Donjeck: Referendum košta 1200 evra

Referendum o nezavisnosti Donjecke republike od Ukrajine, zakazan za predstojeći vikend, koštao je organizatore samo 1200 evra, pokazuju podaci lokalnih vlasti.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

18:52

Default images

Na toner za tri pozajmljena štampača, na kojima su odštampani glasački listići za nešto više od tri miliona glasača, organizatori su potrošili tek 500 evra, odnosno 8.000 ukrajinskih grivni, preneo je Rojters.

Spisak glasača je star dve godine, a rezultati će biti važeći bez obzira na odaziv.

Pored toga, na glasanje nije pozvan nijedan strani posmatrač, navode zvaničnici Donjecke republike.

Pitanje na listićima će glasiti: "Da li podržavate samoopredeljenje Narodne republike Donjeck?", pri čemu reč samoopredeljenje, kako navodi Rojters, treba da se shvati kao nezavisnost.

Osim malog znaka na sva četiri ćoška glasačkog listića, na tom crno-belom papiru nema nikakvih drugih specijalnih oznaka koje bi trebalo da spreče falsifikovanje.

"Dobro, nije sve striktno u skladu sa zakonom, ali mislim da je to jedini način da referendum bude održan", izjavio je šef na brzinu osnovane izborne komisije Donjecke oblasti, 33-godišnji Roman Ljagin.

Glasačka mesta će biti otvorena od 8 do 22 časa u nedelju, 11. maja, nakon čega će na 53 lokacije širom Donjecke i Luganske oblasti, gde se, takođe, organizuje referendum, biti organizovano prebrojavanje glasova.

Kutije sa glasačkim listićima će zatim automobilima biti transportovane u regionalne prestonice, pri čemu će morati da prođu kroz kontrolne punktove, kako proruskih, tako i ukrajinskih vlasti.

Ljagin, bivši politički savetnik u Partiji regiona - stranci svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, izrazio je nadu da će rezultati referenduma biti objavljeni do 15 sati u ponedeljak, 12. maja.

On, međutim, zna da je moguće da neće sve proći glatko.

"Ako ukrajinske vlasti blokiraju Donjecku oblast, imaćemo veliki problem", istakao je on.

Vlast u Kijevu, koja za 25. maj planira održavanje predsedničkih izbora, zarekla se da će vojnom ofanzivom vratiti pod svoju kontrolu gradove na istoku i jugu zemlje, koje su proteklih nedelja zauzele proruske snage, među koje spadaju i dobrovoljci koji će sada obezbeđivati glasanje u Donjecku i Lugansku, navodi Rojters.

"Većinu članova izborne komisije čine žene, a red će održavati njihovi muževi, braća i sinovi", rekao je Ljagin, dodajući da "nema razloga za zabrinutost".

Na pitanje zašto glasački listići neće biti posebno obezbeđeni, Ljagin je odgovorio: "Zato što nemamo sredstava".

"Za potrebe referenduma ćemo koristiti škole, bolnice, glasačke kutije, kancelarije lokalnih vlasti, odnosno sve ono što je trebalo da se koristi i za ukrajinske predsedničke izbore. Ovo je zapravo narodni referendum, koji organizuju obični ljudi, bez para", istakao je donjecki zvaničnik.

Proruski lideri koji organizuju referendum u Donjecku nisu otkrili mnogo o tome kako će izgledati ta buduća republika, koja će ovlašćenja imati i da li će tražiti da se priključi Rusiji, kako je to sredinom marta učinio Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: