Suspendovan republički javni tužilac

Izvor: B92

Petak, 21.03.2003.

13:52

Default images

Republički javni tužilac Siniša Simić suspendovan je odlukom v.d predsednika Srbije Nataše Mićić. Kao vršilac dužnosti na njegovo mesto postavljen je Djordje Ostojić načelnik novosadskog SUP-a, saopštio je na konferenciji za novinare republički ministar pravde Vladan Batić. Takodje je saopšteno da je za v.d predsednika Vrhovnog suda imenovana je Sonja Brkić sudija iz Novog Sada.

Posle hapšenja zamenika republičkog tužioca, istraga nad ljudima u tužilaštvu i sudstvu zbog bliskih veza sa organizovanim kriminalom se nastavlja, izjavio je Batić: "Upravo su u toku informativni razgovori sa ljudima iz Četvrtog opštinskog suda u Beogradu. Mogli ste da vidite da je između ostalog gospodin Sarajlić lobirao i vršio pritisak na ljude u pravosuđu u predmetu Bagzi, u predmetu u kome je Četvrti opštinski sud pustio iz pritvora čoveka sa tim nadimkom, na sednici Krivičnog veća u pet sati po podne, drugog dana po određivanju pritvora, iako je pritvor trebalo da traje osam dana, a većem je predsedavao predsednik Četvrtog opštinskog suda, koji inače nije krivičar, nego parničar. To naravno ne mora ništa da znači, ali puno je konicidencija u tom slučaju, pa treba razmisliti da li je sve to bilo slučajno", kazao je Batić.

Batić je rekao da se "prema nekim naznakama" većina članova zemunskog klana koji su na slobodi, i dalje nalazi na teritoriji Beograda. "Do sada je u toku istrage privedeno dve i po hiljade ljudi, a u pritvoru je zadržano oko hiljadu", rekao je Batić i dodao da je MUP od vojske dobio na korišćenje vojne zatvore u Beogradu i Nišu.

Ministar pravde je na konferenciji za novinare najavio i formiranje radne grupe koja će predložiti izmene u Zakonu o krivičnom postupku, i to po ugledu na zemlje koje imaju iskustva u borbi protiv organizovanog kriminala: "Proširena nadležnost tužilaca i na neki način ukidanje institucije istražnih sudija, barem u onom delu koji se tiče organizovanog kriminala. Mi moramo takođe znatno pooštriti krivične sankcije za pojedina krivična dela, i moramo uvesti neke nove institucije. Vratiti konfiskaciju, uvesti instituciju privremene konfiskacije imovine, pa ćemo lepo zapečatiti neku imovinu, pa videti kako je stečena i tako dalje", dodao je Batić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: