Izjava ubijenog svedoka

U nastavku suđenja za ubistvo premijera Zorana Đinđića svedočenje završio bivši šef DB-a, pročitana izjava ubijenog svedoka Kriještorca.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2005.

10:11

Default images

Svedok Kujo Kriještorac izjavio je kod istražnog sudije da je nekoliko dana pre i na dan atentata na premijera Zorana Đinđića ispred zgrade u ulici admirala Geprata video optuženog Vladimira Milisavljevića, zvanog Budala. To se navodi u iskazu Kriještorca, koji je pročitao sudija Marko Kljajević.

Kriještorac je, pod još uvek nerajašnjenim okolnostima, ubijen u Beogradu 1. marta 2004. godine. On je bio jedini svedok koji je u istrazi rekao da prepoznaje nekog od optuženih za ubistvo. Mediji su nakon ubistva preneli samo da je ubijen imućni privatnik koji je dobijao telefonske pretnje i koji je nekoliko sedmica pre ubistva pretučen, takođe na kućnom pragu.

U iskazu Kriještorca navodi se da je radio kao privatnik koji drži nekoliko pekara i da je imao radnju u Balkanskoj ulici, koju je svakodnevno obilazio. "Svakodnevno sam dolazio i, pošto nije bilo mesta za parkiranje u toj ulici, obično sam parkirao u Admirala Geprata. Dva-tri dana pre ubistva tu je vladala čudna atmosfera", rekao je Kriještorac u izjavi istražnom sudiji.

On je naveo da mu je dan-dva pre atentata, kada je pokušao da parkira kombi ispred zgrade u Admirala Geprata, prišao kratko ošišani crnokosi mladić i zatražio da pomeri kombi, jer se navodno izvode radovi sa telefonskim kablovima. "Na dan ubistva sam došao na isto mesto oko 11.50 i hteo sam ponovo da parkiram kombi, ali mi je isti mladić rekao da ga pomerim. Kada se dogodio atentat i kada je na televiziji izašla poternica sa slikama, među njima sam prepoznao Vladimira Milisavljevića kao momka koji mi nije dozvolio da parkiram u toj ulici", naveo je tada Kriještorac. "Odlično sam mu zapamtio izgled jer sam ga video dva-tri puta", dodao je svedok u izjavi istražnom sudiji.

U optužnici se navodi da je Milisavljević, kojem se sudi u odsustvu, dovozio Zvezdana Jovanovića i još dvojicu optuženih uoči i na dan atentata do zgrade u Ulici admirala Geprata 14 i posle atentata ih odvezao.

"Suze i radost"

Svedočenje je završio bivši načelnik Državne bezbednosti Goran Petrović, odgovarajući na pitanja advokata i optuženih. "Politici su svojstvene laž i licemerje. Kada je Đinđić ubijen, nekima su zaiskrile suze u očima, dok je trajala radost u srcu", kazao je Petrović, odgovarajući na jedno od pitanja.

On je rekao da je, nakon pokušaja ubistva Ljubiše Buhe u Istambulu, organizovao avion savezne vlade, kojim je Buha prebačen iz ambasade SCG u Ankari u Slovačku. Petrović je rekao je da je to uradio zbog sporosti policije.

Papiri i demanti

Goran Petroviæ pred Specijalnim sudom (Fonet)
U Posebnom odeljenju Okružnog suda Petrović je juče rekao da su pobunu Jedinice za specijalne operacije, pored Vojske, Vojislava Koštunice i Demokratske stranke Srbije, podržali i drugi lideri DOS-a. Petrović je kao primer naveo sastanak na koji su kod njega došli general Sreten Lukić i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević. "Oni su doneli neki papir koji je u stvari bio proglas podrške Žandarmerije pobuni JSO-a. Petrović je pod zakletvom izjavio da mu je Radosavljević rekao da su mu to izdiktirali Nebojša Čović i Dragoljub Mićunović", rekao je Petrović, dodavši danas i da Radosavljević nije prihvatio kada mu je ministar policije Dušan Mihajlović tražio da o tome napravi službenu belešku.

Dragoljub Mićunović demantuje Petrovićeve navode. "Ja sam mu samo dao savet da im napomene da će doći pod udar zakona ako izađu van zakona i da im savetuje da se vrate u kasarne. To je sve što sam mu ja rekao telefonom, nisam video niti diktirao bilo kakvo pismo ili izjavu, bilo kom mediju ili nekom drugom u celom tom slučaju", kaže Mićunović.

Petrovićeve navode demantovao je i Nebojša Čović. "Niti sam se u to mešao, niti sam o tome razgovarao, ni s Radosavljevićem, ni s bilo kim iz policije", rekao je Čović. On kaže da je možda Petrović permutovao stvari ili pročitao pogrešne transkripte.

Goran Radosavljavić kaže da mu Mićunović i Čović nisu ništa diktirali, već da je s njima razgovarao kao s prijateljima. "Oni su mi sugerisali da uslovi koji su postavljeni u protestu JSO nikako neće biti ispunjeni i da "crvene beretke" treba da se vrate u bazu. Radosavljević podseća na to da Žandarmerija nije izašla na ulice da pruži podršku.

Radosavljević kaže da Petroviću jeste doneo neki papir. "Ja taj papir imam i danas, čuvam ga. U njemu jasno piše da komanda Žandarmerije ne podržava smenu ministra unutrašnjih poslova jer se to ni u jednoj demokratskoj državi ne sme događati na takav način", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: