Vašington žali zbog civilnih žrtava

Bela kuća saopštila da je veoma zabrinuta povodom izveštaja da je u napadu američkih snaga na otete kamione cisterne s naftom u Avganistanu ubijeno mnogo civila

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 05.09.2009.

00:39

Default images

Potparol Bele kuće Robert Gibs je izrazio žaljenje zato što je mnogo civila ubijeno, prenela je agencija Rojters. "Životi posebno civila su nešto za šta smo u prošlosti izražavali ozbiljnu zabrinutosti i sada to činimo. Moja saznanja su da će ovaj incident biti ispitan", izjavio je Gibs.

Rojters navodi da su američki vojni avioni po dobijanju dozvole od nemačkog komandanta u jedinicama NATO-a napali pred svitanje kamione cisterne u severnoj avganistanskoj pokrajni Kunduz i tom prilikom ubili gotovo 90 ljudi.

Prvobitno je NATO saopštio da su svi ubijeni bili talibanski borci, ali su kasnije naveli da je veliki broj ranjenih civila smešten u bolnice u toj oblasti.

Guverner pokrajine Kunduz je pak naveo da je najmanje 90 ljudi poginulo u vazdušnom napadu međunarodnih vojnih snaga na dva kamiona cisterne sa gorivom, koje su na severu zemlje oteli talibani.

Prema lokalnim zvaničnicima, među žrtvama ima najmanje 30 civila, dok su strani mediji preneli izveštaje lokalnih bolnica u koje su dovezeni civili sa ozbiljnim opekotinama.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da Alijansa čini sve što je moguće da zaštiti civilno stanovništvo pri izvođenju operacija u Avganistanu i dodao da su greške moguće.

Lideri EU: Napad velika greška

Šefovi diplomatija EU ocenili su da je NATO bombardovanje cisterni koju su oteli talibani na severu Avganistana "tragedija i velika greška" koja mora biti istražena.

"To je bila velika greška", izjavio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner na sastanku u Stokholmu.

"To se nažalost svuda dešava, to je jedna od surovosti rata i moramo da ispitamo i utvrdimo odgovornost", rekao je on.

Francuska je zatražila rasvetljavanje okolnosti NATO bombardovanja na severu Avganistana u kojem je poginulo 90 osoba, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Što pre treba rasvetliti okolnosti tog događaja", navodi se u saopštenju i naglašava da Pariz podržava "zahteve generalnog sekretara NATO-a i Misije UN u Avganistanu za otvaranje istrage".

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, domaćin dvodnevnog skupa u Stokholmu, izjavio je da ne zna šta se tačko dogodilo, ali je ocenio da vazdušni napad možda nije bio dobar odgovor.

"Možda bi bilo bolje da je to rešeno na drugi način", rekao je Bilt, čija zemlja predsedava EU.

Bilt je ocenio da je to bio tragičan incident, bez obzira da li su žrtve talibani ili civili "pošto je svaki ljudski gubitak tragedija".

"Ne mislim da ćemo dobiti ovaj rat ubijanjem. Možda je nekad neophodno ubiti protivnika, ali mislim da ćemo dobiti ovaj rat pre svega štiteći stanovništvo", kazao je Bilt.

"Bilo bi bolje ako bismo mogli da izbegnemo ovakve stvari i više se koncentrišemo na civilne i političke aspekte onoga što se dešava u Avganistanu", izjavio je šef švedske diplomatije.

On je, međutim, ocenio da napad ne treba da bude razlog za odustajanje od međunarodnih napora da se u Avganistanu uspostave bezbednost i stabilnost kroz UN i NATO.

Komesarka EU za spoljne poslove Benita Ferero-Valdner izjavila je da je napad "velika tragedija" i podržala istragu koju su započeli zvaničnici NATO.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen obećao je da će odmah sprovesti detaljnu istragu o jučerašnjem vazdušnom napadu NATO snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: