Novi protesti u Hrvatskoj

Više hiljada građana ponovo protestovalo u Zagrebu tražeći smenu vlade premijerke Jadranke Kosor i rapisivanje parlamentarnih izbora.

Izvor: Beta

Subota, 12.03.2011.

21:19

Default images

Slični skupovi održani su i u više drugih gradova u Hrvatskoj.

Demonstranti u Zagrebu, okupljeni preko Fejsbuka, kao i na ranijim skupovima, najpre su pokušali da dođu do sedišta Vlade na Markovom trgu, gde su zakonom zabranjena protestna okupljanja, ali ih je u tome sprečio kordon policije.

Uz skandiranje "Jaco odlazi", "HDZ lopovi", "Izbori, izbori" okupljeni su zatim došli do sedišta Državnog tužilaštva Hrvatske i Ureda za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) gde su uzvikivali "Uhvatite mafiju" i "Hoćemo pravdu", a potom su ispred zgrade Ambasade Japana u tišini zapalili sveće za žrtve razornog zemljotresa.

Pogrdne parole tradicionalno su uzvikivali ispred sedišta Hrvatske demokratske zajednice, ali i ispred zgrade u kojoj živi funkcioner te stranke Vladimir Šeks. Ispred Hrvatske akademije znanosti i umetnosti (HAZU) uzvikivali su "Zašto ćutite".

Protestnu kolonu predvodila su tri bubnjara, a dominirali su transparenti: "Ne trebaju nam lideri da bismo odlučivali! Direktna demokratija" i "300.000 nezaposlenih, 70.000 bez plate, kapitalizam ne hvala" i "Generalni štrajk".

Kao i na ranijim skupovima i večeras su, osim zastava Hrvatske, zastupljene i one na kojima piše "Volim Hrvatsku, ne EU".

Od nekih transparenata koji nisu viđeni na ranijim protestima tu su i "Poginuli heroji, žao nam je za koga ste život dali" i "Uzalud sastanče opozicija i vlada, odlučila je ulica - izbori sada".

Policija je uoči skupa privela jednog od organizatora takozvanog "Fejsbuk" protesta Ivana Pernara zbog kršenja zaštitne mere zabrane prilaza Trgu bana Josipa Jelačića.

On je pušten posle informativnog razgovora, a policija je najavila da će podneti prekršajnu prijavu.

Njemu je sud krajem februara, posle drugog protesta, izrekao meru zabrane približavanja Markovom trgu, kao i ulicama koje vode prema tom trgu, jer je tokom protesta pokušao da probije kordon policije.

Antivladini protesti su održani i u Zadru, Virovitici, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Rijeci, Sisku, Sibeniku, Puli, Varaždinu, ali je zagrebački najmasovniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: