Poništite odluke o reizboru

Društvo sudija Srbije i Udruženje javnih tužilaca traže obustavljanje procesa revizije prvi put izabranih sudija i preistitivanja odluka o reizaboru.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 26.06.2012.

17:51

Default images

Takođe traže da se na posao vrate svi neizabrani nosioci pravosudnih funkcija.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, predstavnici ovih strukovnih udruženja ponovili su da treba poništiti sve odluke o nereizboru i tako onima koji nisu izabrani, a to žele, omogućiti da se vrate na sudijsku, odnosno tužilačku funkciju.

U pogledu preispitivanja izbora "probnih" i reizabranih sudija i tužilaca oba udruženja su zatražila da se odustane od preispitivanja njihovog izbora nakon tri godine, kako je to predvidjeno izmenama pravosudnih zakona iz decembra 2010. godine.

"Oni će svakako biti ocenjeni krajem godine, prilikom odlučivanja o njihovom izboru na stalnu sudijsku, odnosno tužilačku funkciju", objasnila predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

U pogledu revizije odluka o ponovnom izboru sudija, javnih tužilaca i njihovih zamenika, iz decembra 2009. godine, oba udruženja su naglasila da je treba ograničiti samo na desetak slučajeva.

Reč je o nosiocima pravosudnih funkcija protiv kojih je Veliko personalno veće Vrhovnog suda Skupštini dostavilo predlog za njihovo razrešenje pre odluke o reizboru od 16. decembra 2009. godine, ali je Skupština, uprkos tome, potvrdila njihov izbor na stalnu funkciju.

"Zakon je uveo obavezu vrednovanja rada sudija i tužilaca jednom godišnje za 'probne' sudije i tužioce, a za sve ostale na svake tri godine", podsetila je Boljević.

Prema tom zakonu, Vrhovni savet sudstva i Državno veće tužilaca imaju obavezu da donesu podzakonske akte kojima će utvrditi kriterijume, merila i proceduru za vrednovanje rada sudija i tužilaca, objasnila je ona, i naglasila da, nažalost, ni posle tri godine ovi akti nisu doneti.

"Zato što ti kriterijumi nisu utvrdjeni bolje je da se nadležni organi ne bave izborom i reizborom sudija i tužilaca već ustanovljavanjem sistema vrednovanja njihovog rada kako bi ovaj posao mogao da se obavi krajem godine", istakla je Boljević.

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić smatra da u ovom trenutku nije moguće izvršiti vrednovanje rada sudija i tužilaca, jer je zakon nesprovodiv bez odgovarajućih podzakonskih akata.

"Ukoliko bi pravila o kriterijumima vredovanja rada uskoro i bila doneta, to bi bilo u direktnoj suprotnosti sa zakonskim načelom pravne sigurnosti, pošto tokom trogodišnjeg rada sudije i tužioci nisu mogli da sa njima budu upoznati, ukazao je Ilić.

Predsednik Upravnog odbora Društva sudija Srbije Konstantin Mitić Vranjkić je kazao da je ovo trenutak da se ponovo uspostavi trajno i nepromenljivo načelo samostalnosti sudijske funkcije, koje je "ozbiljno poljuljano" nakon opštih izbora iz decembra 2009. godine.

Ilić je podsetio da su i posmatrači Evropske komisije ocenili da je u postupku revizije odluka o izboru i reizboru sudija u tužilaca bilo ozbiljnih nedostataka, a Boljević da su oba evropska udruženja sudija - MEDEL i Evropsko udruženje sudija - nakon analize stanja, došli do zaključka da je reforma pravosudja u Srbiji loše sporovedena i da nisu otkonjeni nedostaci u tom procesu.

Oni su najavili da će u beogradskom Aeroklubu u petak, 29. juna, biti održana Medjunarodna konferencija o sistemskim preduslovima za suzbijanje korupcije, na kojoj će biti izneti zaključci do kojih su došli evropski eksperti posle posete pravosudju Srbije, aprila ove godine.

Narednog dana, biće održana sednica Upravnog odbora MEDEL-a, čiji će stručnjaci izneti i vlastite predloge rešenja problema u našem pravosudju, što će, kako je rečeno, imati u vidu i EU u svom narednom izveštaju o napretku Srbije u pregovorima o pridruživanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: