Del Ponte: Vlasti daleko od Mladića

Karla del Ponte izjavila da vlasti u Beogradu nisu bliže Ratku Mladiću, ali da veruje da će se on naći u Hagu.

Izvor: B92, SENSE

Petak, 06.10.2006.

15:27

Default images

"Mnogo sam mu bliže bila u proleće ove godine, kada su vlasti tačno znale gde se on nalazi ali su, umesto da ga uhapse, pokušavale da ga nagovore na dobrovoljnu predaju", rekla je glavna tužiteljka Haškog tribunala u intervjuu agenciji Sense. A vicepremijerka Ivana Dulić smatra da Ratko Mladić neće biti izručen pre izbora u Srbiji.

Tri dana posle susreta sa Vojislavom Koštunicom u Beogradu Karla Del Ponte nada se da će Srbija sa Mladićem učiniti isto što je Hrvatska uradila sa Antom Gotovinom.

"U utorak sam pitala premijera Koštunicu da li je izručenje Mladića nemoguće zbog novog ustava, referenduma i izbora u Srbiji. Odgovorio mi je: 'Ne, apsolutno ne. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome, Mladić će biti u Hagu. Morate biti strpljivi i verovati nam', odgovorio mi je Koštunica. Ja strpljenja više nemam, ali još verujem da će se Mladić naći u Hagu”, rekla je ona.

Karla del Ponte kaže da shvata da je hapšenje Mladića "možda politički teže" nego hapšenje hrvatskog generala.

Glavna tužiteljka, koja će sredinom meseca dati svoju ocenu saradnje Srbije sa sudom, insistira na tome da je u slučaju Mladića veoma važan pritisak Brisela na Beograd.

Međutim, premijer Srbije će Briselu preporučiti da se pregovori Srbije i EU o pridruživanju nastave, bez obzira na Mladića. Prethodno, Koštunica je izjavio i da je povodom tog pitanja spokojan.

Mada priznaje da je u Beogradu "dobila neke nove informacije" o tome šta se preduzima za lociranje Mladića, procena Del Ponteove jeste da srpske vlasti "pokušavaju da razbiju Mladićevu mrežu za podršku, kako bi ga prisilili da se preda." Ona međutim smatra da je to nerealno i da "Mladić to nikada, nikada neće prihvatiti".

Del Ponteova kaže da je sagovornicima u Beogradu, a posebno premijeru Koštunici, prigovorila na načinu na koji vode operaciju za lociranje Mladića, pitajući ih zašto u tome ne ispolje "istu brzinu kojom su u parlamentu izglasali novi ustav".

Koštunica je, međutim, "bio vrlo miran i spokojan i rekao mi je da oni znaju šta rade i da moram da im verujem da će uspeti da uhapse Mladića, a od nas traže samo da budemo strpljivi i da im verujemo", rekla je Karla del Ponte.

Tužiteljka je objasnila da se Koštunica nije složio ni sa njenom procenom da je srpskim vlastima, zbog predstojećeg referenduma i decembarskih izbora, "politički nemoguće da isporuče Mladića". Njegov je odgovor, kaže Del Ponteova, bio: "Apsolutno ne, čak naprotiv! Mladić mora biti u Hagu i on će biti izručen, a politička situacija nema s tim nikakve veze."

Del Ponteova kaže da u Beogradu nije bilo reči o Karadžiću i o preostaloj četvorici begunaca, pošto je njen "prioritet Mladić i na to se fokusirala."

Što se Karadžića tiče, ona i njen tim za potragu su "jedini koji ga traže, pošto se NATO povlači iz Bosne, Eufor nema mandat da locira begunce, a sa lokalnim vlastima se nikad ne zna", zaključila je Karla del Ponte.

Dulić-Marković: Sumnjam u izručenje pre izbora

Sumnja u izruèenje: Ivana Duliæ-Markoviæ (FoNet)
Potpredsednica Vlade Srbije u ostavci Ivana Dulić-Marković ocenila je da Ratko Mladić neće biti izručen Haškom tribunalu pre održavanja izbora u Srbiji. "Sumnjam da će iko hteti u kampanju da uđe hapšenjem Ratka Mladića", kazala je ona za novosadski Građanski list.

Ivana Dulić-Marković je rekla da ne treba praviti negativnu atmosferu oko pitanja da li će Srbiji biti ukinuta suspenzija na pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Odluku o nastavku pregovora ipak donose ministri Evropske unije na predlog 'evropske trojke'. Oni će sastanak s glavnom tužiteljkom Haškog tribunala imati 16. i 17. oktobra, i tada ćemo biti mnogo pametniji nego što smo sada u vezi s tim", rekla je vicepremijerka u ostavci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: