Ponedeljak, 10.11.2008.

10:40

Obradović predložio rešenje

Na pregovorima sa studentima Univerziteta u Beogradu, ministar prosvete Žarko Obradović predložio da svi studenti koji su ostvarili 60 bodova budu na budžetu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Predloženo je da ostalim studentima koji imaju uslov za upis godine po izmenjenom Zakonu o visokom obrazovanju, a sada nisu na budžetu, bude plaćena školarina za tekuću školsku godinu. Inače, protest nekoliko stotina studenata Beogradskog univerziteta koji su se okupili tražeći da im se razjasni u kom statusu će nastaviti studije završen je u dvorištu Rektorata.

O predlogu ministra Obradovića izjasniće se predstavnici studenata, nakon čega će biti održan zajednički sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija, na kojem će biti donet konačan predlog rešenja tog problema.

Na osnovu podataka dostavljenih sa državnih univerziteta utvrđen je maksimalan mogući broj studenata koji su ispunili uslov za upis godine, po Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a koji nisu na budžetu.

Na osnovu tih podataka, Ministarstvo prosvete je dalo predlog rešavanja ovog problema.

Većina studenata, koji su se prvobitno okupili na Platou ispred Filozofskog fakulteta, a zatim održali performans u dvorištu Rektorata, razišli su se, dok je oko 50 njih ostalo da čeka ishod razgovora delegacije studenata prodekana sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Prilikom ugovaranja sastanka, akademcima je najavljeno rešenje "povoljno po studente", izjavio je Tanjugu predsednik Studentskog parlamenta FPN-a Stevan Nedeljković. Prema njegovim rečima, protest predstavlja podršku studentima prodekanima tokom razgovora sa predstavnicima resornih ministarstava.

Studenti su u okviru protesta "prodali" Kapetan Mišino zdanje u kojoj se nalazi rektorat za 1.600 budzetskih mesta.

Nedeljković je kazao da su "prodaju" organizovali jer predstavnici rektorata nisu uspeli da organizuju pojedine fakultete da na vreme dostave podatke o broju akademaca koji su ispunili uslov za budžetsko finansiranje i time su onemogućili razgovore studenata i resornih ministarstava.

Student prodekan Fakulteta političkih nauka David Bakić prethodno je najavio da je protest usmeren "protiv fakulteta koji ni posle isteka roka nisu dostavili tačan broj studenata koji su ispunuli uslov za upis naredne godine studija i prelazak na budžetsko finansiranje".
S druge strane, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu Neda Bokan rekla je u petak agenciji Beta da su svi fakulteti Univerziteta u Beogradu dostavili Ministarstvu prosvete podatke o broju studenata koji su stekli pravo na upis u narednu školsku godinu studija po olakšanom režimu.

Stručne službe Ministarstva prosvete trebalo je da tokom vikenda naprave proračun za mogućnost finansiranja studenata koji ne ulaze u zakonom predviđenu kvotu od 20 odsto.

Nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju predviđeno je da, osim studenata koji su i prethodne školske godine studirali na teret budžeta, još 20 odsto samofinansirajućih može biti upisano u tom statusu, ukoliko su ispunili uslov od 42 boda.

Fakulteti prave rang-listu uspešnosti na osnovu broja osvojenih bodova i prosečne ocene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

19 h

Podeli: