Cvetković: Bojkot taktička odluka

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio da je neodlazak predstavnika Srbije na uručenje Nobelove nagrade za mir "taktička odluka".

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

12:44

Default images

Takva odluka je usmerena, prema njegovim rečima, na to "da se održe strateški odnosi“ sa Kinom.

Cvetković je, međutim, naglasio da država Srbija poštuje ljudska prava.

Kako sada stvari stoje, predstavnika Srbije sutra neće biti u Oslu. Ići ili ne ići dilema je koju je razrešilo Ministarstvo spoljnih poslova, jer je, kako kažu u Vladi, reč o vrsti odluke koju ministarstvo može da donese samostalno. Zbog toga Vlada o tome nije ni raspravljala, ali to ne sprečava premijera Mirka Cvetkovića da podrži odluku o bojkotu dodele Nobelove nagrade.

"To je više taktički odnos Srbije da bi održala strateške odnose sa Kinom", rekao je Cvetković u Briselu, odgovarajući na pitanja učesnika konferencije o integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

On je rekao da predstavnici Srbije nisu bili ni na dodeli Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju, ali da tada niko nije postavljao pitanje zašto Srbija nije došla na taj skup.

Razumevanje nije ništa manje ni u okviru vladajuće koalicije, pa tako funkcioner socijalista Branko Ružić kaže da zbog ovakve odluke ne treba dovoditi u pitanje opredeljenost Srbije za poštovanje ljudskih prava.

Za sada podrška za ovakvu odluku izostaje sa Andrićevog venca. Kako prenose pojedini listovi, Predsedništvo nije konsultovano, ali se i podseća da je Tadić iz disidentske porodice.

Odlukom državnog vrha razočarana je opozicija, koja je i tražila da se održi sastanak odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije, na kome bi ministar Jeremić odgovarao i na pitanja o ovoj temi. Sednica nije zakazana, ali to nije sprečilo poslanike u Skupštini da o tome pričaju.

Osim političkih, postoje i ekonomski razlozi zbog kojih je Srbija na strani Kine. Čeka se da Kinezi izgrade most Zemun – Borča, dali su nam kredit da napunimo budžet, a učestvovaće i u obnovi Kostolca.

Podsetimo, Srbija je među 19 zemalja koje će bojkotovati dodelu Nobelove nagrade za mir, koja je ove godine pripala kineskom disidentu Liju Sjaobou. Brojne ličnosti i nevladine organizacije zahtevale su od Srbije da preinači tu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: