Rumunija: Ko je bio doušnik

Predsednik Udruženja pisaca Rumunije Eugen Urikaru bio je doušnik tajne policije Sekuritatee, navode mediji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 12.05.2005.

13:07

Default images

Urikaru će se zbog objavljivanja dokumenata koja otkrivaju njegovo delovanje kao doušnika povući sa mesta predsednika Udruženja, ali je negirao da je tajnoj službi dostavljao informacije o poznatoj antikomunističkoj disidentkinji Doineji Kornea. Objavljena dokumenta odnose se na jednog drugog rumunskog pisca, ali ja ću se ipak povući", kaže on.

Doinea Kornea je pozdravila odluku Urikarua, ali je ocenila da je ona zakasnela. Sedamdesetepetogodišnja književnica, koja je zbog kritika bivšeg režima više godina provela u kućnom pritvoru, objasnila je da je dokumenta o Urikaruu dobila u martu, od saveta koji objavljuje tajna dosijea. Prema tim dokumentima, Urikaru je bio zadužen da diskredituje književnicu i njenog supruga u krugovima intelektualaca i studenata i da tajnoj službi daje izveštaje o njima. Korneja je ispričala da je u martu pisala Urikaruu i zatražila od njega da se povuče sa položaja i suoči s prošlošću, ali nije dobila nikakav odgovor, pa je odlučila da sa informacijama izađe u javnost.

Za poslednjih nekoliko meseci, u više istočnoevropskih država, članica bivšeg komunističkog bloka, pokrenuto je pitanje ko je od javnih ličnosti bio saradnik tajnih policijskih službi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: