Sreda, 20.10.2010.

18:57

Slovenija ratifikovala SSP

Slovenački parlament je jednoglasno ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Default images

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić ukazao je da je to veliki dan za srpsko-slovenačke odnose, prenela je agencija STA.

Srbija je taj sporazum potpisala još 2008, u vreme kada je Slovenija predsedavala EU, ali je zbog nedovoljne saradnje sa Haškim tribunalom proces ratifikacije bio blokiran i odmrznut je tek u junu ove godine.

SSP su do sada ratfikovale Španija, Malta, Bugarska, Italija, Estonija i Slovačka.

Šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar istakao je da Srbiju treba podržati na njenom evropskom putu i da je zbog toga sada pravi trenutak za ratifikaciju.

Žbogar je, posle razgovora sa srpskim kolegom Jeremićem, rekao i da je uveren da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak dati saglasnost da se kandidatura Srbije prosledi Evropskoj komisiji.

"Sada je pravi i poslednji trenutak da se to učini", naglasio je Žbogar na konferenciji za medije, ukazujući na saradnju Srbije sa EU u pripremi rezolucije o Kosovu za Generalnu skupštinu UN.

Jeremić je zahvalio Žbogaru na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u njenom nastojanju da se priključi EU.

Savet EU će u ponedeljak u Luksemburgu raspravljati o srpskoj kandidaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

17 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: