"EP da osudi izjave Tomašićeve"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je predsednika EP Martina Šulca da javno osudi izjave evroposlanice Ruže Tomašić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

23:11

Default images
foto: Beta

On je naveo da treba osuditi izjave kojima ona otvoreno poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

Linta je istovremeno pozvao Hrvatsku da usvoji Deklaraciju kako bi se zaustavilo nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Tomašićeva, koja je predsednica Hrvatske konzervativne stranke i poslanica u Evropskom parlamentu, izjavila je da "ako Hrvatska počne čistiti svoje dvorište jako puno Srba iz Hrvatske će morati ići u Srbiju" i ocenio tu izjavu kao "profašističku i proustašku".

"Ruža Tomašić ovom i prethodnim izjavama otvoreno poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj", poručio je Linta i ocenio da njene izjave samo potvrđuju da veoma žali što njen politički uzor Franjo Tuđman nije još 90-tih proterao i ono malo Srba što ih je ostalo u Hrvatskoj.

Kako je naveo, retorika Ruže Tomašić predstavlja jak emotivni udarac i izaziva ogorčenje kod žrtava srpske nacionalnosti koji su prošli patnje devedesetih godina.

Linta je, kako se navodi, pozvao predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da javno osudi "fašističke izjave" Ruže Tomašić i pokrene inicijativu da Evropski parlament usvoji Rezoluciju kojom će najstrože osuditi neprihvatljivo i neprimereno ponašanje Ruže Tomašić i zatražiti da javno reaguju svi oni koji prihvataju evropske vrijednosti i standarde.

Takođe, Linta je pozvao Hrvatsku da jasno osudi ponašanje Ruže Tomašić kroz usvajanje Deklaracije u Hrvatskom saboru kako bi se u startu zaustavilo nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i pokrenuo proces povratka otetih imovinskih i drugih prava stotinama hiljada proteranih Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: