Petak, 22.07.2016.

14:05

Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ukidanje presude Alojziju Stepincu pritisak na papu, kao i da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu.

Izvor: B92, Večernje novosti

Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe
Foto: Tanjug

Nikolić je na sajtu Predsedništva objavio da će materijal predočiti delegaciji SPC, a zatim i komisiji u Vatikanu.

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacistickog dela čovečanstva", kaže Nikolić.

Nikolić je rekao i da je dobio uveravanja od pape Franje da neće biti žurbe sa odlukom o kanonizaciji Stepnica, zato što bi on bi bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Predsednik Nikolić podseća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u "današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države".

"Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore", zaključuje predsednik Srbije.

Zagrebački Županijski sud je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Stepinac, koji je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i važan faktor tenzije u odnosima Srbije i Hrvatske, osuđen je 1946. godine na 16 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: