USS o Zakonu o radu ne pre 23.3.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da u USS još nije stigao zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o radu.

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.03.2005.

11:41

Default images

"Čak i da je stigao, procedura ne može početi pre stupanja Zakona na snagu, osam dana po objavljivanju u 'Službenom glasniku', što je bilo 15. marta. Može biti osporen samo zakon koji je stupio na snagu", rekao je Vučetić.

Iako Tadić zahteva da ustavnost Zakona o radu bude preispitana po hitnom postupku, procedura koju Ustavni sud mora da sledi onemogućava davanje ocene u veoma kratkom roku. "Sud mora da razmotri zahtev i da potom u roku od mesec dana od Skupštine Srbije, odnosno Odbora za ustavna pitanja, zatraži mišljenje, a zatim sledi rok od mesec dana u kojem Skupština taj odgovor treba da pruži Sudu", kaže Vučetić.

Boris Tadić je 15. marta potpisao Zakon o radu, ali istovremeno uputio zahtev Ustavnom sudu Srbije da hitno preispita ustavnost tog zakona, saopšteno je iz Tadićevog kabineta. U saopštenju se navodi da je Tadić Zakon potpisao ispunjavajući obavezu na osnovu člana 84, stav 2. Ustava Srbije, a zahtev za preispitivanje ustavnosti zakona podneo je pošto je u postupku njegovog donošenja najgrublje prekršen Ustav. Tadić je odbio da potpiše Zakon kada je prvi put usvojen u Parlamentu uz obrazloženje da tekst koji mu je dostavljen nije identičan tekstu koji je Skupština usvojila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: