj, i moju saglasnost nemaju !!! policijski čas !!! sramota !!! mojoj deci hoću sam da određujem dokle ostaju napolju.

Лале, Беч

pre 18 godina

Уместо по несавесним родитељима и починиоцима, санкције су уперене према угоститељским објектима, радницима у њима и потрошачима!
У ЕУ је уобичајено да сви угоститељски објекти могу бити отворени до 02 после поноћи (викендом и празником дуже, а посебно радно време важи са барове).
Зашто због разузданих малолетника без кућне и ине контроле, ограничавати некоме могућност да заради а онемогућити старије да користе угоститељство и после поноћи?
Са друге стране, инспекције и полиција би требало да обављају свој посао и контролишу точе ли се алкохолна пића малолетницима, као и да проверавају (после 23 сата) јесу ли малолетници у пратњи старијих или на своју руку крше закон.
Заиста нисам да се са прљавом водом из корита избаци и дете (а то је изгледа законодавцима најлакше)!

profesor

pre 18 godina

koje su ovo gluposti?
zabranite bre prodaju alkohola i duvana mladjima od 18, to je bar lako, ko proda, odmah mu zatvoris radnju/kafanu, a ne ovako...

Gordana

pre 18 godina

Treba spustiti loptu na zemlju. U pravu je citalac koji kaze da treba mladima ponuditi alternativu - sport, umetnost, citanje knjiga, volontiranje, zaposljavanje - od toga ce imati koristi i oni sami i celokupno drustvo. Ogranicenje izlazaka je dobro, ali ne treba da se pretvori u policijski cas. U svakom slucaju, treba zabraniti mladjima od 18 godina da kupuju i konzumiraju alkohol i cigarete. Takodje, ulaz u klubove i diskoteke bi trebao da bude uz "ID" gde bi se videlo da je osoba punoletna - tako se radi i u svetu. Nije to nista dekadentno. Znaci - ogranicenje izlazaka, ali uz ponudjenju zdravu alternativu!!!

Gordana

pre 18 godina

I jos nesto... Odrasli bi trebali na svom primeru da pokazu mladima kako se zdravo zivi. Ne mozemo da ocekujemo da nam deca budu "andjelcici" kada odrasli izlaze, piju, puse, drogiraju se, ne rade nista, ratuju...

Pera

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, zabranjeno je tocenje alkohola i prodaja cigara maloletnicima. Pored toga postoji i vazeci zakon koji zabranjuje reklamiranje cigara i alkohola.
Dakle, ne treba donositi nove zakone nego primenjivati postojece.

Dragan

pre 18 godina

Potpuno podrzavam ove predloge. Ne radi se o ogranicavanju slobode kretanja, radi se o odredjenom zivotnom dobu (maloletnici) za koje svugde u svetu pa i kod nas postoje odredjene vrste ogranicenja. Zaista ne vidim sta maloletna osoba treba da radi na ulici u kasnu noc, ako nije u pratnji roditelja. Kazna ne treba samo da se odnosi na ugostitelje ili na maloletnike, nego i na roditelje koji ostavljaju decu bez nadzora. To sve nije nista novo, u nekim drzavama ne smete da ostavite dete do odredjene starosti ni samo u stanu, roditelji ce platiti kaznu ako ih neko prijavi. Price u stilu "Moje je dete, imam pravo da mu dozvolim ili zabranim sta god hocu" nisu sasvim u redu. To dete je takodje i deo drustva, a posledice nepravilnog vaspitavanja ili roditeljske nebrige odrazavaju se na drustvo. Narocito podrzavam predlog da se zabrani tocenje alkohola maloletnim osobama. Mislim da bi starosnu granicu trebalo pomeriti na 21 godinu, i zabraniti ne samo tocenje u klubovima i kaficima, nego i prodaju alkohola maloletnim osobama u prodavnicama. Neko je prokomentarisao da drustvo deci treba da pruzi kvalitetne sadrzaje. Slazem se i sa tim, mislim da restrikcije nemaju smisla ako se drzava vise ne potrudi da se deci ponudi bolji kvalitet zivota.

Hristina

pre 18 godina

Ma dajte, pa vi za primer uzimate Jagodinu i Palmu, pa ovde su na primer ostali da rade nocu samo lokali po selima, a mladi taksijem ili svojim kolima idu do okolnih gradova, Cuprija, Paracin i sta sad hajde da ukinemo taksi sluzbu, da im zabranimo da prevoze u vecernjim satima vise od dvoje maloletnika ili da uvedemo policiski cas, a kiosci koji su dobili dozvolu da rade nocu pripadaju podobnima ili njegovim partijasima. Ovo je smesno, ove odluke ce trajati samo dok su ove garniture na vlasti, jer ja necu da mi drzava odredjuje kad cu ja da spavam, dokle da izlazim.

Milos

pre 18 godina

Mladima ne treba uskratiti izlaske posle ponoci, jer i ako se to usvoji, to znaci da ce svako od nas morati da "cima" roditelje da se vracaju s nama kuci. Morate priznati da je to malo glupo. Bas bih voleo da pitam ministra Vuksanovica da li je i njega pratio njegov otac!!! To nije ni normalno ni moralno, s tim mogu samo da postignu "kontra-efekat".

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

Sta drugacije ocekivati od kretena, nego da promase i kad hoce da naprave nesto dobro. Bravo, mamlazi, kroz istoriju se pokazalo da ogranicavanja necega dovode do gubitka interesovanja za isto, kako da ne. Da se pitam, a ne pitam se kao nikad niko normalan sto se ne pita, poslao bih tvorce te genijalne ideje na temeljno doshkolavanje u koriscenju mozga u kreativne svrhe. "Roditelji se slazu", pa naravno da se slazu kad su po definiciji isti kao nekadasnji lopovi koji su postali policajci - secaju se svojih gluposti, pa ne daju to isto svojoj deci, a zaboravljaju da te gluposti nisu slucajne, nego svi treba da ih prodju dok je vreme, da ih ne bi pravili kasnije.
Nemam reci kakvi se pitaju o razvoju mladih ljudi. Pokrijte se usima i vecno se stidite svojih pilecih mozgova. Btw, ja prvi nikad ne bih pozeleo da 'nasledim' jednog dana doticnog genija koji je to izjavio.

Ljuba

pre 18 godina

Fasciniran sam da ekipa ljudi kao sto su DSS, SRS i SPS imaju taj konzervativni i zaostali nacin razmisljanja "najbezbedniji si u svojoj kuci, nemoj nigde da izlazis"
Ako neko izadje napolje i nesto mu se desi onda ide cuvena recenica "a sta je trazio napolju tako kasno".
To je samo pogresan nacin razmisljanja a mi moramo biti glasniji od njih!!!

nikola

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, konzumiranje alkohola i njegova distribucija maloletnim licima je protivzakonito odavno. Mozda ne postoje kazne pa ako bi se malo poostrile to ne bi bila nikakva novina u odnosu na dosadasnju zakonsku regulativu. Niko ne predlaze zabranu kretanja, samo zabranu pristupa objektima gde se toci alkohol. U drugim zemljama, glede amerika i engleska, mladji od 21 ne mogu da ulaze u kafice i diskoteke ako ovi unutra toce alkohol i to u bilo koje doba dana, a u restoranima se izricito zahteva licna karta da se utvrdi starost ukoliko lice naruci alkoholno pice. Nije to nista novo niti je udar na licne slobode.

punoletanBG

pre 18 godina

Dakle, ja kao nepunoletan mogu već u 16-toj da budem pozvan da ubijam ali ne mogu da odlučujem gde, kad i dokle da izlazim. Ispod 18-te mogu zakonski da odgovaram, ali ne mogu da se zezam. Maloletan smem da se upuštam u seks sa punoletnim licem, jednog ili drugog pola, ali ne smem da se nadjem na ulici - to sme samo u spavaćoj sobi. Licemerje, gospodo, suvo licemerje.
Stalno im popujemo 'u Titino vreme ovo, u Titino vreme ono' - e pa, u to Titino vreme (dok je bilo shita a ne lobe) niko nam nije odredjivao dokle smemo da budemo na trotoaru, ili pored.

Observer-Koka

pre 18 godina

G-odine Markovichu-"Palma", ovaj potez vam sigurno nece pòmoci u obustavljanju istrage u vezi ubistva novinara Panticha, koja ce ubrzo da pocne.

Danijel,Paracin

pre 18 godina

E pa ja sam iz Paracina i takodje zelim da vam dam informaciju iz prve ruke. Imam 30 godina. Klinci iz Paracina, a sada takodje i iz Cuprije i Jagodine, kada popiju neko svi se transformisu u Van Dama, Stivena Sigala i Brus Lija i svi su najjaci, pa je zato jedan moj skolski drugar koji radi u obezbedjenju na bazenu Prestiz u Paracinu dobio vise udaraca nozem u stomak od tih klinaca koje je pokusao da udalji jer su pravili gluposti i izazivali tucu, bas pod uticajem alkohola. Verujte mi da mi nije svejedno da li cu da odem tamo i budem izboden od maloletnika (koji i ne odgovaraju pred zakonom u punoj meri) a koji su naliveni "do vrha". Apsolutno podrzavam ovu akciju, s tim da punoletnim licima ne treba ogranicavati izlaske zatvaranjem kafica.

Mobelek

pre 18 godina

Mislim da je zadnja sansa da se nesto pametno uradi za omladinu tj, buducu generaciju. Nasa omladina vec godinama danju spava a nocu zivi u kaficima, za razliku od zapada gde omladina preko dana zavrsava svoje obaveze a vece koristi za izlaske u diskoteke a koje u principu rade vikendom. Ne vidim sta ce mladi sa casom alkohola dobro napraviti sutrasnjeg dana? Verovatno bolju formu pa ce napraviti bolje rezultate svoga rada i poboljsati svoju materijalnu situaciju. Nadam se da cemo se svi zapitati gde li vodimo svoju decu sa nocnim zivotom i da ako tako nastave postavimo sebi pitanje kako li ce oni svoju decu odgajiti i vaspitati i ko li ce zaraditi novac za nocni dzeparac, pa sam misljenja da bi trebalo i nesavesne roditelje sankcionirati.

Sasa

pre 18 godina

Sigurno je Dragan Markovic Palma iz Jagodine pravi primer. Covek je zavrsio visoke skole, a sada kao predsednik opstine od septembra nije dinar prebacio skolama za redovne troskove. Bravo ministre, imate pravo drustvo.

klanfa

pre 18 godina

A sta se toj deci nudi kao alternativa? Nista. Samo im se uskracuje jedini "ventil sigurnosti", gde mogu malo da se opuste od svakodnevnih stresova. Sada ce poceti da lude, porasce broj ubistava po porodicama, porasce broj maloletnicke trudnoce i ostale "blagodeti" nase civilizacije. Zivi bili pa videli. A koliko se secam, onaj decko u skoli Sv.Sava je izgubio zivot u toku radnog vremena skole i u njenoj blizini, njegova smrt nema veze sa nocnim izlascima, niti ce zabrana tih izlazaka nesto da utice na pocinioce krivicnih dela. Njih bas briga za zabrane. Dajte detetu loptu i igraliste, organizovano, besplatno, svakodnevno, cisto, osvetljeno, pa ne brinite o njegovim nocnim izlascima - nestace sami od sebe. A sada se deci nude lopta i igraliste samo povremeno, u sklopu neke naduvane reklamne kampanje, gde je sve u nekom grcu i osvajanju ne znam kakve titule, u funkciji podcenjivanja protivnika i ostalih ucesnika. Nije pitanje kako se stvari rade, to je sve naucno obradjeno i zna se, jedino pitanje je - sta zelite da postignete.

Nikola

pre 18 godina

Dobro, maloletnicima možda i treba zabraniti neke slobode, ali mislim da nije u redu ograničiti i ostalu populaciju na izlaske do nekog određenog vremena time što će ugostiteljski objekti biti zatvarani ranije.

Lazar Krstic

pre 18 godina

A sto se jednostavno ne uvede zakon da svi moraju u 1:00am da budu u krevetu i ne smeju da izlaze do svitanja? Uvodjenje ovakvih restriktivnih mera je dekadentno i ne postoji nigde u svetu i to sa dobrim razlogom. Probleme koji postoje i koji su inspirisali planiranje ove opresije treba resavati na potpuno druge nacine -- ozbiljnim sprovodjenjem zakona o nesluzenju alkohola maloletnicima, restriktivnijim izdavanjem dozvola za otvaranje kafica, promocijom sporta medju mladima, odgovornijom socijalnom politikom...

Iz Prve Ruke

pre 18 godina

Ja sam iz Jagodine pa da vam dam precizniju informaciju, da, kod nas su kafici poluprazni svako vece nevezano za to dali je radni dan ili vikend, ali to zato sto sada svi izlaze u Cupriju,Paracin,Kragujevac ili okolna sela npr. Koncarevo, gde ne postoje ova ogranicenja.

klanfa

pre 18 godina

"...posle incidenta u kome je tokom prepodneva nastradao učenik beogradske gimnazije "Sveti Sava" Nikola Kovačević i ranjavanja maloletnog N.B, da se maloletnicima zabrani da posle ponoći budu na ulici i na javnim mestima" - dete nastradalo tokom prepodneva, a oni uvode zabranu nocnih izlazaka? Znaci, zabrana sluzi nekim drugim ciljevima, a ne zastiti dece, jer ih de facto ne stiti ni od cega. Pa i oni sto su bacili druga sa Brankovog mosta to nisu ucinili u kasnim nocnim satima, nego u rano jutro! E, mnogo ste isti, bre!

Dovla

pre 18 godina

Oni koji nisu umeli da vaspitaju i da kontrolišu vlastitu decu sada traže od države da zavodi represivne mere koje će pogoditi sve. Zašto bi zbog delikventnog poroda kojekakvih primitivaca starijim ljudima koji žele da se zabavljaju, troše svoj pošteno zarađen novac i unapređuju ekonomiju to bilo onemogućeno zato što policija i inspekcije ne rade dobro svoj posao? Zašto bi normalnim tinejdžerima koji hoće da ostanu na nekom partiju do jedan ili dva to bilo onemogućeno zato što gomila njihovih vršnjaka od zla oca i od gore majke raste divlje, krade i drogira se? Za takve i njihove roditelje postoje popravni domovi i zatvori a paušalno ograničavati kretanje nekoj kategoriji građana, pa makar bili maloletni je čist fašizam - kada bih na svoju štetu i sramotu živeo u toj prokletoj zemlji sudio bih se do Strazbura sa takvom državom i takvim ministrima (u to da će domaći ustavni sud reagovati nemam ni najmanje nade, jer znam ko otprilike tamo sedi). Onemogućiti kriminalcima da drže ugostiteljske objekte bi, doduše, bilo simpatično, ali i ta inicijativa predstavlja flagrantno ograničavanja prava na preduzetništvo iz vrlo tankih i eminentno populističkih razloga, tj. kao i sve ostale briljantne ideje g. Vuksanovića nešto poput lova na pacove oko obdaništa višecevnim raketnim bacačima. Sramota je da političaru u zemlji koja pretenduje da bude demokratska uopšte padaju na pamet takve budalaštine, ali odavno je jasno da se od ove vlade može očekivati samo sve najgore.

goofy

pre 18 godina

i ja sam roditelj, i moju saglasnost nemaju !!! policijski čas !!! sramota !!! mojoj deci hoću sam da određujem dokle ostaju napolju.

Лале, Беч

pre 18 godina

Уместо по несавесним родитељима и починиоцима, санкције су уперене према угоститељским објектима, радницима у њима и потрошачима!
У ЕУ је уобичајено да сви угоститељски објекти могу бити отворени до 02 после поноћи (викендом и празником дуже, а посебно радно време важи са барове).
Зашто због разузданих малолетника без кућне и ине контроле, ограничавати некоме могућност да заради а онемогућити старије да користе угоститељство и после поноћи?
Са друге стране, инспекције и полиција би требало да обављају свој посао и контролишу точе ли се алкохолна пића малолетницима, као и да проверавају (после 23 сата) јесу ли малолетници у пратњи старијих или на своју руку крше закон.
Заиста нисам да се са прљавом водом из корита избаци и дете (а то је изгледа законодавцима најлакше)!

profesor

pre 18 godina

koje su ovo gluposti?
zabranite bre prodaju alkohola i duvana mladjima od 18, to je bar lako, ko proda, odmah mu zatvoris radnju/kafanu, a ne ovako...

Gordana

pre 18 godina

Treba spustiti loptu na zemlju. U pravu je citalac koji kaze da treba mladima ponuditi alternativu - sport, umetnost, citanje knjiga, volontiranje, zaposljavanje - od toga ce imati koristi i oni sami i celokupno drustvo. Ogranicenje izlazaka je dobro, ali ne treba da se pretvori u policijski cas. U svakom slucaju, treba zabraniti mladjima od 18 godina da kupuju i konzumiraju alkohol i cigarete. Takodje, ulaz u klubove i diskoteke bi trebao da bude uz "ID" gde bi se videlo da je osoba punoletna - tako se radi i u svetu. Nije to nista dekadentno. Znaci - ogranicenje izlazaka, ali uz ponudjenju zdravu alternativu!!!

Gordana

pre 18 godina

I jos nesto... Odrasli bi trebali na svom primeru da pokazu mladima kako se zdravo zivi. Ne mozemo da ocekujemo da nam deca budu "andjelcici" kada odrasli izlaze, piju, puse, drogiraju se, ne rade nista, ratuju...

Pera

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, zabranjeno je tocenje alkohola i prodaja cigara maloletnicima. Pored toga postoji i vazeci zakon koji zabranjuje reklamiranje cigara i alkohola.
Dakle, ne treba donositi nove zakone nego primenjivati postojece.

Dragan

pre 18 godina

Potpuno podrzavam ove predloge. Ne radi se o ogranicavanju slobode kretanja, radi se o odredjenom zivotnom dobu (maloletnici) za koje svugde u svetu pa i kod nas postoje odredjene vrste ogranicenja. Zaista ne vidim sta maloletna osoba treba da radi na ulici u kasnu noc, ako nije u pratnji roditelja. Kazna ne treba samo da se odnosi na ugostitelje ili na maloletnike, nego i na roditelje koji ostavljaju decu bez nadzora. To sve nije nista novo, u nekim drzavama ne smete da ostavite dete do odredjene starosti ni samo u stanu, roditelji ce platiti kaznu ako ih neko prijavi. Price u stilu "Moje je dete, imam pravo da mu dozvolim ili zabranim sta god hocu" nisu sasvim u redu. To dete je takodje i deo drustva, a posledice nepravilnog vaspitavanja ili roditeljske nebrige odrazavaju se na drustvo. Narocito podrzavam predlog da se zabrani tocenje alkohola maloletnim osobama. Mislim da bi starosnu granicu trebalo pomeriti na 21 godinu, i zabraniti ne samo tocenje u klubovima i kaficima, nego i prodaju alkohola maloletnim osobama u prodavnicama. Neko je prokomentarisao da drustvo deci treba da pruzi kvalitetne sadrzaje. Slazem se i sa tim, mislim da restrikcije nemaju smisla ako se drzava vise ne potrudi da se deci ponudi bolji kvalitet zivota.

Hristina

pre 18 godina

Ma dajte, pa vi za primer uzimate Jagodinu i Palmu, pa ovde su na primer ostali da rade nocu samo lokali po selima, a mladi taksijem ili svojim kolima idu do okolnih gradova, Cuprija, Paracin i sta sad hajde da ukinemo taksi sluzbu, da im zabranimo da prevoze u vecernjim satima vise od dvoje maloletnika ili da uvedemo policiski cas, a kiosci koji su dobili dozvolu da rade nocu pripadaju podobnima ili njegovim partijasima. Ovo je smesno, ove odluke ce trajati samo dok su ove garniture na vlasti, jer ja necu da mi drzava odredjuje kad cu ja da spavam, dokle da izlazim.

Milos

pre 18 godina

Mladima ne treba uskratiti izlaske posle ponoci, jer i ako se to usvoji, to znaci da ce svako od nas morati da "cima" roditelje da se vracaju s nama kuci. Morate priznati da je to malo glupo. Bas bih voleo da pitam ministra Vuksanovica da li je i njega pratio njegov otac!!! To nije ni normalno ni moralno, s tim mogu samo da postignu "kontra-efekat".

Veljko Radenkovic

pre 18 godina

Sta drugacije ocekivati od kretena, nego da promase i kad hoce da naprave nesto dobro. Bravo, mamlazi, kroz istoriju se pokazalo da ogranicavanja necega dovode do gubitka interesovanja za isto, kako da ne. Da se pitam, a ne pitam se kao nikad niko normalan sto se ne pita, poslao bih tvorce te genijalne ideje na temeljno doshkolavanje u koriscenju mozga u kreativne svrhe. "Roditelji se slazu", pa naravno da se slazu kad su po definiciji isti kao nekadasnji lopovi koji su postali policajci - secaju se svojih gluposti, pa ne daju to isto svojoj deci, a zaboravljaju da te gluposti nisu slucajne, nego svi treba da ih prodju dok je vreme, da ih ne bi pravili kasnije.
Nemam reci kakvi se pitaju o razvoju mladih ljudi. Pokrijte se usima i vecno se stidite svojih pilecih mozgova. Btw, ja prvi nikad ne bih pozeleo da 'nasledim' jednog dana doticnog genija koji je to izjavio.

Ljuba

pre 18 godina

Fasciniran sam da ekipa ljudi kao sto su DSS, SRS i SPS imaju taj konzervativni i zaostali nacin razmisljanja "najbezbedniji si u svojoj kuci, nemoj nigde da izlazis"
Ako neko izadje napolje i nesto mu se desi onda ide cuvena recenica "a sta je trazio napolju tako kasno".
To je samo pogresan nacin razmisljanja a mi moramo biti glasniji od njih!!!

nikola

pre 18 godina

Koliko je meni poznato, konzumiranje alkohola i njegova distribucija maloletnim licima je protivzakonito odavno. Mozda ne postoje kazne pa ako bi se malo poostrile to ne bi bila nikakva novina u odnosu na dosadasnju zakonsku regulativu. Niko ne predlaze zabranu kretanja, samo zabranu pristupa objektima gde se toci alkohol. U drugim zemljama, glede amerika i engleska, mladji od 21 ne mogu da ulaze u kafice i diskoteke ako ovi unutra toce alkohol i to u bilo koje doba dana, a u restoranima se izricito zahteva licna karta da se utvrdi starost ukoliko lice naruci alkoholno pice. Nije to nista novo niti je udar na licne slobode.

punoletanBG

pre 18 godina

Dakle, ja kao nepunoletan mogu već u 16-toj da budem pozvan da ubijam ali ne mogu da odlučujem gde, kad i dokle da izlazim. Ispod 18-te mogu zakonski da odgovaram, ali ne mogu da se zezam. Maloletan smem da se upuštam u seks sa punoletnim licem, jednog ili drugog pola, ali ne smem da se nadjem na ulici - to sme samo u spavaćoj sobi. Licemerje, gospodo, suvo licemerje.
Stalno im popujemo 'u Titino vreme ovo, u Titino vreme ono' - e pa, u to Titino vreme (dok je bilo shita a ne lobe) niko nam nije odredjivao dokle smemo da budemo na trotoaru, ili pored.

Observer-Koka

pre 18 godina

G-odine Markovichu-"Palma", ovaj potez vam sigurno nece pòmoci u obustavljanju istrage u vezi ubistva novinara Panticha, koja ce ubrzo da pocne.

Danijel,Paracin

pre 18 godina

E pa ja sam iz Paracina i takodje zelim da vam dam informaciju iz prve ruke. Imam 30 godina. Klinci iz Paracina, a sada takodje i iz Cuprije i Jagodine, kada popiju neko svi se transformisu u Van Dama, Stivena Sigala i Brus Lija i svi su najjaci, pa je zato jedan moj skolski drugar koji radi u obezbedjenju na bazenu Prestiz u Paracinu dobio vise udaraca nozem u stomak od tih klinaca koje je pokusao da udalji jer su pravili gluposti i izazivali tucu, bas pod uticajem alkohola. Verujte mi da mi nije svejedno da li cu da odem tamo i budem izboden od maloletnika (koji i ne odgovaraju pred zakonom u punoj meri) a koji su naliveni "do vrha". Apsolutno podrzavam ovu akciju, s tim da punoletnim licima ne treba ogranicavati izlaske zatvaranjem kafica.

Mobelek

pre 18 godina

Mislim da je zadnja sansa da se nesto pametno uradi za omladinu tj, buducu generaciju. Nasa omladina vec godinama danju spava a nocu zivi u kaficima, za razliku od zapada gde omladina preko dana zavrsava svoje obaveze a vece koristi za izlaske u diskoteke a koje u principu rade vikendom. Ne vidim sta ce mladi sa casom alkohola dobro napraviti sutrasnjeg dana? Verovatno bolju formu pa ce napraviti bolje rezultate svoga rada i poboljsati svoju materijalnu situaciju. Nadam se da cemo se svi zapitati gde li vodimo svoju decu sa nocnim zivotom i da ako tako nastave postavimo sebi pitanje kako li ce oni svoju decu odgajiti i vaspitati i ko li ce zaraditi novac za nocni dzeparac, pa sam misljenja da bi trebalo i nesavesne roditelje sankcionirati.