"Pravosuđe pred kolapsom"

Vida Petrović Škero upozorava da je srpsko pravosuđe pred kolapsom zbog velikog broja predmeta, manjka kadrova i finansijskih teškoća.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 22.07.2006.

14:37

Default images

Predsednica Vrhovnog suda Srbije je, u pismu predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici i predsedniku parlamenta Predragu Markoviću, napisala da su Skupština i Vlada Srbije odgovorni zbog toga što nisu vodili računa o kapacitetu sudova i obezbeđivanju dovoljno novca iz budžeta.

Vida Petrović Škero kaže da je potrebno hitno izmeniti Zakon o sudovima kako bi se omogućilo da sudije nižeg ranga budu prebačene u više sudove, i tako privremeno bude rešen problem nedostatka kadrova.

Upozoravajući na zatrpanost sudova predmetima, naročito Vrhovnog suda Srbije, Vida Petrović Škero je navela da rešavanje nagomilanih problema zavisi od izvršne, a ne sudske vlasti. Ona smatra da su sudstvu potrebna i dodatna sredstva iz budžeta, jer samo u prva tri meseca ove godine dugovi sudova za struju, vodu, telefon, advokate po službenoj dužnosti i veštake iznosi šest miliona evra.

"Priča za malu decu"

Komentarišući ocenu predsednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero da se srpski sudovi nalaze se u krizi, ministar pravde Zoran Stojković je rekao da se može složiti da materijalni problemi postoje, ali da su veći problemi strašna neefikasnost, nekvalitet i povećana korupcija.

"To su problemi koji bi mene mnogo više mučili kao čoveka", rekao je Stojković, kao i da je "priča za malu decu da li imaš dobre ili loše materijalne uslove ako sud deset godina ne donosi presudu u nekom slučaju".

Stojković je kazao da se mora uraditi reoragnizacija mreže sudova, jer je ona neracionalna i stvara velike troškove, a nije izvršena ni racionalizacija radnih mesta u sudstvu.

DS: Vlada hoće da kontroliše pravosuđe

Demokratska stranka optužila je izvršnu vlast za napade na pravosuđe i ponovila spremnost da učestvuje na sednici Skupštine Srbije radi izglasavanja nepoverenja republičkom tužiocu Slobodanu Jankoviću.

Izražavajući u saopštenju podršku Sindikatu pravosuđa u borbi za nezavisno sudstvo, DS je ocenila da izvršna vlast pokušava da stavi pravosudni sistem pod kontrolu vlade i zastraši sudije i tužioce smenama. DS je navela da slučaj suspenzije tužiteljke Trećeg opštinskog suda Gordane Čolić predstavlja "najočigledniji primer bahatosti republičkog tužioca i kadrovske čistke politički nepodobnih u pravosuđu".

"Iako je Visoki savet pravosuđa poništio odluku o suspenziji koju je republički tužilac doneo bez pravnog obrazloženja", Janković "u istom danu ponovo donosi odluku o suspenziji, demonstrirajući tako samovolju i izvrgavajući ruglu odluku najvišeg pravosudnog tela", dodala je DS. DS je navela i da je "zameniku specijalnog tužioca Miroljubu Vitoroviću onemogućeno da dalje obavlja svoj posao, a njegov kolega Nebojša Marković sam je napustio specijalno tužilaštvo, očigledno demonstrirajući neslaganje sa načinom rada" te institucije.

"Umesto da reaguje na takvu situaciju, ministar pravde Zoran Stojković dao je bezrezervnu podršku specijalnom tužiocu Slobodanu Radovanoviću, još jednom dokazujući da pomenute smene nisu slučajne i da iza njih stoji sam ministar pravde". DS je saopštila i da su potpredsednica vlade Ivana Dulić-Marković i ministar finansija Mlađan Dinkić, kao "nekadašnji glavni borci za reformu pravosuđa", morali do sada stati u odbranu smenjenih i razrešenih tužilaca i odbranu Specijalnog suda za organizovani kriminal.

Da podsetimo, ministar pravde nedavno je izjavio da će kritika na račun Radovanovića sigurno biti, ali da se njegov kredibilitet ne može narušiti, te da će mu uvek dati podršku za njegov rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: