"Neuspeh o pravosuđu zabrinjava"

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Nataša Vučković ocenila je da je neuspeh današnjih pregovora u Briselu zabrinjavajući.

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

21:05

Default images

Ona je dodala da to utiče na početak pristupnih pregovora Evropske unije sa Srbijom.

Ona je u izjavi agenciji Beta izjavila da, uprkos tome što je danas izostao sporazum o pravosuđu na Kosovu, očekuje da pregovori srpske i kosovske strane budu nastavljeni na nivou stručnjaka i da se nada postizanju dogovora.

"Nadam se da će biti postignut sporazum i da ćemo doći do pozitivnog izveštaja (visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU) Ketrin Ešton", rekla je Vučkovićeva iz opozicione Demokratske stranke.

Upitana da li bi Srbija mogla da počne pristupne pregovore sa EU i u slučaju da sporazum o pravosuđu izostane, Vučkovićeva je rekla da su uslovi za početak pregovora poznati i da veruje da predstavnici Srbije razumeju ozbiljnost situacije i značaj toga da što pre počnu pregovori.

"Odluka Evropskog saveta iz juna je vrlo jasna i vrlo je jasno našoj Vladi šta je to što Srbija mora da učini da bi Evropski savet potvrdio pregovarački okvir i da bi pregovori mogli da počnu najkasnije u januaru, kako je to definisano", rekla je Vučkovićeva.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, nisu danas u Briselu uspeli da postignu dogovor o pravosuđu, jer, kako kaže srpska strana, Priština ne prihvata posebnost pravosuđa na severu Kosova.

Evropska unija od Srbije zahteva punu primenu Briselskog sporazuma od aprila kao uslov za početak pristupnih pregovora sa Unijom najkasnije u januaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: