Četvrtak, 15.04.2004.

17:45

Ešdaun najavio mere zbog skandaloznog izveštaja o Srebrenici

Izvor: FoNet

Default images

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun najavio je u četvrtak da će preduzeti "direktne" mere protiv odgovornih iz Republike Srpke, zbog "skandaloznog" Privremenog izveštaja Komisije za Srebrenicu, koji je dobio u sredu. "Izveštaj predstavlja skandaloznu optužbu na račun institucija Republike Srpske, koje su bile zakonski i moralno obavezne da u potpunosti saraduju sa ovom Komisijom i to nisu ispoštovale", naglasio je Ešdaun.

On je rekao da je Komisija uspostavljena odlukom Doma za ljudska prava i da je imala rok od šest meseci da izradi izveštaj o neobjavljenim informacijama o sudbini nestalih iz Srebrenice. "Komisija nije bila u stanju da sačini takav izveštaj. Umesto toga, njihov privremeni izveštaj predstavlja listu neverovatnih poteškoća i opstrukcija. Jednostavno je neprihvatljivo da gotovo celu deceniju nakon stravičnih zločina u Srebrenici još ima pojedinaca ili institucija u Republici Srpskoj koji pokušavaju zataškati te zločine, kao što se navodi u izveštaju", izjavio je Ešdaun. "Implikacije privremenog izveštaja tako su ozbiljne da ću biti prisiljen da preduzmem direktne mere, kako bih potcrtao da organi Republike Srpske nemaju drugu mogućnost, osim da u potpunosti saraduju na pitanju Srebrenice i drugih pitanja vezanih za rad Krivičnog tribunala", izjavio je Ešdaun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: