Železnička nesreća u Zagrebu

U železničkoj nesreći na glavnoj zagrebačkoj stanici povređeno je 60 osoba, od kojih je pet zadržano u bolnici, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

08:16

Default images

Prema poslednjim informacijama tog ministarstva, niko od povredejnih prilikom udara voza u grudobran na zagrebačkoj železničkoj stanici, nije životno ugrožen.

U saopštenju je navedeno da je u bolnici Sestara milosrdnica u toku operacija putnika koji je primljen s prelomom glave i povredom vratnog pršljena, dok je u Kliničnoj bolnici Dubrava zbrinut pacijent s prelomom kostiju lica.

Nezvanično se saznaje da je reč o 35-godišnjoj ženi i o 44-godišnjem muškarcu.

Od 55 putnika kojima je pružena lekarska pomoć, njih 50 je pušteno kućama, a uglavnom je reč o putnicima koji su usled udarca zadobili hematome ili istegnuće mišića.

Inače, o broju povređenih putnika saopštavaju se različite cifre, zavisno od službe koja ih objavljuje. Hrvatske železnice saopštile su da je reč o 43 povređenih, policija je navela 50-tak, a Ministarstvo zdravlja 60 povređenih.

Direktor putničkog prevoza Hrvatskih železnica Marijan Klarić kazao je na konferenciji za novinare da se voz, koji je udario u grudobran na zagrebačkoj železničkoj stanici, pre toga uredno zaustavio na deset stajališta.

Dodao je ne zna zašto lokomotiva nije uspela da zakoči i na zagrebačkoj stanici i da će to uvrđivati posebna istražna komisija.

Predsednik Sindikata mašinovođa Nenad Mrgan ocenio je da današnja nesreća pokazuje neophodnu obnovu voznog parka Hrvatske železnice, čiji su vozovi u velikom delu "loši i zastareli".

On je naveo da je uzrok nesreće najverovatnije nedovoljna količina tečnosti koja sprečava smrzavanje cevi sistema kočenja.

Mrgan je kazao i da 64-godišnji mašinovođa nije teško povređen, naglasivši da je preduzeo sve što je bilo u njegovoj moći da spreči nesreću.

Zbog nesreće je neko vreme bio otežan železnički saobraćaj, ali se do podneva normalizovao.

Železnička nesreća se dogodila jutros oko 5.30, kada voz, koji je saobraćao na relaciji Sisak-Zagreb, nije uspeo da se zaustavi na peronu, već je udario u zaštitni odbojnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: