Ko je čovek iz Argentine?

Ministarstvo spoljnih poslova SCG saopštilo da će ambasada SCG hitno stupiti u kontakt sa Nebojšom Minićem, uhapšenim u Argentini.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 25.05.2005.

13:58

Default images

U saopštenju se kaže da su "dodatne informacije dobijene od argentinskog ministarstva pravde i bezbednosti prosleđene našim nadležnim organima". "Ministarstvo pravde i bezbednosti argentinske provincije Mendoza obavestilo je juče ambasadu Srbije i Crne Gore u Buenos Airesu o hapšenju lica koje je navodno identifikovano kao Nebojša Minić", navodi Ministarstvo.

"On je nosilac dva pasoša pod imenima Goran Petrović i Vlada Radivojević - Savić", podseća se u saopštenju. "Prema informacijama pomenutog ministarstva, Minić je navodno poreklom iz Srbije i pripadao je paravojnoj grupi 'Munja', koja je bila u službi Slobodana Miloševića, a on je bio poznat pod nadimkom "Mrtvi". Argentinska policija je prethodno agenciji Frans pres rekla da je uhapšenog pratila tri meseca, na osnovu dojave da je reč o izvesnom Nebojši Miniću, koga američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč optužuje za ratne zločine na Kosovu. Policija nevodi da je uhapšeni iz Bolivije preko Čilea došao u Argentinu. On se u septembru 2003. nastanio u Mendozi, gde je imao više prodavnica i živeo sa jednom Argentinkom.

Na sajtu Human rajts voča navodi se da je Minić, poznat i kao "Mrtvi", odgovoran za ubistvo šest članova jedne porodice u Peći tokom bombardovanja NATO-a i da su ga dva odvojena svedoka prepoznala kao počinioca. "Argentinske vlasti zatražile su dokumentaciju i informacije iz SCG o Miniću, kao i podatke o tome da li postoji međunarodna poternica od strane nekog nadležnog suda", kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

I u izveštajima dokumentarnog radijskog programa "Amerikan radiovorks", koji je deo mreže američkog javnog radija, mogu se pronaći razgovori sa svedocima dešavanja u Peći i okolnim mestima, koji povezuju jedinicu "Munje" i Minića sa više ubistava Albanaca.

Hoće li se tražiti izručenje?

Miniæ gore desno, Goran Radosavljeviæ Guri drugi dole s desna (HRW)
Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić smatra da Srbija i Crna Gora mora tražiti izručenje i organizovati suđenje Nebojši Miniću za ratne zločine.

Kandić je rekla za B92 da je, prema podacima FHP, Minić bio rezervni policajac iz Peći, koji je pripadao paravojnim grupama "Munje" i "Grupa 77", koje su ubijale Albance 1999. godine u okolini Peći, a da ih u tome niko nije sprečavao. FHP ima podatke da je Minić najodgovorniji za ubistvo šestočlane porodice Baljaj u Peći 12. juna 1999, a pored toga, istim ljudima se pripisuju i brojna druga masovna ubistva koja su se dogodila u Peći. Prema njenim rečima, Minić je bio posebno poznat po izjavama da "neće dozvoliti da ijedan Albanac ostane u Peći".

Slične podatke o delovanju Minića i pripadnika njegove grupe ima i Hjuman rajts voč. "Neki od članova te jedinice danas se nalaze u Novom Sadu, a Minić je iz straha pobegao, jer je znao da bi jednog dana mogao biti optužen i osuđen", rekla je Kandić.

Nataša Kandić dodaje da postoji i fotografija na kojoj se Nebojša Minić nalazi pored izvesnog Srećka Popovića, koji je sa njim bio u jedinici, a sa njima na slici je i Goran Radosavljević Guri, bivši komandant Žandarmerije. Ta fotografija se nalazi na sajtu Hjuman rajts voča nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: