Grčka: Počela debata o vladi

Grčki poslanici počeli su debatu povodom glasanja o poverenju vladi premijera Jorgosa Papandreua.

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2011.

20:16

Default images

Do glasanja dolazi pošto je on iznenada predložio referendum o finansijskoj pomoći EU za izlazak Atine iz dužničke krize.

Vladajući socijalisti imaju većinu od samo dva glasa u parlamentu od 300 mesta, te zbog toga nije izvesno da će im poverenje biti izglasano.

Debata bi trebalo da traje tri dana, a glasanje o poverenju vladi zakazano je za petak. U redovima Papandreuovih socijalista došlo je do protivljenja premijerovom predlogu.

Jedna poslanica socijalista napustila je vladajuću koaliciju, druga je pozvala na vanredne izbore, dok je treća podržala formiranje vlade nacionalnog jedinstva kako bi se zaštitio evropski sporazum. Šest socijalističkih poslanika je zatražilo ostavku Papandreua.

Papandreu je, u međuvremenu, otputovao danas u Kan u Francuskoj, gde bi trebalo da objasni gnevnim evropskim liderima svoj predlog o referendumu o njihovom paketu pomoći, koji su oni mesecima dogovarali.

Najava Papandreua, samo pet dana posle usvajanja plana spasavanja, potresla je juče berze i oživela strahovanja od bankrotstva Grčke i raspada zone evra.

Neki analitičari navode da će referendum omogućiti grčkim socijalistima, kojima je opala podrška zbog oštrih mera štednje, da odgovornost za sudbinu zemlje prebace na narod, ali nije jasno kako će vlada preživeti glasanje o poverenju, zakazano za petak.

Grčki opozicioni lideri odbijaju da podrže vladine mere štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: