Simović optužuje "kolege"

Aleksandar Simović izjavio pred Specijalnim sudom da je vođa klana Dušan Spasojević organizovao ubistvo generala MUP-a Boška Buhe.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.11.2007.

22:50

Default images

Član zemunskog kriminalnog klana Aleksandar Simović je za niz ubistava optužio i svedoka saradnika Ljubišu Buhu Čumeta. Optuženi Simović je u nastavku suđenja zemunskom klanu naveo da su u ubistvo Buhe direktno umešani i svedok saradnik Dejan Milenković i jedan od šefova te grupe Mile Luković.

Simović, koji je danas dopunio svoju odbranu, rekao je da je Spasojević znao da Željko Maksimović Maka, koji je u vreme ubistva Buhe bio u bekstvu, želi da ga ubije, pa je zato Maksimoviću "namestio" ubistvo Buhe preko "svedoka" Slobodana Resimića.

Rekao je i da je Milenković "uhapsio" Nebojšu Maljkovića, člana Maksimovićeve grupe optuženog za ubistvo Buhe, a da je tom akcijom rukovodio Čedomir Jovanović, preko šefa beogradske policije Milana Obradovića.

Boško Buha je ubijen početkom juna 2002. godine, a Spasojević i Luković stradali su u martu 2003. godine, tokom policijske akcije "sablja", jer su, kako je tada saopšteno, pružali otpor policiji prilikom pokušaja hapšenja.

Simović je naveo i da je svedok saradnik Ljubiša Buha bio glavni šef kriminalnih grupa u Srbiji, a da su finansijeri krivičnih dela koja je počinio bili i biznismen Predrag Ranković Peconi, Milan Nerandžić Limun i Zvonko Plećić Pleća.

"Čume i Peconi su otvarali fantomske firme, koristili su i moju ličnu kartu za osnivanje Divčibare komerca, pa sam završio na sudu. Oni su prljavim novcem privatizovali pola Srbije", rekao je Simović.

Simović je rekao da su 5. ili 6. oktobra 2000. godine, posle sastanka sa Zoranom Đinđićem, u njegovu kuću "naoružani pištoljima" došli "Buha, (vlasnik Krmivoprodukta) Dragoljub Marković i Spasojević i pričali da će ih nova vlast podržati kada se smiri
stanje u zemlji", a da prvooptužni Milorad Ulemek "treba nešto da sredi".

Dodao je da je "Čume bio jedini šef" kriminalnoj grupi u kojoj su bili i Spasojević, Luković, Marković i Loran Milić Locko, izvesni Sale Džukac i Vladimir Jovanović Japanac.

Simović je naveo da je član Buhine grupe bio i Sale iz Surčina, čije prezime nije naveo, a za koga je rekao da je ubio pukovnika DB-a Momira Gavrilovića, po Buhinom naređenju.

Optuženi je rekao i da je Buha naredio i organizovao ubistava Željka Bodiša, Todora Gardaševića, Srđana Ljujića, Zorana Uskokovića Skoleta, Branislava Lainovića Dugog, u čijem je ubistvu, kako je naveo, učestvovao i svedok saradnik Miladin Suvajdžić.

Simović je, za razliku od prethodnog iskaza u kojem je iznosio svoju odbranu, naveo da je Spasojević naredio ubistva Nenada Batoćanina, Željka Škrbe i Jovana Guzijana Cunera.

Buhu je optužio i za ubistva Mirka Tomića Bosanca, Zorana Davidovića Ćande, Radoslava Trlajića, zvanog Bata Trlaja i Zorana Petrovića Šempe.

Predsedavajući sudskog veća Milimir Lukić pitao je Simovića "odakle mu ta saznanja", na šta je otpuženi odgovorio da je krao automobile koji su kasnije korišćeni za ubistva, a da je u Spasojevićevom zdanju u Šilerovoj slušao kako su se vođe grupe "hvalile svojim nedelima".

"Ne kažem da su mi uvek govorili koga su ubili, nego sam čuo kako pričaju. Oni su me tako proveravali da ih ne izdam", rekao je Simović.

Naveo je da je Buha bio najveći dobavljac heroina u Srbiji i da je svedok saradnik imao više međunarodnih "kombinacija za heroin", kao i da je Buha tokom prošle decenije ilegalno prodavao oružje u Bosni i Hercegovini i kosovskim Albancima.

Simović je rekao da je Buha mesečno nabavljao između 300 i 500 kilograma heroina, od kojih je 50 rasturao u Srbiji preko Spasojevića, a da je heroinom trgovao uz pomoć "Saje iz Rožaja, Saleta iz Hrvatske, Ekrema Luke i Sale Banane sa Kosova, Robija i Krisa iz Bugarske", dok je trgovinu velikim količinama počeo sa, kako je rekao, Draganom Kosmajcem.

"Dušan je Čumeta prozivao da finansira Oslobodilačku vojsku Kosova", rekao je Simović.

Sudsko veće odbilo je danas više predloga odbrane, među kojima i predloge za međusobno suočavanje svedoka saradnika Buhe, Milenkovića i Suvajdžića.

Suđenje će biti nastavljeno sutra u 14.30.

Optužnica tereti 29 članova zemunskog klana, na čelu sa prvooptuženim Miloradom Ulemekom za 15 ubistava, tri otmice i terorističke napade na preduzeće "Difens roud" Ljubiše Buhe Čumeta u Zemun Polju i sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: