Prekinuto suđenje za aferu "Indeks"

Početak suđenja grupi od 88 optuženih u aferi "Indeks" prekinut je zbog zahteva za izuzećem vršioca dužnosti okružnog javnog tužioca Zorana Antića.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 01.12.2008.

00:54

Default images

Ova grupa je optužena za kupovinu i prodaju ispita i diploma na više fakulteta u Srbiji. Suđenje bi trebalo da se nastavi 8. decembra. Optuženi i njihovi branioci tražili su izuzeće Antića zbog kritike optuženih profesora i njihovog učešća na skupu "Kopaonička škola prava" čime je, kako su naveli, narušio pretpostavku nevinosti.

O izuzeću Antića izjasniće se republički tužilac, koji je ranije odlučio da Antić zbog te izjave bude izuzet u slučaju optuženog profesora Olivera Antića, a taj deo optužnice zastupaće drugi tužilac.

Postupak vodi okružni sud u Smederevu, ali zbog male sudnice koja ne može da primi svih 88 optuženih i njihove advokate, suđenje se održava u zgradi opštine, odnosno u sali Skupštine grada Smedereva, izjavila je za B92 portparolka smederevskog Okružnog tužilaštva Marija Nikolić.

Prva tri sata glavnog pretresa sudija koja predsedava, Slađana Bojković, proveravala je podatke optuženih i utvrdila koji branioci imaju punomoćja, jer su nekim braniocima u međuvremenu optuženi otkazali punomoćja.

Bojkovićeva ističe da ne može biti zadovoljna početkom suđenja.

Afera "Indeks" predstavlja najveću korupcionašku aferu u srpskoj prosveti, a optužnicom se terete 23 profesora, 33 studenta i više od 30 posrednika.

Optužnicom zbog primanja i davanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava, obuhvaćeno je više profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, koji se terete da su prelazne ocene upisivali u indekse za sumu od 500 do 750 evra, dok su diplome "prodavali" po 12.000 do 16.000 evra.

Među optuženima su i dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Sveta Purić, prodekan Božin Vlašković, profesorka krivičnog prava Dragana Petrović, kao i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete Emilija Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: