EAR dao novac za obnovu prelaza

Evropska agencija za rekonstrukciju daje pet miliona evra za prvu fazu rekonstrukcije graničnog prelaza Preševo na jugu Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2007.

15:11

Default images

Taj prelaz je na granici sa Makedonijom. Prva faza projekta biće usmerena na objekte infrastrukture za putnički terminal, odnosno uređivanje novih kancelarija za pograničnu policiju, carinske i inspekcijske službe, povećanje broja naizmeničnih saobraćajnih traka, 12 za autobuse i putničke automobile i četiri za kamione.

Takođe, u planu je izgradnja velike krovne konstrukcije koja će pokriti glavne kontrolne ulazno-izlazne punktove, kao i povećanje obima saobraćajnog prometa i parking prostora i obnavljanje instalacija komunalne infrastrukture.

Novi objekat koji bi trebalo da bude završen do leta 2008, uveliko će povećati kapacitet graničnog prelaza u skladu sa susednim prelazom Tabanovce na makedonskoj strani, koji je nedavno kompletno obnovljen, navedeno je u saopštenju.

U 2007. predviđena je druga faza radova u kojoj će biti izgrađen terminal za pregled kamiona u čijem bi sastavu trebalo da se nađu i prostorije za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, kao i štale za stoku. Tu fazu takođe finasira EAR.

Rekonstrukcija graničnog prelaza u Preševu predstavlja treći granični objekat u širokom broju programa kojima agencija pomaže Srbiji da unapredi objedinjeno upravljanje granicama.

Od 2001. godine Evropska unija utrošila je 36 miliona evra donacija iz programa  "Integrisano upravljanje granicama" preko EAR-a.

Ugovor o donaciji Evropska agencija za rekonstrukciju potpisala je sa građevinskim preduzećem "Putevi" iz Užica, a za nadzor radova zadužena je francuska konsultantska kompanija BCEOM.

Vladu Srbije u ovom poslu zastupa Građevinska direkcija Srbije, dok su sredstva za donaciju obezbeđenja programom "CARDS" EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: