Loš položaj Roma na Kosovu i u BiH

Položaj romske populacije na Kosovu i BiH je zabrinjavajući, pokazuju rezultati istraživanja u koje su bili uključeni mladi iz BiH, Grčke, Albanije i Turske.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

17:57

Default images

Problem predstavlja činjenica da je svest o ovoj temi na niskom nivou, prenosi agencija Fena zaključke projekta u čijem fokusu je bila romska populacija i problemi s kojima je suočena.

Činjenica da na Balkanu živi milion Roma, od kojih je 700.000 nezaposleno i čak 3.000 nepismeno, dovoljno govori o veličini problema.

Među problemima su nepostojanje legalnog statusa za Rome u BiH koji onemogućava i njihov boravak i povratak na Kosovo, mnogobrojnost članova njihovih porodica, nerešen zdravstveni status...

Problemi Roma s Kosova u BiH su počeli 1999. i oni se do danas susreću s poteškoćama vezanim za obrazovanje i pravni status, pokazuje istraživanje koje je finansirano iz Evropskog fonda za Balkan i Evropskog koledža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: