Održane konsultacije u Skupštini

Skupština Srbije u sredu verifikuje poslaničke mandate, a zatim, najverovatnije, prekida rad jer još nije formirana parlamentarna većina.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.06.2008.

10:41

Default images

Dva dana pred konstituisanje parlamenta nijedna politička grupacija nije mogla da saopšti da ima neophodnu većinu za formiranje vlasti. Posle najkraćih konsultacija do sada, jedino je izvesno da će Skupštini neko vreme predsedavati Jovan Krkobabić, lider PUPS-a, kao najstariji poslanik, jer za izbor predsednika Skupštine još nema potrebne većine.

Konsultacije, koje je zakazao predsednik parlamenta Oliver Dulić, a koje su bojkotovali samo radikali, nisu donele ništa novo. Za sada je jedino sigurno da će u sredu, na konstitutivnoj sednici, biti verifikovani poslanički mandati.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić, koji predvodi koaliciju od čije odluke zavisi kako će izgledati vladajuća većina u Skupštini Srbije, kaže da to sigurno neće biti u sredu.

Dačić je posle konsultacija sa predsednikom Skupštine Oliverom Dulićem rekao i da će koalicija oko SPS-a sutra održati sastanak kako bi usaglasila stavove o daljim potezima u vezi sa formiranjem skupštinske većine.

Koalicija SPS-PUPS-JS u utorak treba da se sastane kako bi odlučila o daljim koracima.

Prethodno je Oliver Dulić rekao da su na konsultacijama sa parlamentarnim strankama dogovoreni tehnički detalji konstitutivne sednice. Dulić je najavio da će, ukoliko do srede ne bude skupštinske većine, biti određena pauza u radu Skupštine.

U DSS-u veruju u nastavak pregovora sa SPS-om, a radikali, koji nisu ni prisustvovali konsultacijama jer, kako navode, mogu da se konsultuju samo sa najstarijim poslanikom, a ne sa odlazećim Dulićem, čekaju konačnu odluku Ivice Dačića.

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić potvrdio je da se na konsultacijama sa Dulićem razgovaralo o toku konstitutivne sednice. Aligrudić je rekao da se na konsultacijama nije govorilo o parlamentarnoj većini jer je, kako smatra, očigledno da ona ne postoji.

Aligrudić je rekao da će sednici predsedavati najstariji poslanik, Jovan Krkobabić, koji će najverovatnije, posle verifikacije mandata novih poslanika, prekinuti sednicu i zakazati nastavak kada budu bili stvoreni uslovi. S druge strane, DS očekuje da uskoro započne zvanične razgovore sa SPS-om.

U LDP-u navode da bi najkraći put do odgovora ko čini većinu u Srbiji bilo stavljanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na dnevni red sednice.

Konstitutvnoj sednici predsedavaće najstariji poslanik, u ovom slučaju predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić. Pošto nakon verifikacije mandata počinje da teče ustavni rok od 90 dana za fomiranje vlade, Krkobabiću se može desiti, kao prošle godine Borki Vućić, da umesto jedan dan, na mestu predsedavajućeg provede tri meseca. Inače, sastanku su prisustvovali predstavnici liste Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija, Suzana Grubješić, Miloljub Albijanić i Aleksandra Jerkov, potpredstavnik DSS-a Miloš Aligrudić, predsednik SPS-a Ivica Dačić, PUPS-a Jovan Krkobabić, LDP-a Čedomir Jovanović, Mađarske koalicije Pastor Balint, Bošnjačke liste Bajro Omerović.

Dulić je konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta zakazao za sredu, 11. jun, nakon telefonskih konsultacija sa predstavnicima izbornih lista.

Dulić je rekao da ne zna razlog zašto predstavnici radikala nisu prisustvovali današnjim konsultacijama, napominjući da se on video sa Tomislavom Nikolićem proteklih dana i obavestio ga o detaljima konstitutivne sednice.

Govoreći o samoj konstitutivnoj sednici, Dulić je rekao da je dogovoreno da Skupština ima šest potpredsednika, određen je broj poslanika koji će učestvovati u radu odbora i dogovoren raspored sedenja u klupama.

Na dnevnom redu sednice je potvrđivanje mandata narodnih poslanika, kao i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta, izbor članova radnih tela parlamenta i imenovanje sekretara Skupštine Srbije.

LDP: Ne odlagati usvajanje SSP-a

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je posle konsultacija o toku prve sednice parlamenta da još nema odgovora kada će biti formirana parlamentarna većina i kakav će biti njen karakter.

Jovanović je, istovremeno, ocenio da je najkraći put do parlamentarne većine upravo stavljanje SSP-a na dnevni red sednice Skupštine.
Èedomir Jovanoviæ (Fonet, arhiva)
Jovanović je ocenio da ne bi bilo dobro da se razgovori o formiranju vlade preterano otežu jer je jasno zašta je Srbija glasala i koja politička ideja je dobila prednost.

"Imamo razumevanja za DS, koja mora učiniti sve da osigura evropski put našeg društva, ali nemamo razumevanja za dalje prolongiranje i nemamo spremnost za onu vrstu kompromisa koji bi obesmislio 11. maj", poručio je Jovanović.

On je rekao da je za tu stranku najvažnije da se što pre konstituiše novi saziv Skupštine Srbije i u najkraćem roku ratifikuje SSP.

"Ukoliko nema spremnosti da se u toku juna ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, moramo ići na nove izbore i staviti tačku na svaku vrstu agonije stvaranjem vlade koja bi mučila Srbiju kao prethodne dve", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: