Utorak, 25.01.2005.

08:58

MKG predstavila izveštaj o Kosovu

Međunarodna krizna grupa predstavila je u Briselu izveštaj "Kosovo, prema konačnom statusu".

Izvor: B92, Beta

Default images

U tom izveštaju se navodi da je nezavisnost Kosova jedino rešenje koje može sprečiti opasnost od novih sukoba na Kosovu. "Situacija na Kosovu je sve opasnija, uz mogućnost izbijanja nemira širokih razmera, pa čak i rata, a jedino rešenje koje to može sprečiti jeste nezavisnost Kosova", smatra MKG.

Na predstavljanju najnovijeg izveštaja Međunarodne krizne grupe, su se pojavili ljudi čiji glas možda više nije tako uticajan, kao što je bio pre nekoliko meseci, ali ima određenu težinu, na primer bivši komesar za spoljne poslove, Kris Paten koji je sada jedan od članova Krizne grupe. On je kazao da je do sada na delu neuspeh da se reši ovaj problem, koji blokira Srbiju i Crnu Goru, ali i čitav region, prenosi dopisnik B92 iz Brisela, Dušan Gajić.

Po Erhardu Buseku, koordinatoru Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, postoje dve opcije koje nisu moguće: povratak pod kontrolu Beograda i potpuna i brza nezavisnost. Između tih krajnosti treba tražiti rešenje koje će morati da bude "maštovito", kako je kazao Busek. To bi mogla da bude autonomija sa svim atributima nezavisnosti.

S druge strane, predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je nezavisnost Kosova apsolutno neprihvatljiva jer bi nova vojska nezavisnog Kosova bila dugoročno neprijateljski usmerena prema Srbiji i Crnoj Gori. Tadić kaže da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva ne samo zbog međunarodnog prava i činjenice da na Kosovu postoje obeležja srpske kulture, religije i državnog prisustva, nego i zbog konkretnih i praktičnih razloga vezanih za budućnost celog regiona, o čijoj se stabilnosti mora voditi računa.

Boris Tadić je rekao da bi takav presedan značio dalju fragmentaciju Balkana, što bi dodatno doprinelo destabilizaciji regiona.

Drašković: Katastrofa

Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković kaže da bi rešenje za Kosovo koje predalaže MKG bilo katastrofalno i pravno nemoguće. "Ne mogu, po povelji Ujedinjenih nacija, biti formirane suverene države na teritoriji suverenih država protivno njihovoj volji, a Srbija i Crna Gora su protiv nezavisnosti Kosova", rekao je Drašković novinarima u Briselu posle susreta sa ambasadorima zemalja NATO i generalnim sekretarom NATO Japom de Hop Sheferom.

Čović: Uputstvo za nezavisnost

U Briselu boravi predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović. On je u utorak razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom o Kosovu. Čović je rekao da je izveštaj Međunarodne krizne grupe o Kosovu "uputstvo za nezavisnost" i da je ta grupa "pristrasna", tako da se može postaviti pitanje da li je ona ustanovljena da rešava ili izaziva krize. Pitanje svih pitanja je ravnopravnost učešća Beograda u procesu rešavanja kosovskog pitanja, ali ohrabruje stav Solane koji želi da u tome pomogne, rekao je Čović.

Čović je, pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, rekao da se vlasti u Beogradu "odlučno protive svakoj promeni granica i insistiraju na punom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja u regionu".  "Međutim, odlučnost međunarodne zajednice u koracima koje preduzima na Kosovu i Metohiji u velikoj meri počinje da zavisi od procene da li će se oni dopasti albanskoj većini ili ne i da li će ti koraci možda izazvati njihovo nezadovoljstvo ili nasilnu reakciju", dodao je on.

Uprkos prvobitnim tumačenjima da će se procene uspeha u dostizanju standarda ponavljati koliko god je to potrebno i da razgovori o statusu neće početi sve dok se standardi ne budu u potpunosti ispunili, već sada se čuju diskretne najave da će, iako se ne očekuje da će oni biti dostignuti, ipak biti dato zeleno svetlo za početak razgovora o konačnom statusu, rekao je Čović. Beograd i kosovski Srbi se istiskuju iz procesa tvrdim stavom prema Beogradu i provokativnim odlukama koje onemogućavaju konstruktivno uključuvanje u procese koji su u toku - poput imenovanja Ramuša Haradinaja za premijera Kosova i višenedeljnog isključenja struje srpskim enklavama, rekao je on.

Savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni upozorio je u raspravi da, ako Kosovu ne bude data nezavisnost, onda neće biti uklonjeni ni uzroci ranijih ratnih sukoba i nasilja. Hiseni je dodao da jedino nezavisnošću Kosova može da se zajamči bezbednost i stabilnost regiona, i posebno je naglasio da bi onda, kao suverena država Kosovo moglo da dobija sredstva od međunarodnih finansijskih institucija i daje koncesije stranim investitorima.

Nebojša Čović je, odgovarajući na pitanje evropskih poslanika da li Srbija pristaje da joj se odmah otvore vrata u EU ako prihvati da "više ne može zadržati Kosovo, rekao da je "za Srbiju važno da uđe u EU", ali da se to "ne može meriti gubitkom sopstvenog suvereniteta i teritorije". "Zašto je lakše Srbiju ubaciti u EU u komadima?", upitao je on.

Čović je ukazao na činjenicu da u Republici Srpskoj ima preko milion i po Srba, isto koliko i Albanaca na Kosovu i primetio da "ako bi jedni imali pravo na referendum, onda to isto mora važiti i za druge". "Ne očekujte od nas da budemo saučesnici u komadanju sopstvene države", rekao Čović.

Rezolucijom 1244 UNMIK i KFOR su dobili mandat da pomognu uspostavljanje značajne autonomije i samouprave na Kosovu, da štite i unapređuju ljudska prava i obezbeđuju i promovišu bezbedan i nesmetan povratak svih izbeglica i raseljenih lica, a ne da grade nezavisnu državu, upozorio je Čović.

Vajt: Beograd nema alternativu

Direktor programa Međunarodne krizne grupe za Evropu Nikolas Vajt kaže da Srbija nema alternativu za nezavisnost Kosova. "Jasno je da se političari u Srbiji protive nezavisnosti Kosova. To je nešto s čim moramo da živimo, dok oni moraju s tim da se suoče. Oni ne nude alternativu, ne postoji plan Srbije za vraćanje Albanaca pod upravu Beograda. Naš je stav da Srbija mora da shvati da je njena uloga u zaštiti Srba u okviru Kosova i da više ne može da vlada Pokrajinom", rekao je Vajt za "Glas Amerike".

Vajt je dodao da MKG, koja je preporučila nezavisnost za Kosovo, nije sama izmislila preporuku da konačan status mora biti rešen do sredine godine, već da je taj rok odredila Kontakt-grupa. "S druge strane, očigledno je da međunarodni protektorat na Kosovu ne može da se održava bez saglasnosti njegovih žitelja, koji već uveliko pokazuju znake nezadovoljstva postojećim stanjem", rekao je Vajt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: