Utorak, 08.07.2014.

18:12

"Skrinig prošlo 20 poglavlja"

Šef pregovaračkog tima u pregovorima sa EU Tanja Miščević izjavila je da je do sada skrinig prošlo 20 poglavlja.

Izvor: Tanjug

Default images

"Ove nedelje spremamo se za Brisel gde imamo bilateralni skrinig u oblasti informaciono drustvo i mediji gde ćemo prvi put razgovarati o paketu tri medijska zakona, koja su sada potpuno pripremljena za usvajanje u skupštini“, rekla je Miščević novinarima na promociji knjige "Cvjećarnica u Kući cveća“.

Ona je dodala i da će naredne nedelje biti još jedan skrinig i to u vezi sa poglavljem "Zajednička spoljna bezbednosna politika“.

"Tako da ćemo ovaj mesec i ovaj prvi deo pred letnji raspust Evropske komisije završiti sa 22 poglavlja koja su ušla u proces skrininga. Ovaj tempo ćemo zadržati i u drugoj polovini godine“, poručila je ona.

Osvrnula se i na poglavlje 27 o zaštiti životne sredine, koje je ocenjeno kao loše, i kazala da ima i drugih poglavlja koja bi mogla biti "jarko crvena“ kao i to.

"Još nismo završili sve skrininge i nismo videli sve probleme. Nemojte zaboraviti - poljoprivreda je veliko poglavlje. Zašto je ova oblast koja se odnosi na zaštitu zivotne sredine tako žarko crvena - zato što je veliko po broju pravila koje treba da se unesu u domaći pravni poredak, zato što to dugo traje i zato što je jako skupo“, ukazala je Miščević.

Kaže i da je prema prvim proračunima za sve što je potrebno promeniti u ovom poglavlju neophodno "negde oko 11 milijardi, ali to je bez efekta recimo na privredu“.

"To nije puna cena, zato svi u potpunosti podržavaju ideju dužeg tranzicionog perioda i nalaženja što boljeg načina za snalaženje u ovoj oblasti. Neće biti ni malo lakše u oblasti popljoprivrede koja je takođe jako velika“, istakla je Miščević.

Prema njenim rečima, integracije nisu jednostavan posao, ali je dobro što se krenulo u promene, "jer njih radimo zbog nas, a ne EU".

Ona je naglasila da ne postoji znak pitanja u pogledu evropskih integracija Srbije i u vezi sa tim šta je put kojim zemlja treba da ide.

"Međutim, na tom putu neće biti jednostavno. Jedno je ono što vi zelite i za sta ste tehnički spremni, a to je da zaista otvorite neka poglavlja, a drugo je šta je zaista izvodljivo“, poručila je Miščević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: