Srbija "povređeni" Evropljanin

Predsednica Odbora Skupštine Srbije ze evropske integracije Milica Delević označila je Srbiju kao "povređenog" Evropljanina.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2012.

19:29

Default images

Delevićeva je ukazala da ideja Srbije u EU postaje "polarizujuća", umesto "ujediniteljska", kakva je bila na početku, objavila je agencija FoNet.

Uprkos tome, ocenila je Delević u autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, evropska integracija zemlje uživa visoku podršku, iako na nižem nivou nego ranije, pri čemu preovlađuje racionalnost, što Vladi daje prostor za vođenje evropske politike.

Delević je podsetila da je unapređenje odnosa Beograda i Prištine "ključni prioritet" za otvaranje pregovora sa EU i naglasila da će, kada oni počnu, u prvi plan izaći pitanja važna za svakodnevni život građana.

Zato se nadam da će pregovori početi što skorije, kako zbog toga što je napredak u dijalogu, koji je za to potreban, sam po sebi važan, tako i zbog pažnje koja će se tada usmeriti na reformski proces, naglasila je Delević, a prenosi FoNet.

Upravo će reforme postati novi "ključni prioritet", dodala je Deleivć, a primedbe Evropske komisije u vezi sa njima i češće i glasnije.

Kada najviše što se od EU može dobiti u ove četiri godine stigne, a to je početak pregovora, pokazaće se da li će dalja politika koristiti racionalnost koju građani pokazuju u odnosu prema Evropi ili će se jednom "u posedu" nagrade, dopustiti da prevlada povređenost.

Prvi izbor je mudriji, a drugi popularniji, napomenula je Delević i zaključila da bi on bio manje bitan, da su nam institucije snažnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: