Sedam godina od bombardovanja RTS-a

Članovi porodica i prijatelji će se noćas u 2 časa i 6 minuta okupiti u Tašmajdanskom parku, ispred spomenika "Zašto".

Izvor: B92

Subota, 22.04.2006.

20:17

Default images

Projektili NATO avijacije su 23. aprila 1999. pogodili zgradu Radio televizije Srbije u Abardarevoj ulici, gde je poginulo 16 radnika RTS.

Poginuli su Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stoimenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Slobodan Jontić, Milovan Janković i Tomislav Mitrović. Svi poginuli bili su zaposleni u tehničkim službama RTS i među njima nije bilo nikog od tadašnjih novinara i urednika Informativnog programa.

Tadašnjeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića i urednika Informativnog programa Milorada Komrakova demonstranti su 5. oktobra 2000. pretukli, prilikom svrgavanja režima Slobodana Miloševića.

Bivši urednik i istaknuti funkcioner Jugoslovenske levice Tatjana Lenard, koja je nekoliko dana pre bombardovanja poručila NATO avijaciji da "slobodno bombarduju, jer ćemo svi biti u RTS", pobegla je iz Srbije.

Okružni sud u Beogradu je, posle devetomesečnog suđenja, 21. juna 2002. osudio direktora RTS Dragoljuba Milanovića na 10 godina zatvora zato što je znao da će NATO bombardovati zgradu zgradu TV, a nije dozvolio izmeštanje zaposlenih na rezervnu lokaciju.

Milanović je bekstvom u Crnu Goru pokušao da izbegne zatvor, ali je posle raspisivanja poternice uhapšen u Baru i prebačen u Zabelu, na izdržavanje kazne.

RTS će noćas, kako je najavljeno, na svom Prvom programu direktno prenositi odavanje pošte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: