Kvote za kineski tekstil

Peking snažno prigovara odluci Vašingtona da zavede ograničenja na uvoz u nekim sektorima kineskog tekstila.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

14:33

Default images

Po stavu zvaničnog Pekinga, ovaj će potez naneti štetu kineskim proizvodjačima. Peking je pozvao na razgovore o ovom pitanju. Odazivajući se zahtevu američkih proizvođača, Bušova administracija je objavila da će ponovo uvesti kvote na uvoz kineskih pamučnih pantalona, pamučnih košulja i rublja.

Predstavnik kineske vlade kaže da su kvote povreda trgovinskih pravila i da će osnažiti protekcionizam u američkim poslovnim krugovima. Kina je dominantan učesnik u 350 milijardi dolara vrednoj godišnjoj svetskoj trovini tekstilom, a naglo je uvećala isporuke u SAD posle 1. januara kada je Svetska trgovinska organizacija ukinula tri decenije stari sistem kvota.

Sličan problem ima i Evropska unija sa kineskim tekstilom. Zbog toga Evropska komisija očekuje od Kine da sama ograniči izvoz tekstila ili će, u suprotnom, i ona doneti odluku o uvođenju kvota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: