Jeremić: Fejt poziva na nasilje

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ocenio je da su izjave predstavnika Evropske unije na Kosovu Pitera Fejta "uznemirujuće".

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

17:36

Default images

Prema njegovim rečima, navodi Fejta mogu se protumačiti kao poziv na nasilje.

"To je još jedna u nizu uznemirujućih Fejtovih izjava koja se može protumačiti kao poziv na nasilje. Međunarodni predstavnici na Kosovu, pogotovo u ovakvim trenucima, trebalo bi da vode računa o izjavama koje daju, jer one mogu na ozbiljan način destabilizovati ionako krhku situaciju na Kosovu", rekao je Jeremić.

Fejt je juče u Briselu u raspravi o Kosovu u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da je "prilično iznenađen izjavom srpskog predsednika Borisa Tadića na samitu OEBS-a u Astani da će svaka promena realnog postojećeg stanja na Kosovu dovesti do prekida dijaloga s Prištinom.

Tadić je u Astani izjavio da "Srbija očekuje da neće biti pokušaja promene realnosti na terenu dok su razgovori u toku" i da bi "svaki pokušaj promene realnosti na terenu upotrebom sile izazvao momentani prekid dijaloga".

"Predsednik Tadić je govorio o tome da ne možete pregovarati s nekim ko prema vama vrši nasilje. Ne može biti dijaloga ako albanska strana u nekom trenutku pokuša da izvrši nasilje na bilo kom delu teritorije pokrajine", rekao je Jeremić posle razgovora sa kiparskim kolegom Markosom Kiprijanuom.

"Stav Srbije je jasan - želimo da se dođe do rešenja i spremni smo da dijalog počne. Prištinska strana još nije spremna, a kada bude spremna dijalog će i početi, ali neće biti dijaloga i on će biti prekinut, ako dođe do nasilnog pokušaja promene realnosti na terenu", kazao je srpski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: