Četvrtak, 22.10.2009.

11:33

Misija MMF-a stigla u Beograd

Misija Međunarodnog monetarnog fonda stigla je u Beograd. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio da se Vlada Srbije "jako dobro" pripremila za razgovore.

Izvor: B92

Default images

U Srbiju je danas stigla tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda. Prve razgovore obavili su sa predstavnicima Narodne banke Srbije, a posetiće i Zavod za statistiku. Zvanični razgovori sa šefovima delegacija počinju od ponedeljka, do tada delegacija prikuplja makroekonomske pokazatelje.

“Mi smo se jako dobro spremili za ove pregovore” - ova rečenica jednog od pregovarača, ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića, bilo je sve što je mogao ili želeo da kaže danas predstavnicima medija o predstojećim razgovorima sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

U Ministarstvu finansija ubeđeni su u pripremljenost srpske pregovaračke strane i uspeh pregovora, ali takođe, ne otkrivaju detalje.

“Verujem da sve ono što su kolege iz MMF-a postavljale kao pitanje, da im trebaju veća i detaljnija objašnjenja, ovog puta dobiti, i mislim da u to smislu možemo očekivati uspešan završetak razgovora”, rekao je Ilić.

Za uspešan završetak pregovora srpska pregovaračka strana ponudiće zamrzavanje plata i penzija na sadašnjem nivo u 2010. godini, racionalizaciju državne administracije na svim nivoima, a značajne uštede očekuju se i od štedljivijih i skromnijih javnih nabavki.

“To znači da u nabavci roba i usluga koja se troše iz budžeta budu na najracionalniji način upotrebljena”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

"I u domenu subvencija svakako su predviđene određene uštede. U ovom trenutku ne bih govorio o tome, ali ako posmatramo čitavu budžetsku poziciju subvencije - predviđene su određene uštede", naveo je Ilić.

Vlada Srbije planirala je ukupni manjak u budžetu za iduću godinu oko 130 milijardi dinara.

Osim uštedama za pokrivanje manjka koristiće se emisije trezorskih zapisa i zaduživanje na stranom tržištu.

Za dugoročne uštede, pregovaračima iz MMF-a predstaviće se i reforma penzionog sistema, socijalnih davanja i prosvete.

"Lično mislim da će Fond prihvatiti čak i povećanje deficita, ako bude prilagođen deficit - da ti rashodi ne budu usmereni samo u tekuću potrošnju, pre svega u investicije i obrazovanje", kaže dekan Fakulteta za finansije i administraciju Nebojša Savić.

Аko pregovori budu uspešni, Srbija će moći da povuče još oko 2,2 milijarde dolara. Predstavnci misije ММF-а, boraviće u Beogradu do 4. novembra. Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine odobrio kreditni stend-baj aranžman sa Srbijom, koji će trajati do aprila 2011. godine.

Time je za oko sedam puta povećan kredit koji je MMF odobrio Srbiji u januaru 2009, sa 402,5 miliona evra na 2,94 milijarde evra.

Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: