Svedok: Đorđevićeva naredba

Bivši načelnik SUP-a Bor Časlav Golubović rekao da mu je Vlastimir Đorđević naredio da leševe Albanaca s Kosova, nađene kod Kladova, prebaci kamionom u Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

17:58

Default images

Tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, general Đorđević je optužen za prisilno premeštanje, deportaciju, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine.

Svedok optužbe Golubović (71) izjavio je da je 6. aprila 1999. dobio obaveštenje da je u Dunavu kod Tekije u blizini Kladova nađena hladnjača sa tridesetak leševa.

Kada je otišao na to mesto, svedoka su, kako je rekao, policajci obavestili da je u kamionu-hladnjači prizrenske registracije, više od 80 leševa žena i muškaraca.

Golubović je svedočio da je telefonom, tokom više razgovora iste noći, o tome obavestio generala Đorđevića. Đorđević mu je naredio da tela budu pokopana u Kladovu.

Kada je, međutim, postalo jasno da svi leševi neće moći da budu izvučeni iz kamiona i pokopani do jutra 7. aprila, general Đorđević je, po rečima Golubovića, naredio da budu pretovareni u drugi kamion i prebačeni u Beograd.

Svedok je potvrdio da je to naređenje generala Đorđevića i sproveo u delo, a da je od njegovog vozača kamion s telima u Beogradu preuzela policija.

Golubović je izjavio i da mu je general Đorđević naredio da uništi hladnjaču u kojoj su leševi bili pronađeni.

Tadašnji načelnik SUP-a Bor predočio je i da je od Đorđevića tražio i, za nekoliko dana, dobio novac za isplatu radnika koji su leševe prenosili.

Tela stotina ubijenih Albanaca sa Kosova nađena su kasnije u više masovnih grobnica u Batajnici i u Petrovom Selu kod Kladova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: