Subota, 19.03.2011.

09:34

Prosveta: 28. III potpuna obustava?

Sindikati prosvete za 28. mart najavili potpunu obustavu nastave, ukoliko sa Vladom ne bude potpisan protokol o ispunjavanju zahteva prosvetara.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Zaposleni u prosveti će 25. marta protestovati ispred zgrade vlade zajedno sa zaposlenima u drugim javnim preduzećima.

Štrajk zaposlenih u prosveti se nastavlja i časovi će trajati 30 minuta do 25. marta kada će na jedan dan potpuno biti obustavljena nastava zbog učešća prosvetara na zajedničkom mitingu ispred vlade.

Prosvetari su vladi dali rok da do 28.marta potpišu sporazum koji će zadovoljiti obe strane, a u suprotnom uslediće potpuna obustava rada, odlučeno je na današnjoj sednici Glavnog odbora tri reprezentativna sindikata u prosveti

"Prosvetari će učestvovati na skupu koji je za 25. mart zakazan ispred vlade zajedno sa zaposlenima u drugim javnim preduzećima i službama", rekla je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Ivana Bošnjak.

Ona je rekla da je razlog što će prosvetari da učestvuju na tom skupu izmena Zakona o obrazovanju, potpisivanje kolektivnog ugovora i veća izdvajanja za prosvetu.

Sindikati su pozvali vladu na rešavanje problema i da zakonito rade i naglasili da je najavljeno umanjenje plata nezakonito.

Predsednik Granskog sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović kazao je da će štarjk biti nastavljen tako što će časovi trajati 30 minuta, a da će potpuna obustava uslediti samo 25.marta.

On je dodao da će potpuna obustava uslediti posle 28.marta, ukoliko do tog datuma vlada sa sindikatima ne potpiše protokol o rešavanju zahteva.

Zahtevi sva tri sindikata su povećanje plata po pet odsto od majske i oktobarske zarade, isplata otpremnina i jubilarnih nagrada, korekcija koeficijenata, kao i izmena Zakona o obrazovanju, potpisivanje kolektivnog ugovora i veća izdvajanja za obrazovni sistem.

Sastanak odbora trajao je više od tri sata i prema rečima Živanovića odluke su donete jednoglasno, iako je u raspravi bilo burnih reakcija i različitih stavova.

Članovi ova tri reprezantativna sindikata obrazovanja štrajkuju od 28. januara. Osim povećanja plate za oko 20 odsto do kraja godine, sindikati traže i izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, potpisivanje kolektivnog ugovora i isplatu jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: