Četvrtak, 30.09.2004.

17:09

Korupcija pri rekonstrukciji TE

Izvor: B92

Default images

"Ovo je možda najteži slučaj korupcije s fondovima Evropske unije poslednjih godina".

Tako nemački nedeljnik "Štern" najavljuje tekst o slučaju rekonstrukcije Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu. "Štern" navodi da nemačko državno tužilaštvo istražuje sumnju da je konzorcijum firmi koji je radio na obnovi termoelektrane potplaćivanjem službenika Evropske agencije za rekonstrukciju zaradio gotovo 50 miliona evra.

U tekstu pod naslovom "Divlji istok", nemački nedeljnik piše da je prošle nedelje 60 policajaca pretražilo sedište firme Lurgi Lentjes Service u Duizburgu i filijalu Simensa u Karlsrueu, kao i stanove njihovih službenika. Sumnja se da su čelnici te dve firme potplatili Britanca Dejvida Vilijamsa da bi dobili posao obnove Bloka A3 u Termoelektrani Nikola Tesla. Novac za tu obnovu stigao je iz budžeta Evropske unije, preko Evropske agencije za rekonstrukciju. Dejvid Vilijams, koji je radio u toj agenciji, bio je u tenderskoj komisiji koja je konzorcijumu Simensa i LLS-a poverila posao rekonstrukcije Bloka A3. Portparol Evropske agencije za rekonstrukciju, Džon Vajt, za B92 kaze da je taj tender sproveden u skladu sa svim pravilima Evropske unije: "U ovom slučaju mi smo bili u kontaktu sa Komitetom za evaluaciju i oni su bili sasvim zadovoljni ishodom tendera. To znači da je konzorcijum Simensa i LLS-a dobio to na fer način. Zbog kvarova turbina došlo je do nepredviđenih troškova i normalno je što postoje klauzule o povećanju troškova, ali i to je povećanje stroigo kontrolisano od strane same uprave i nezavisnih konsultanata."

Dejvid Vilijams dobio je otkaz u Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, kad je šef Agencije Rihard Cink saznao za njegove kontakte s LLS-om.

Inače, Evropska unija je u obnovu kapaciteta Elektroprivrede Srbije u poslednje četiri godine uložila 440 miliona evra. Osumnjičeni Dejvid Vilijams, kome su Simens i LLS navodno kupili i automobili "jaguar" i davali mu izdašne novčane iznose, u međuvremenu je nestao. Spominje se da je negde u Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: