Nikolić: Platforma je realna

Nabili smo glavu u pesak kao noj, a vidimo da odlazi KiM. Pre ću da se isključim iz pregovora nego da učestvujem u onome što nije dobro za Srbiju, kaže Nikolić.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

18:28

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da radi na rezoluciji koju bi trebalo da usvoji Skupština Srbije a koja bi, na osnovu platforme o Kosovu, definisala okvir za nastavak pregovora s Prištinom.

Nikolić je u intervjuu za agenciju Beta kazao da bi bilo važno da parlament tu rezoluciju usvoji pre Božića kako bi pregovarači na nastavak dijaloga išli osnaženi i sa stavom celog parlamenta iza sebe.

"Ta rezolucija mora da bude obavezujuća za one koji, od dana donošenja rezolucije, pregovaraju u ime Srbije. Ali njen sastavni deo će uvek da bude platforma. Platforma neće da bude usvajana, ali se nosim mišlju da je ponudim na potpisivanje predsednicima parlamentarnih stranaka", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, nova rezolucija je u izradi i biće dostavljena parlamentarnim strankama mnogo pre sednice na kojoj bi trebalo da bude usvojena.

"Voleo bih da skupština stane iza dokumenta koji nikoga ne iritira, osim onog koji kaže da je Kosovo nezavisno. Ali i mene iritira kada neko kaže da je Kosovo nezavisno", dodao je predsednik Srbije.

Nikolić je dodao da je njegova platforma o Kosovu realna i da je na nivou na koji je državu "dovela Demokratska stranka".

Platforma je takva da se više od toga ne može, a ispod toga ne sme, rekao je Nikolić i dodao da je ipak spreman da prihvati sve dobre sugestije, od kojih su se neke već čule u javnosti.

Predsednik Republike je kazao da do 10. januara neće biti carinjenja robe za sever Kosova, ali da ne zna šta će se dogoditi nakon toga.

"Ne volim da nas iznenađuju događaji i da pustimo građane da reaguju na događaje. Zbog toga mislim da je važno da do Božića usvojimo neku rezoluciju, jer mnogo je veća snaga onoga koji ide na razgovore i iza sebe nosi odluku celog parlamenta. On onda nema prava da popušta, onda pregovori idu drugim tokom", rekao je Nikolić.

"Ja se trudim da pomognem i da dam savet, ali moram prvo da znam kako to teče i kako to izgleda, i zbog toga sam uradio platformu da se vežemo, da znamo kada krenemo koju knjigu nosimo i iz koje knjige gledamo šta možemo, a šta ne. Ovako, sve do sada nisam video da postoji neki ozbiljan plan, nego se išlo od zadatka do zadatka", naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlada je došla u situaciju da bude izvršitelj dogovora koji su ranije postignuti s Prištinom i EU.

"Postoji nešto što više ne može da se izvršava, a to je omogućavanje da Kosovo jednoga dana bude nezavisno. Čini mi se da je mnogo toga urađeno kako bi se u magli priznavala nezavisnost Kosova i Metohije. Ne možete svoj narod da osudite da uzima državljanstvo Kosova, a da kažete da ne priznajete tu državu", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, platforma je htela da zaustavi tu eroziju, da Srbija otvori oči.

"Nabili smo glavu u pesak kao noj, a vidimo da odlazi Kosovo i Metohija. Zato ću ja pre da se isključim iz pregovora nego da učestvujem u onome za šta sam znam da nije dobro za Srbiju", kazao je predsednik Republike.

"Platforma je poslednji čin, ja je pišem godinama. I svaku godinu skinem poneku nadležnost, jer vidim da više ne može da se ostvari. Dokle ćemo tako? Iduće godine i ovu platformu bismo morali da menjamo. Ovo je dobar test za političare u Srbiji šta misle, šta govore, a šta rade", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, nakon iznošenja platforme i EU je na teškom izazovu.
Foto: Beta
"Ako su svi njeni (EU) organi na terenu statusno neutralni, ona ne može da kaže - izmenite platformu koja kaže da Kosovo nije nezavisno", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je obavešten da je patrijarh srpski Irinej zadovoljan platformom, posebno onim što je predviđeno za SPC, i naveo da bi o platformi trebalo da se izjasni i Srpska akademija nauka i umetnosti.

"Najbolji efekat platforme je što su Albanci rekli da će da napuste pregovore", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ne postoje tenzije između njega i premijera Srbije Ivice Dačića zbog platforme i pregovora u Briselu.

"Dačić sada ima dužnost da sprovodi, on ne pregovara. Nema tu nove teme, ovde se radi o sprovođenju. Tako da ja ne mogu da budem nezadovoljan onim što radi predsednik vlade, jer moramo da sprovedemo ono što je dogovoreno. Ali ako je dogovor da nema carine za sever Kosova, onda ta carina uopšte nije trebalo da bude na Jarinju, nego tamo gde počinje carina. Na tome treba insistirati na potpuno drugačiji način", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije izrazio je očekivanje da će se i opozicija odgovorno ponašati pri usvajanju rezolucije o Kosovu i da nijedna stranka ne može unapred da odbaci taj dokument.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: