Petak, 30.06.2006.

10:28

Srpski vojnici (uskoro) u Pentagonu

Delegacija Vojske Srbije posetila Pentagon, glavni štab oružanih snaga SAD.

Izvor: B92, RTS

Default images

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general Zdravko Ponoš, juče je razgovarao o saradnji dve vojske. Tokom prve posete jednog načelnika Generalštaba iz Beograda Pentagonu u poslednjih 20 godina, Ponoš je, između ostalih, razgovarao s komandantima Nacionalne garde SAD i komandantom Nacionalne garde Ohaja, s kojom će Vojska Srbije sarađivati po potpisivanju Sporazuma o statusu snaga i Programa državnog partnerstva.

Ponoš je za RTS rekao da vojske SAD i Srbije trenutno ispituju mogućnosti saradnje u raznim oblastima. "U spektru moguće saradnje - od neprijateljstva, koje smo imali nekoliko godina ranije, pa do savezništva - moglo bi se reći da je za nama period opipavanja pulsa i da sad istražujemo mogućnosti partnerstva. U tom domenu, politički prostor je relativno uzak i skroman. Pokušavamo da ga popunimo što pre i da idemo dalje. Ako to uradimo brzo i kvalitetno, omogućićemo proširenje i zato se dogovaramo kako da dođemo do planiranja sledećih koraka", kaže on.

Ponoš je najavio da bi sledeće godine oficiri iz Srbije mogli da počnu školovanje i usavršavanje na vojnim koledžima u SAD, ako u međuvremenu, kako je rekao, budu otvoreni politički i pravni prostori.

Čeka se SOFA

Delegacija Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije danas nastavlja razgovore s predstavnicima Pentagona i drugim zvaničnicima u Vašingtonu. Pomoćnik ministra odbrane za odbranu i politiku Snežana Samardžić-Marković, koja je na čelu delegacije, ocenila je da je u srpsko-američkoj vojnoj saradnji najvažnije to što dijalog ima kontinuitet i uzlaznu liniju.

Snežana Samardžić-Marković kaže da je delegacija iz Beograda došla s porukom da se u reformama sistema odbrane mnogo radi i da je mnogo toga već postignuto. Govoreći o konkretnim rezultatima dosadašnjih razgovora, ona je navela da su načinjeni planovi s Nacionalnim univerzitetom odbrane o školovanju srpskih podoficira, a rekla je da se očekuje dalje proširenje vojne saradnje kroz saradnju s Nacionalnom gardom Ohaja. Ona podseća da je usaglašen i sporazum o statusu snaga, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. "Po potpisivanju SOFA, Sporazuma o statusu snaga, ulazimo u tzv. State Partnership Program, koji nama i Ohaju omogućava saradnju na vojnoj osnovi, razmenu poseta oficira i vojnih vežbi, a potom ne samo vojno-vojnu saradnju, već i civilnu, na čemu mi veoma insistiramo. Očekujemo, na primer, razmenu poseta ministara obrazovanja. Ima mnogo prostora za saradnju, i tu očekujemo mnogo, a da bismo ta očekivanja i sami ispunili pre nego što SOFA uopšte bude potpisana, dogovorili smo se s komandantom Nacionalne garde SAD da možda već krajem jula ili početkom avgusta dođe kod nas kako bismo ubrzali proces priprema i kada bismo, kada SOFA bude potpisan, odmah počeli primenu", kže ona.

Snežana Samardžić-Marković dodaje da je delegacija imala i sastanke u Kongresu i u Senatu i tražila razumevanje za trenutne probleme, ali i potencijale Srbije. Na pitanje da li je bilo reči o profesionalizaciji Vojske Srbije i eventualnom ukidanju regrutne obaveze, ona je odgovorila potvrdno. "Naravno, bilo je reči o tome u Srbiji i to smo pomenuli partnerima i domaćinima u SAD. U strategijskom pregledu odbrane, koji smo predstavili na Nacionalnom univerzitetu, predviđeno je da vojska do 2015. bude potpuno profesionalizovana, a taj dokument, Strategijski pregled odbrane, predviđa kako od sadašnjeg stanja da dođemo do željene vizije. Ono na šta mi u stvari čekamo jeste da parlament usvoji dokument. Na tome takođe radimo. Kada on prestane da bude nacrt, posle javne debate, i postane usvojen, konačan dokument, onda će moći da počne njegova primena, i to očekujemo najkasnije ove godine. Ne znači, naravno, da će profesionalizacija vojske biti do kraja ove godine, ali onog trenutka kada dobijemo odobrenje od parlamenta, možemo da počnemo proces i planiramo da ga okončamo do 2015.", kaže ona.

U delegaciji iz Beograda je i general Milorad Perić, savetnik ministra odbrane za međuarmijsku saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: