Suđenje za napade u Londonu

U Velikoj Britaniji je počelo suđenje trojici islamista optuženih da su pomogli bombašima samoubicama u napadu na londonski saobraćajni sistem u julu 2005.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

19:57

Default images

Optužnica tereti britanske državljane Vahida Alija (25), Sadira Salima (28) i Muhameda Šakila (32) da su proveli dva dana obilazeći turističke atrakcije u britanskoj prestonici i izviđajući pogodne lokacije za napade, preneo je Rojters.

Trojica optuženih su odbacila navode da su učestvovali u zaveri sa Muhamedom Sidikom Kanom, Šezadom Tanvirom, Džermejnom Lindzijem i Hasibom Huseinijem, koji su 7. jula 2005. aktivirali bombe u tri voza londonske podzemne železnice i jednom autobusu u centru prestonice.

U eksplozijama je ubijeno 56 ljudi, među kojima četvorica bombaša samoubica, a povređeno više od 700.

Prema optužnici, Ali, Salim i Šakil su 16. decembra 2004, zajedno s Huseinijem, doputovali iz Lidsa u izviđačku misiju u London, gde su se sastali i s Lindzijem.

Optuženi su priznali da su ta dva dana proveli u Londonu, ali su rekli da su tu bili iz porodičnih i turističkih razloga. Takođe,priznali su i da su poznavali bombaše, ali su naglasili da nisu ništa znali o njihovim planovima za napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: