Od 87 ubijenih novinara, 25 u Jugoslaviji

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2000.

18:39

Default images
Povodom 3. maja, Svetskog Dana slobode stampe, Medjunarodni institut za medije saopstio je da je prosle godine u svetu ubijeno 87 novinara i saradnika, od kojih 25 na teritoriji Jugoslavije. Najveci broj zrtava, prema izvestaju ovog Instituta prouzrokovali su sukobi na Balkanu, u Sijera Leoneu, Istocnom Timoru i Ceceniji. Medjunarodna medijska organizacija navela je da je, medju 25 poginulih u Jugoslaviji, 16 osoba ubijeno prilikom bombardovanja zgrade RTS-a u Beogradu.

Predstavnici vise beogradskih nezavisnih medija ocenili su da u Srbiji nema razloga za proslavu 3. maja, Svetskog dana slobode stampe, jer ona "ne postoji", ali su ukazali na simbolicnu vaznost tog dana za nastavak borbe za slobodne medije i demokratizaciju zemlje. U izjavama agenciji Beta, glavni i odgovorni urednici dnevnika "Blic" i "Glas javnosti", nedeljnika "NIN" i beogradske Radio-televizije Studio B, ukazali su da bi Svetski dan slobode stampe trebalo u Srbiji da predstavlja opomenu i podstrek za istrajavanje demokratskih snaga u borbi za slobodu informisanja, kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Sindikat novinara Hrvatske pozvao je sve novinare da na Svetski dan slobode stampe, obustave rad na pet minuta i time skrenu paznju na tesko stanje u hrvatskim medijima. Sindikat novinara Hrvatske je pozvao svoje clanice da na radnim mestima time izraze protest zbog ugrozavanja egzistencije i gazenja ljudskog i profesionalnog dostojanstva novinara i medijskih radnika.

Portparol kancelarije OEBS-a u Banjaluci Pirs Mekorli najavio je da ce ta organizacija povodom Svetskog dana slobode stampe poceti kampanju pod nazivom "Linija za pomoc novinarima" u cilju zastite prava novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: