Ranjena dva pripadnika Žandarmerije

Dvojica žandarma ranjena noćas u napadu iz ručnog bacača u selu Lučane u opštini Bujanovac. To je napad na državu Srbiju, kaže ministar Ivica Dačić.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 09.07.2009.

07:29

Default images

Dvojica pripadnika Žandarmerije ranjena su noćas, 10 minuta posle ponoći, u napadu granatom iz ručnog bacača u selu Lučane u opštini Bujanovac. Ministar policije Ivica Dačić kaže da je ovo teroristički napad i napad na državu Srbiju i njen teritorijalni integritet. Ranjeni policajci su van životne opasnosti.

Pripadnici Žandrmerije Nenad Nikolić i Miloš Carović bili su u redovnoj patroli u selu Lučane kod Bujanovca kada je na vozilo u kome su se nalazi ispaljen projektil iz ručnog bacača. Načelnik VMA, gde su smešteni ranjeni policajci, rekao je novinarima da je Nikolić teže ranjen i da se posle hirurške intervencije nalazi u stabilnom stanju na Klinici za ortopediju.

Drugi povređeni, Miloš Carović, zadobio je nešto lakšu povredu, lekari kontrolišu njegovo zdravstveno stanje i nalazi se na Klinici za ORL, naveo je načelnik Miodrag Jevtić. On je rekao da očekuje da će njihov oporavak teći predviđenim tokom.

Pukovnik Milorad Rabrenović, načelnik sektora za lečenje VMA, kaže za B92 da su povrede kod pripadnika žandarmerije lakše prirode.

“Radi se o povredi, u stvari o prostrelu gelerom, leve butine i glutalne regije i on je primljen na Kliniku za traume i ortopediju. Povreda može da se stepenuje kao laka povreda”, navodi Rabrenović.

“Drugi žandarm, kod njega se radi o povredi gelerom u desnu stranu vrata. On je primljen na Kliniku za uho, grlo i nos. Povreda je stepenovana kao laka”, kaže on.
Istraga na mestu oružanog napada na vozila Žandarmerije kod sela Luèani (FoNet)
Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je danas ranjene pripadnike Žandarmerije Nenada Nikolića i Miloša Cerovića na Vojnomedicinskoj akademiji, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Portparolka policije Suzana Vasiljević potvrdila je za B92 da se napad dogodio prošle noći, nekoliko minuta posle ponoći. Do napada je došlo u selu Lučani.

“Izveden je ručnim bacačem granata. Pogođeno je vozilo sa zadnje strane i na našu sreću punjenje je bilo trenutno, tako da je od gelera jedan pripadnik teže ranjen u leđa i ekstremitete, a drugi pripadnik Žandarmerije u vrat lakše”, kaže ona.

“Obezbeđeno je lice mesta i traga se za napadačima. Nažalost, ne znamo, niti imamo informacija ni zakonskog osnova da ulazimo i radimo pretrese. Izvršićemo uviđaj i nastaviti sa radom”, navodi Vasiljevićeva.

Na policijska vozila je pucano i iz automatske puške, a pripadnici žandarmerije su na napad odgovorili.

Dačić: Napadači ostaci terorističkih grupa

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da su jutrošnji napad na žandarme na jugu Srbije izvršili "ostaci terorističkih grupacija".
Ivica Daèiæ (FoNet, arhiv)
"Reč je ne o prvom takvom napadu, reč je o čisto albanskoj sredini, reč je o Kopnenoj zoni bezbednosti, reč je znači o terorističkim grupacijama koje su ostatak onoga što je nekada na tim prostorima bilo", rekao je Dačić u Novom Sadu.

On je naveo da je policija u više navrata na jugu Srbije zaplenjivala značajne količine oružja i municije i ocenio da je reč o "delikatnom" području.

"Pitanje ljudskih prava i sloboda nema nikakve veze s terorizmom. Terorizam je opšte zlo i naša država se s tim mora obračunati", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, i dalje postoji veliki problem bezbednosti u nekim karejvima Srbije, jer na teritoriji Kosova nisu razoružane sve terorističke grupe, što je u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244. Najavio je da će Vlada Srbije upozoriti Euleks da je veliki problem pitanje kontrole administrativne linije, u smislu ilegalnog prelaska i šverca oružja.

"Upozorićemo Euleks da je veliki problem pitanje same kontrole administrativne linije u smislu prelazaka, šverca oružja, odnosno stvaranja određenih bezbednosnih pretpostavki", naveo je Dačić.

Ministar je kazao da su policija i druge službe bezbednosti do sada više puta ukazivale da u pojedinim krajevima, posebno na jugu Srbije, postoje određeni bezbednosni rizici.

"Mi smo u svakom slučaju spremni da to presečemo. MUP, naša policija i Žandarmerija ispuniće sve svoje zadatke i najenergičnije odgovoriti na svaki pokušaj narušavanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i na svaki napad na nase pripadnike", poručio je Dačić.

Veljović: Pojačana bezbednost u KZB

U Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB), na mestu gde su ručnim bacačima prošle noći napadnuta dva vozila u kojima su povređena dva pripadnika Žandarmerije, pojačana je bezbednost i policija u potpunosti kontroliše situaciju, izjavio je direktor policije Milorad Veljović.

"Najverovatnije je reč o terorističkom aktu koji, međutim, neće isprovocirati snage bezbednosti u Kopnenoj zoni i koje će u potpunosti biti spremne da, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, odgovore svakom zadatku", poručio je Veljović.

Na mestu incidenta je istražni sudija Okružnog suda u Vranju koji obavlja uviđaj u prisustvu specijalizovane ekipe Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Policijski sindikat osudio napad

Policijski sindikat Srbije najoštrije je osudio napad na kolege iz Žandarmerije.

"Iz tog napada vidi se koliko je posao policajaca opasan i sa koliko rizika se svakodnevno suočavamo. To je i još jedan pokazatelj da opasnost od terorizma na teritoriji Srbije nije prošla i da pripadnici MUP-a moraju biti glavni stub koji će uništiti svaku pretnju bezbednosti naših građana", kaže se u saopštenju.

Policijski sindikat Srbije pozvao je na oštru borbu protiv terorizma, kao i na podršku svih stanovnika Srbije bezbednosnim snagama, bez obzira na nacionalnu pripadnost, kako bi se što brže i sa što manje žrtava suprotstavili i izborili sa ovom opasnošću, koja najveću pretnju predstavlja upravo običnim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: